VUČIĆ: UBIJALI STE NAM DECU PRIČAJUĆI DA SE BORITE ZA DEMOKRATIJU I SLOBODU

„Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam...

„Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da presudu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad… da Srbija to ne sme, ne može i neće da dozvoli”

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas na centralnoj državnoj ceremoniji povodom Dana sećanja – ubijali su ljude pokušavajući da ubiju Srbiju.

„Noć 24. marta te 1999. pamtićemo zauvek kao jednu od najtežih noći za nas kao narod, ali danas zato uspravno i ponosno tužnim glasom i tiho, ali jasno možemo da kažemo – ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili jer Srbiju niko ne može da ubije”, poručio je Vučić u Varvarinu.

On je rekao da je bombardovanje Srbije bio težak zločin, kao i svaki rat, i besmislena agresija i poručio da Srbija zločin neće zaboraviti i da neće nikome dozvoliti da je pokori.

„Srbija će ostati zemlja nepokornih i nepokorenih ljudi”, rekao je Vučić.

Podsetivši da je prošlo 17 godina od još jednog rata u kojem je samo smrt pobedila, Vučić je poručio:

„Nema opravdanja ni razloga ni smisla i postoji samo opemena i nama i njima – njima da će pred Bogom i sobom morati da se izjasne za krv, da je to bila krv, a ne slučajnost ili kolateralna šteta, da su to bila deca a ne borba za demokratiju i slobodu. Bog će im možda oprostiti, mi jesmo ali nismo zaboravili”.

„Preostaje nam da kleknemo, da sagnemo glavu, mi, koji smo dužnici, da bar na tren ćutimo… Oprostite ako možete i onima koji ne umeju da mole za oproštaj, onima koji su ubijali, a ne umeju ‘izvini’ da kažu. Naš grč na licu nikada nisu želeli da vide. To je bila agresija 19 moćnih zemalja, besmislena i bespotrebna, jedan od pokolja koji sve poruše, a ništa ne rešavaju”, dodao je Vučić.

Premijer je rekao da nismo zaboravili, da smo zapamtili most na Velikoj Moravi, svako naše dete i licemerje kojim je sve to opravdano.

Dodao je i da je rat koji je Srbija doživela, agresija, bila samo vežba za nove ratove i kršenje međunarodnog prava.

„Danas kad svi zajedno patimo zbog suludih napada terorista, ne treba zaboraviti činjenicu kako je pokušavano sve zataškati i gurnuti pod tepih, posebno odgovornost”, rekao je Vučić i podvukao da smrt i zločine ne znaju za granice i da se ne zaustavljaju ni žicom ni deklaracijom.

Premijer je primetio i da su narodi koji su Srbiju napadali pre 17 godine, danas napadnuti.

„Pre 17 godina smo bili na suprotnim stranama, a danas smo na istoj strani, što nije znak naše slabosti, već naše snage, veličine, da smo umeli da ustanemo, ne zaboravljajući da oprostimo i sebe menjamo, kao i da ostavimo prošlost da počiva i gledamo u budućnost”, rekao je Vučić.

Danas, rekao je Vučić, Srbija ima snažne prijatelje na Istoku i iskrene partnere na Zapadu.

Ova zemlja i ovaj narod su nekad davno pritisnuti događajima prevareni krenuli u začarani krug, vraćajući se stalno istim grobovima i istim ratovima, rekao je Vučić.

Zadatak je, naveo je Vučić, konačno ukidanje vere u bolji nebeski život i izlazak iz začaranog kruga i novi put u život.

Vučić je poručio da je Srbija na putu mira i da se neće zaustaviti, a građanima da može da obeća samo život, kolevke i rad, a da za nove rake, bombe i smrt više nema opravdanja.

„Verujemo u život, što pokazujemo time što odajemo počast onima koji su zivote dali. Možemo samo život da opravdavamo i obećavamo, i to obećavamo pred žrtvama pred kojima klečimo”, poručio je Vučić.

Ne damo više nijednu Milicu, nijednu Sanju, jer ovoj su zemlji potrebni životi, dodao je premijer i poručio:

„Ovoj ste zemlji potrebni živi, potrebna su nam deca i škole i svaki oblik komunikacije. Da zavoravimo nećemo, a da nas pokore nećemo da dozvolimo nikome. Srbija će ostati zemlja nepokornih i nepokorenih ljudi”.

On je dodao da je Srbija morala i mora da počne da veruje u život i da je morala da krene novim životnim putem.

„Nije se svet promenio, samo su uvedeni novi izrazi i novi nazvi za besmislena ubijanja i još besmislenija opravdanja”, poručio je premijer.

