RADOVAN KARADžIĆ: ZNAM ŠTA SAM HTEO I ŠTA SAM URADIO I ZA TO ME NIJEDAN SUD NE BI OSUDIO

Po mom mišljenju, za muslimane je bilo puno bolje da su ostali u Jugoslaviji,...

Po mom mišljenju, za muslimane je bilo puno bolje da su ostali u Jugoslaviji, gde bi jednog dana čak postali i većina, ali Hrvati to nisu hteli ni u kom slučaju

Ratni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić dao je intervju sajtu „Balkan insajt„, u kojem navodi da „nijedan razuman sud njega ne bi osudio za genocid i ratne zločine“, uprkos brojnim dokazima protiv njega.

Karadžić u intervjuu, koji je urađen imejlom, sebe predstavlja kao mirotvorca, a ne organizatora masovnih ubistava, za šta je optužen u Hagu. Podsetimo, presuda Radovanu Karadžiću biće izrečena sutra. On je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje talaca od 1992. do 1995. Spekuliše se da će dobiti doživotnu robiju.

Na pitanje šta očekuje od presude, on odgovara da bi njegove šanse u trebalo da budu „iste kao šanse bilo kog državnog predsednika u savremenom svetu, ni veće ni manje“.

— Moja su očekivanja ista. Znam šta sam hteo, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio. Koliko god da je visokopozicioniranih zvaničnika bosanskih Srba osuđeno – rekao je Karadžić za „Balkan insajt“.

U intervjuu govori o zločinima u Srebrenici ne poričući ih, ali se protivi obimu i pozadini onoga što se desilo. Za zločin na sarajevskim Markalama, koji naziva incidentom, kazao je da nijedan Srbin ne bi bio osuđen da mu se sudi na osnovu dokumenata Ujedinjenih nacija i to pred sudom UN-a.

Karadžić je rekao da je njegova „stalna borba za očuvanje mira, sprečavanje rata i smanjenje patnji svih ljudi bez obzira na veru, predstavljala uzoran trud vredan poštovanja“ i dodao da BiH danas treba komisija za istinu.

Za ratna dešavanja Karadžić je okrivio „strano mešanje“. On tvrdi da bi ostvario konstruktivno i kompromisno rešenje sa Alijom Izetbegovićem jer su bili na „plodonosnom putu“.

— Po mom mišljenju, za muslimane je bilo puno bolje da su ostali u Jugoslaviji, gde bi jednog dana čak postali i većina, ali Hrvati to nisu hteli ni u kom slučaju. Gospodin Izetbegović je želeo poseban politički i verski angažman za muslimansku zajednicu, koji se nije mogao primeniti na Srbe i Hrvate, a ja se tome nisam protivio ni u kojem pogledu – kazao je Karadžić.

Govoreći o velikim silama, Karadžić je rekao da kada izgube interes za nestabilnost Balkana, tada ćemo pronaći rešenje za ratne zločine.

— Privremena praksa asimetrije u krivičnom gonjenju nije od pomoći, kao ni mnoge druge pakosti koje možemo uraditi jedni drugima – pojasnio je Karadžić.

Kad je reč o Srebrenici, on je rekao da je ono što se desilo u stvarnosti dovoljno loše, „pa nam nikakvo uveličavanje ne pomaže da dođemo do razumevanja i mira među nama“.

— Nepotrebno ubistvo jednog jedinog čoveka je užasavajuće, a kamoli ubistvo sigurno najmanje nekoliko stotina ljudi, što je, naprimer, neupitni broj žrtava s povezima. Oni koji su to uradili pre svega su neprijatelji Srba, a zatim neprijatelji tih porodica, a onda i muslimanske zajednice – rekao je Karadžić.

Na pitanje smatra li da će biti oslobođen optužbi za Srebrenicu, nakon tolikog broja presuda u Hagu i BiH, on je rekao da to nije pitanje nade, nego zakona i pravde.

— Suđenje nije samo o tome da li se nešto uopšte dogodilo, nego i o mogućoj odgovornosti drugih ljudi, više ili manje udaljenih od direktnih izvršilaca… Nažalost, što se Srebrenice tiče, ja ne mogu poreći sve što se navodi, ali se moram usprotiviti obimu i pozadini onoga što se desilo – rekao je Karadžić.

Na pitanje šta će se desiti ako bude oslobođen, Karadžić kaže da „nada se da neće ponovo u politiku“.

— Čak i kad bih hteo, nove generacije bi me s pravom u tome sprečile. Nisam to čak ni tada želeo, u 1990-im, jer sam imao veoma prijatan život, porodicu, profesiju, prijatelje i književnost. Da nije bilo rata, ja bih se ubrzo povukao iz politike. Dok sam bio na „standbaju“ u planinama (dok je bio u bekstvu, prim. nov.), napisao sam roman („Čudesna hronika noći“) i komediju „Sitovacija“, kao i neke stihove za mlade. Politika mi je oduzela 25 godina, što znači najmanje pet do osam knjiga. Zašto bih hteo da podnesem još takvih gubitaka? Svoje ću dragoceno vrijeme provoditi sa porodicom i svojim pisanjem – rekao je Karadžić.

Izvor Balkan insajt/Blic, 23. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u