ISIS MENjA KRV EVROPE

TONI KARTALUČI U Evropi se plamen „sukoba civilizacija“ svesno i namerno raspiruje, a ISIS...

TONI KARTALUČI

U Evropi se plamen „sukoba civilizacija“ svesno i namerno raspiruje, a ISIS se koristi za jačanje ekstremista na obe strane

Samo par dana pošto je u Briselu uhapšen osumnjičeni za terorističke napade Salah Abdeslam (na slici ispod levo), inače državljanin Belgije rođen u Francuskoj, koordinisani teroristički napadi pogodili su isti taj grad, ubivši najmanje 28 (broj žrtava kasnije se popeo na 34; prim. prev.) i ranivši mnogo više ljudi.

NBC News je objavila da evropski zvaničnici sumnjaju na ISIS iako je nejasno da li je Abdeslamova mreža – koja je odgovorna za novembarske napade u Parizu – bila direktno umešana.

ABDESLAMOV TERORISTIČKI PRSTEN
Policija u Briselu još uvek traga za nekoliko Abdeslamovih saradnika, uključujući Nahima Lačraua i Muhameda Abrinija.

Lačrau i Abrini, kao i bukvalno svaki osumnjičeni koji je povezan sa nizom terorističkih napada širom Severne Amerike, Evrope i Australije, bili su dobro poznati zapadnim bezbednosnim agencijama. One su ih obojicu imale u registru boraca koji su putovali u Siriju i borili se protiv Damaska u redovima Islamske države. Abrini je nekoliko puta hapšen i osuđivan a protiv Lačraua je 2014. već raspisivana međunarodna poternica zbog suđenja za regrutaciju Evropljana u ISIS.

salahabdeselamMeđunarodni Biznis Tajms će u svom članku pod naslovom Potera za poslednjim beguncima iz Pariza: Ko su Nahim Lačrau (na slici ispod) i Muhamed Abrini (na drugoj slici ispod)? napisati:

„Tridesetjednogodišnji Muhamed Abrini je jedan od najtraženijih evropskih begunaca pošto je 11. novembra snimljen sa Abdeslamom na benzinskoj pumpi u Parizu, u crvenom ‘reno kliju’ koji je dva dana potom korišćen prilikom napada. Opisan kao ‘naoružan i opasan’ u evropskom nalogu za hapšenje, ovaj belgijski Marokanac otputovao je u Siriju pošto je odslužio kratke kazne zatvora zbog pljački i sitnog kriminala.“

Indepentent u članku pod naslovom Nahim Lačrau: Belgijska policija krenula u potragu za čovekom koji se sumnjiči da je napravio samoubilačke pojase za napade u Parizu navodi:

„Za Lačruija se smatra da je studirao elektromehanički inženjering u Katoličkoj visokoj školi u Shaerbeku, na institutu De la Sainte-Famille d’helmet, gde je i diplomirao 2012. godine. Bilo je poznato da je boravio u Siriji u 2013, a 2014. je za njim je raspisana međunarodna poternica.“

Zbog toga što je Lačruijev DNK pronađen na više mesta povezanih sa terorističkom mrežom, ispada da je i on dovoljno dugo bio u pritvoru da mu se uzme uzorak DNK koji će – nakon istrage koja je usledila posle dešavanja u Parizu – poslužiti kao dokazni materijal koji ga povezuje sa napadima.

Bi-Bi-Si u svom članku Pariski napadi: Ko su bili napadači prenosi sledeće:

„Neki izveštaji navode da je služio zatvorsku kaznu zbog pljačke i da je tu upoznao čoveka koji se smatra vođom cele grupe – Abdelhamida Abuda. Pre toga je otpušten sa mesta tehničara u briselskoj tramvaskoj mreži zbog izostanaka sa posla. Holandska policija navodi da su kratko zadržali Salaha Abdeslama u februaru, pa mu napisali kaznu od 70 evra zbog posedovanja kanabisa.“

Drugim rečima, osumnjičeni koji su sve vreme bili na radaru, godinama naizmenično živeći na slobodi i u zapadnim zatvorima, ipak su uspeli da izvedu najmanje jedan složeni teroristički napad, a verovatno i dva, pri čemu je ogromna većina osumnjičenih putovala u Siriju da se bori za ISIS pre nego što su se na neobjašnjiv način vratili u Evropu i opet integrisali u društvo bez ikakvih posledica. Bukvalno kao da su pozivani da podignu ekstremizam na viši nivo.

BRISELSKI NAPADI VEĆ UKAZUJU NA ISIS
Gardijanov članak Briselski napadi: da li ovo osveta za Abdeslamovo hapšenje? pokušava da poveže bombaške napade u Briselu i Abdeslamovo hapšenje sa pariskom terorističkom mrežom. U tekstu se navodi da su ove napade izvedeli lokalci (Evropljani) koji su koristili lokalne resurse.