Tuga i suze ne smeju da nas odvedu u mržnju uprkos tome što oni koji danas besne i napadaju nemaju poštovanja za žrtve, dodao je i poručio:

„Sutra će svanuti novi dan u kojem ćemo da nastavimo sa životima i da brinemo o Srbiji. Užase prošlosti ne smemo da zaboravimo, ali ne možemo da promenimo i vratimo vreme, možemo da oživljavamo prošlost ili da uzdignemo glavu i da se sećamo i izvučemo pouke”.

Ceremonija obeležavanja Dana sećanja, odnosno 17. godišnjice bombardovanja Srbije počela je pomenom žrtvama koje su poginule na mostu u Varvarinu, a zatim je minutom ćutanja odata pošta svim žrtvama NATO agresije.

Venci u znak sećanja na poginule 30. maja 1999. na mostu u Varnarinu i cveće bačeni su zatim u Veliku Moravu, nakon čega je vojni orkestar izveo himnu „Bože pravde”, a zatim su se začule sirene za vazdušnu uzbunu koje su građane Srbije 78 dana te 1999. upozoravale na dolazak bombi.

VUČIĆ: SRBIJE NEĆE DA DOZVOLI NAPADE NA SRPSKU
Premijer Srbije poručio je danas onima koji presudu Radovanu Karadžiću misle da iskoriste za političke ili bilo koje napade na Republiku Srpsku da Srbija to ne sme, ne može i neće da dozvoli.

„Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne sme, ne može i neće da dozvoli”, istakao je Vučić na centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja u Varvarinu.

Kako je istakao, Srbija će stati uz svoj narod i štiti njegovo pravo na opstanak, kao i pravo na postojanje i život Republike Srpske.

„Ne ugrožavamo nikoga, nikome nećemeo da pretimo, ali nikome ne damo da Srbe gaze zato što su Srbi. Nismo ničija krpa, mi smo ponosan, nepokoran i nepokoren narod”, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo i da će Srbija uprkos onome sto se desilo u prošlosti dati sve od sebe za pomirenje i saradnju sa komšijama u regionu.

MILENKOVIĆ: NEZAPAMĆENI ZLOČINAČKI ČIN
Bombardovanje Srbije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, predstavlja nezapamćeni zločinački čin, poručio je danas predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković na centralnoj državnoj cerenomiji povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Milenković, otac nastradale Sanje, je istakao je da je tog proleća u Varvarinu ubijeno 10 ljudi, a da je jedna od njih bila i njegovo dete, koje je želelo da uči, bila briljantni matematičar i želela da postiže uspehe.

„Varvarin je tog 30. maja doživeo strašnu tragediju, ubistvo 10 naših sugrađana i zarad sećanja na njih i sve nedužne žrtve svake godine ćemo se okupljati na ovom mestu sa porukom da se nikada i nigde ne ponove ovi zločini, a verujemo da će, ako ne ovozemaljska, onda božija pravda stići sve zlikovce koji ubijaju narod zarad ostvaranja svojih ciljeva”, rekao je Milenković.

On se zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na odluci da se u Varvarinu obeleži 17 godina od početka bombardovanja, navodeći da je to bio nezapamćeni zločin velike sile, koja je rešila da ubija decu, vojnike, policajce, obične građane, da bi pokazala kako se kažnjava neposlušni srpski narod.

„Danas, posle 17 godina, nije nam jasna jednačina koju su postavili umovi omeđeni zlom, da su znak jednakosti postavili između milosrdnog anđela i nemilosrdnog rušenja jedne zemlje. Kao da nam nije bilo dosta vremena smrti, kao da nismo bili željni blagostanja i demokratije… To proleće ne pamimo po velikim nadama na ulasku u 21. vek i bujanju proleća, već po eskplozijama, isgubljenim životima, bolu roditelja, izgubljenim idealima”, kazao je Milenković, prenosi Tanjug.

ĐORĐEVIĆ: BOMBARDOVANjE – DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA
Ministar odbrane Zoran Đorđević odao je danas u Prokuplju počast poginulim žiteljima Topličkog okruga u ratovima od 1990. do 1999. godine, poručivši da je 24. marta 1999. godine počeo događaj bez presedana u novijoj srpskoj istoriji.

Đorđević je podsetio da je prvi udar u NATO agresiji izveden u 20 časova i pet minuta bombardovanjem centra veze u prokupačkoj kasarni „Ratko Pavlović Cicko” i da je te večeri pala prva žrtva bombardovanja – vojnik Boban Nedeljković.

