LEONID REŠETNjIKOV: VEKOVI SU DOKAZALI DA RUSIJA NE MOŽE BITI SLOMLjENA SPOLjA

Mi treba ponovo da postanemo Rusi. Ne Sovjeti, već upravo Rusi. Ne po krvi,...

Mi treba ponovo da postanemo Rusi. Ne Sovjeti, već upravo Rusi. Ne po krvi, već po duhu

U tjumenjskoj oblasnoj naučnoj biblioteci „Mendeljjev“ održan je susret s poznatim ruskim istoričarem i publicistom, direktorom Ruskog instituta za strateška istraživanja, general– potpukovnikom Spoljne obaveštajne službe Rusije Leonidom Rešetnjikovim.

Prisutne su najviše interesovala ova pitanja. Ko smo i odakle smo? I kuda idemo? U česmu se sastoji ruska nacionalana ideja? Da li je Sovjetski Savez bio nastavak ruske državnosti? Da li je moguć povratak Svetoj Rusi?

Rešetnjikov je podelio sa Tjumenjcima svoje mišljenje o tim pitanjima, govorio je o današnjoj međunarodnoj situaciji i predstavio je knjige „Povratak u Rusiju. Treći put ili bespuće“ i „Ruski Lemnos“, čiji je autor. Svestrano je objasnio zašto je treći put neophodan Rusiji, šta su njegovi ciljevi i suština.

— Rusija može da bude samo imperija, u suprotnom će nestati kao civilizacija. Mi, Rusi, smo imperijalni narod i snosimo odgovornost pred Bogom za narode koji su živeli ili žive s nama. Svako ko se zalaže za formiranje takozvane „Ruske republike“, za otcepljenje nekih teritorija od Rusije – jeste svesni ili nesvesni neprijatelj ruske državnosti, ocenio je.

— Sve što se događa oko nas, može se objasniti veoma prosto. Svet se nalazi u velikoj krizi, u formiranju novog sistema odnosa. Još jednom imamo pokušaj nametanja svetu novog svetskog poretka od strane Vašingtona i njegovu želju da se zaustavi povratak Rusije na pozicije jedne od vodećih svetskih sila. Te pozicije joj pripadaju zato što je Rusija – Rusija. U početku je taj proces izazivao na Zapadu zbunjenost, a zatim su usledile uzvratne mere – ukazao je Rešetnjikov.

Ratove u Ukrajini i Siriji organizovali su naši konkurenti kako bi sprečili uzlet Rusije kao ekonomskog, političkog i duhovnog konkurenta.

„Takav je stav Sjedinjenih Država. Dok ne ostvare svoje – ne odustaju. Ili dok ne pretrpe poraz. Za nas je to najvažniji zaključak. I mi treba, kao što sam više puta govorio, da budemo mobilisani u borbi za odbranu Otadžbine“.

Rešetnjikov je uveren – Rusija ne može biti slomljena spolja:

— Pogledajte koliko vekova zapadne zemlje gnoje svojim sinovima našu zemlju. Jedna najezda za drugom. A ishod je uvek isti.

Druga je stvar što se taktika može promeniti i početi rasturanje unutrašnjeg jedinstva.

— Ja sam 2013. godine držao predavanje na francuskoj vojnoj akademiji. Vojnici su me toplo dočekali, već im je bilo dosadilo američko komandovanje. I onda mi je prišao bivši francuski ministar odbrane Ševenman i rekao: „Slažem se sa tezom da je uzaludno praviti od Rusa Evropljane. Rusiju treba prosto podeliti na 15 država. Tada će sve biti dobro“.

Rešetnjikov je odmah ukazao: „Ovo nisu govorili novinari i publicisti, već zapadni političari, što je njihova platforma. A njihovo oružje su razdori, razmirice u sukobi“ – naglasio je Rešetnjikov.

Podvukao je da spas zemlje vidi samo u povratku Rusiji, ne kopirajući neke ekonomske modele, već mentalno, srcem i duhovno, vraćajući „duh Hristov“. Uvek pamteći da je Rusija prošla hiljadugodišnji put, put prirodnog razvoja iz jednog stanja u drugo. Ne zaboravljajući da je ona rodila velike pisce, pesnike, inženjere i naučnike, da je pripojila ogromne teritorije. Kako je pripojila? Ne onako kako je Zapad Afriku – silom oružja.

— Došao monah, izgradio keliju. Nikli su manastir, gazdinstvo oko njega i selo u blizini. Deo monaha se upućuje i ide dalje na Sever. Opet kelija, opet manastir. I bez ikakvog genocida! – ukazao je direktor RISI.

„Rus nije toliko nacionalnost, koliko stanje duha“, dodao je. „To je pogled na svet mnogih naroda. Optužbe protiv Rusa za genocid nad malim narodima su neutemeljene. Gde god da su došli Rusi, nastajali su uslovi za razvoj lokalnog stanovništva, nastanak pismenosti, kulture, proizvodnje i trgovine.

— Svojevremeno me je porazila misao Fjodora Dostojevskog: „Rus koji nije pravoslavac je ništavni čovečuljak“. Mi treba ponovo da postanemo Rusi. Ne Sovjeti, već upravo Rusi, ne po krvi, već po duhu – naglasio je Rešetnjikov. – Kada smo od male Moskovske kneževine postali ogromna država, u njoj nije uništen nijedan narod. Svi još uvek postoje! Zato mi treba da se vratimo korenima.

„ Druga je stvar – nastavio je – što je administrativnu podelu u Rusiji trebalo praviti po teritorijalnom, a ne po nacionalnom kriterijumu. Jer, kako su u Rusiji polagani temelji raskola? Veoma prosto. Još dok sam bio student na Harkovskom univerzitetu, otkrio sam da tamo postoje katedra za istoriju Sovjetskog Saveza i katedra za istoriju Ukrajine. Postoji katedra za istoriju KPSS, a postoji i za istoriju KPU. I kada je 1991. godine u Ukrajini počela antiruska propaganda, nije bilo nikoga da joj se suprotstavi. A Harkov su izgradili ruski strelci. Nacionalizam i neprijateljstvo prema drugoj naciji su bomba koja diže u vazduh celo zdanje naše državnosti.“

Rešetnjikov je kritikovao naučnike koji smatraju da je odred Jermakova u zapadnom Sibiru počinio genocid nad lokalnim stanovništvom, i da, ako mu se podiže spomenik u Tjumenju, onda treba da se podigne i hanu Kučumu:

— Čekajte, to što je ta teritorija ušla u sastav Rusije – da li je to plus za Tatare ili minus? Ako je plus, onda je Jermak heroj, i treba mu podići spomenik, a ako je minus, onda su oni protiv zajedničke države sa nama. I još nešto – kako 400 ljudi može da izvrši genocid nad Kučumovom vojskom od 12 hiljada ljudi? Dodaću da je sam Kučum bio ekstremista koji je gradio tipičnu vehabijsku državu. I mi treba žestoko da reagujemo na takve separatističke pojave usmerene na raspad naše zemlje“ – podvukao je Rešetnjikov.

Izvor Fakti, 24. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u