Ako se ispostavi da su napadi u Briselu povezani sa tom istom terorističkom mrežom, to će u dobroj meri otežati napore nekih koji pokušavaju da politički iskoriste ovu tragediju za promociju svoje antiizbegličke agende ili čak za promenu dinamike samog sirijskog rata.

nahimlahruiEvropljani su očigledno već bili radikalizovani pre nego što su krenuli u Siriju da se bore na strani ISIS, pa se potom vratili, a to se bitno razlikuje od verzije prema kojoj bujica stranaca dolazi iz inostranstva sa ciljem da vrši napade na ciljeve u Evropi.

Ako se ispostavi da je briselski napad zaista izvela teroristička grupa povezana sa Islamskom državom, uzevši u obzir da su sve evropske obaveštajne službe imale osumnjičene u evidenciji čak i pre napada u Parizu, to onda u najboljem slučaju ukazuje na nemar zbog kojeg bi neko trebao krivično da odgovara, a možda čak i na saučesništvo.

Ali sve i da je napad delo inostranih boraca Islamske države, prvo bi trebalo da se zapitamo kakva je uloga Zapada u stvaranju i razvoju te terorističke organizacije.

ZAPAD JE STVORIO ISIS KAO GEOPOLITIČKU BATINU
Smešna je i apsurdna samoproklamovana agenda Islamske države o pretvaranju sveta u „kalifat“. Jasno je da se ISIS u stvarnosti pojavljuje i pokazuje mišiće u onim svetskim regionima gde SAD i saveznici ne mogu direktno da intervenišu. To uključuje Severnu Afriku, Bliski Istok, čak i Aziju.

MohamedAbrini 494958Daleko od teorije zavere, to je priznala i sama američka Agencija za obaveštajnu bezbednost (DIA) u procurelom izveštaju iz 2012 u kojem piše sledeće:

„Ako situacija nastavi ovako da se odvija, postoji mogućnost uspostavljanja proglašenene ili neproglašene salafističke kneževine u istočnoj Siriji (Hasaka i Der Zor), a upravo to je ono što žele snage koje podržavaju opoziciju kako bi uspele da izoluju sirijski režim, koji vide kao strateški produžetak šiitske ekspanzje (Irak i Iran).“

Da bismo razjasnili ko su bile ove „snage koje podržavaju opoziciju“ koje su želele stvaranje „salafističke“ (islamske) kneževine, izveštaj dodatno objašnjava:

„Zapad, zalivske zemlje i Turska podržavaju opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podržavaju režim.“

Između ovog priznanja i objavljivanja ranijih podataka iskusnog novinara Sejmora Herša, koji je 2007. u svom članku u Njujorkeru pod nazivom Preusmeravanje opisao kako SAD i Saudijska Arabija planiraju da iskoriste Al Kaidu za svoje posredničke (proksi) ratove protiv Sirije i Irana, postalo je jasno da su i Al Kaida i ISIS iskorišćeni od Zapada za ratove protiv Damaska, Bagdada, Teherana, čak i Moskve.

SAD i regionalni saveznici ne samo da nisu uspeli da preseku rute snadbevanja Islamske države, koje potpuno očigledno idu kroz NATO teritoriju u Turskoj, već je utisak i da pomažu i podržavaju upliv ljudi i materijala na teritorije Sirije i Iraka koje su pod kontrolom ISIS. Ove linije snadbevanja su u proteklih pet godina omogućile da se vrši konstantan pritisak na Damask i njegove saveznike na način na koji to nisu uspeli da urade „umereni pobunjenici“.

Prvi teroristički napad u jednoj od država Jugoistočne Azije ISIS je izveo u Indoneziji, dok Džakarta očigledno pokušava da se okrene Pekingu. Slične pokušaje Tajlanda takođe je sačekalo upozorenje SAD da je „napad ISIS“ samo pitanje vremena.

U Evropi, gde se plamen „sukoba civilizacija“ svesno i namerno raspiruje, ISIS se koristi kao neiscrpan izvor inspiracije za jačanje ekstremista na obe strane, dok istovremeno guši pozive na jedinstvo, umerenost i mir koji dolaze iz političkog centra. Takođe se koristi i za uspostvljanje policijske države i rast ksenofobičnih raspoloženja kod kuće kao i za opravdavanje ratova u inostranstvu.

sadisisDok neki zapadni listovi pokušavaju da za belgijske napade okrive „nekompetentnost“ evropskih bezbednosnih službi, mora postojati uverljiviji odgovor na pitanje zbog čega ovaj „rat protiv ISIS“ nastavlja da se odugovlači kad ispada da se izvor vojne moći Islamske države pre nalazi na Zapadu nego izvan njega i ide u prilog – više nego što šteti – zapadnim interesima.

Autor je geopolitički ekspert i pisac iz Bangoka

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outolook

Svet
Pratite nas na YouTube-u