„Počeo je tada događaj bez presedana u novijoj svetskoj istoriji – 78 dana konstantnog bombardovanja. Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, dok se 31 pripadnik vodi kao nestao”, rekao je Đorđević, navedeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

Ministar je istakao da su vojska i narod pokazali neraskidivu vezu u borbi za svoju domovinu, da je na braniku otadžbine stajala naša hrabrost i mladost, da se na žalost ne mogu vratiti ti životi, ali da sećanjem možemo da produžimo njihovo postojanje među nama.

„Važno je da se nikad ne zaboravi i zato danas sa ovog mesta našeg bola i ponosa odajemo počast svima koji su dali živote za svoju otadžbinu”, naglasio je Đorđević. 

SEĆANjE NA STRADALE PRIPADNIKE RV I PVO
Minutom ćutanja i polaganjem venaca danas je u Zemunu odata pošta poginulim pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protivvazdušne odbrane (PVO) koji su stradali u odbrani naše zemlje od NATO agresije 1999. godine.

Vikarni vladika patrijarha SPC Arsenije rekao je da se danas na sedamnaestogodišnjicu bombardovanja sećamo svih nevino stradalih vojnika i civila, građana Srbije, koji „nikome nisu krivi što žive na ovom parčetu zemlje, dišu isti vazduh… i jednako vole svoju otadžbinu kao i svi drugi narodi na svetu”.

„Neustrašivo i postojano hodali su stopama svojih predaka koji su vekovima svojom krvlju natapali mučeničku srpsku zemlju braneći istinu, pravdu, slobodu, čast i dostojanstvo”, rekao je vladika na platou ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu.

General-major Ranko Živak je rekao da meta tokom bombardovanja nisu bili samo vojska i njeni kapaciteti, već i celi naš narod.

„Da je to tačno, vidi se iz činjenice da je stradalo više civila nego vojnika, a te nevine žrtve nazvane su, oholo i nadmeno, bez trunke stida, kajanja i žaljenja, kolateralnom štetom”, reko je Živak.

Polažući vence, osim porodica stradalih, poštu palim herojima odali su gradski menadžer Goran Vesić, član gradskog veća Stevo Tatalović, predsednik Opštine Zemun Dejan Matić i predstavnici RV i PVO.

Vesić je rekao da se Grad Beograd na današnji dan sa posebnim pijetetom seća svih onih ljudi koji su nevino stradali u NATO bombardovanju 1999. godine.

„Sećamo se svega što se desilo, kako bismo naučili lekciju o istoriji, da se ovo više nikad ne ponovi”, naveo je Vesić.

Preciziravši da je za vreme NATO agresije poginuo 41 pripadnik RV i PVO, on je rekao da su naši vazduhoplovci posebna vrsta vojnika, koji su se prvi suprotstavili Nemcima 1941. godine i prvi branili otadžbinu 1999. godine.

„Zaista dugujemo, da se svim tim ljudima koji su se borili sa mnogo jačim neprijateljem kako bi zaštitili ovu zemlju i ovaj narod, da ih se uvek sećamo kako bi oni bili primer budućim generacijama i kako bismo kao narod i društvo izvukli pouke da nam se takve situacije više nikada ne ponove i da obezbedimo mir i stabilnost u našoj državi”, poručio je Vesić.

NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI 30. MAJ
Nikada neću i ne mogu zaboraviti to što se desilo 30. maja 1999. godine. Čuo sam vrisku devojčica koje su se držale za ogradu srušenog mosta i potrčao da im pomognem, priča Miroslav Dakić, jedan od teško ranjenih meštana Varvarina tokom NATO bombardovanja te varoši.

Dakić priča da je, dok je pokušavao da pomogne povređenima, usledio još jedan nalet bombardera i da je tom prilikom i on ranjen u levu nogu i levu ruku.

Slična je priča i Momčila Jevtića, čija je kuća u blizini mosta.

„Tog dana sam pecao na dvadesetak metara od mosta, kad je udarilo prvi put. Čuo sam zapomaganje povređenih i pritrčao da im pomognem. Video sam povređene devojčice na ogradi mosta. Usledio je još jedan nalet i tada sam ranjen u ruku, glavu i imam 64 gelera u nozi”, rekao je Jevtić.

Vazdušne snage NATO u nedelju 30. maja 1999. godine sa četiri projektila bombardovale su most na Velikoj Moravi u Varvarinu.

Tad je poginulo deset ljudi, a teško ranjeno njih 17.

Najmlađa žrtva bila je petnaestogodišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu.

Napad se desio na dan Svete Trojice, kad je Varvarin bio prepun ljudi.

OBELEŽENA GODIŠNjICA I U KOSOVSKOJ MITROVICI

Sirenama za vazdušnu opasnost, koje su se čule u podne, u severnom delu Kosovske Mitrovice počelo je obeležavanje 17. godišnjice NATO bombardovanja. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa saradnicima položio je cveće na Spomenik istine, posvećen poginulima u NATO bombradovanju i žrtvama OVK, i na spomen ploči braće Milić u blizini glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Cveće su položili i gradonačlenik severne Mitrovice Goran Rakić, predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, predsednik Srpske liste Slavko Simić, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Vaso Jelić, predstavnici Udruženja boraca i studenata.

U Kosovskoj Mitrovici u toku je akademija „Srbijo pamti!” koja je počela simbolično u 12 časova i 44 minuta.

U ZVEČANU OBELEŽENO 17 GODINA NATO BOMBARDOVANjA
Povodom 17 godišnjice početka NATO bombardovanja, predstavnici opštine Zvečan primili su danas članove porodica stradalih sa teritorije ove opštine, kojima je uručena simbolična novčana pomoć, a u centru Zvečana otkriven je Spomenik žrtvama NATO bombardovanja i albanskog terora.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević poručio je da se žrtve ne zaboravljaju.

„Sa teritorije opštine Zvečan, stradalo je, što od NATO bombi, što od zločinačke ruke albanskih terorista, 13 naših sugrađana. Mi danas dostojanstveno pokazujemo da žrtve NATO bombardovanja i albanskog terora nisu i neće biti zaboravljene”, rekao je Todosijević.

„Ostaje naša obaveza i obaveza države Srbije da čuva sećanje na žrtve NATO bombardovanja i albanskog terora i da brine o porodicama stradalih. Najveća vrednost koju čovek može da žrtvuje je život, položen na branik otadžbine za budućnost svog naroda. Zato čuvajte i volite Srbiju”, poručio je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković rekao je da se na današnji dan sa tugom, žalošću ali i ponosom sećamo žrtava, naših najmilijih.

„Na nama je obaveza da se ne samo 24.marta nego svakog dana prisećamo svih onih koji su dali svoj život za Srbiju i upravo je naša želja, zajedno sa vama, bila da ostane za buduća pokolenja ko su ti ljudi i šta su oni sve uradili za našu budućnost”, rekao je Janković.

Milan Vitković se u ime porodica 13 žrtava zahvalio lokalnoj samoupravi na postavljanju spomen obeležja ljudima koji su „stradali na braniku otadžbine sa teritorije opštine Zvečan”.

„Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u ovom rešenju, jer za nas, članove porodica, to mnogo znači”, kazao je Vitković.

Nakon okupljanja u opštini Zvečan, u centru ovog mesta služen je parastos i otkriven Spomenik žrtvama NATO bombardovanja i albanskog terora.

Na spomeniku piše:

„U znak zahvalnosti, poštovanja i nezaborava žrtvama NATO agresije i albanskog terora sa teritorije opštine Zvečan 1998-2001. Čuvajte i volite Srbiju kao što smo je mi voleli” i ispisana su imena 13 stradalih sa teritorije opštine Zvečan.

ČEPURIN: NATO IZVRŠIO STRAVIČAN I BAHAT ZLOČIN
NATO je 1999. godine, bombardujući Srbiju, izvršio stravičan i bahat zločin, najkrvaviji u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. „Bombardovanje je dovelo do najtežih posledica za Srbiju. Poginulo je hiljade ljudi – većinom civili, žene, deca. Uništena je infrastruktura, kuće, mostovi. Naneta je ogromna šteta srpskoj privredi”, rekao je Čepurin Sputnjiku. Prema njegovim rečima posledice zagađenja teritorije na jugu Srbije radioaktivnim supstancama tek treba da budu ispitane. „Rusija se, bez obzira na sve svoje probleme, trudila da pomogne i jeste pomagala Srbima, kako 1999. godine, tako i kasnije. Ne govorim to očekujući bilo kakvu zahvalnost Rusiji, a ona njoj i ne treba, već radi istine”, ističe ruski ambasador. Čepurin napominje da sećanja na zločine NATO neće izbledeti ni posle 20, ni posle 100 godina. „Užasno je da zbog vojnih intervencija koje nisu odobrene od strane Saveta bezbednosti UN, u svetu još ginu ljudi. I tako su u napadu američke avijacije poginuli službenici srpske ambasade u Libiji”, konstatuje ruski ambasador. Žalosno je da Vašington neće da prizna očiglednu umešanost u ovaj incident, kaže Čepurin, navodeći da nema ni rezultata istrage, ni izvinjenja, ni kazne za krivce, ni kompenzacija porodicama ubijenih. On je primetio i da se, sticajem okolnosti, na godišnjicu agresije NATO protiv Srbije u kontekstu procesa u Haškom tribunalu ponovo nameće tema „tobožnje srpske odgovornosti za tragične događaje na teritoriji bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina”.

Izvor Tanjug/Politika, 24. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u