OBRAD KESIĆ: SVAKA PRESUDA HAGA SE KORISTI ZA NAPAD NA RS, ALI NIŠTA U SUŠTINI NE MOGU PROMENITI

Svaka presuda koja je doneta, pogotovo u vezi sa Srebrenicom, i koja je utvrdila...

Svaka presuda koja je doneta, pogotovo u vezi sa Srebrenicom, i koja je utvrdila takozvani genocid, zloupotrebljava se kao argument da je cela RS genocidna i da je treba ukinuti

Američki mediji se nisu preterano bavili presudom Radovanu Karadžiću, jer su u predsedničkoj kampanji, a i glavna tema su bila dešavanja u Briselu. Malo koga je zanimalo nešto što se desilo pre 20 godina, ističe za Sputnjik Obrad Kesić, predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu.

„Ta presuda ne menja dosadašnje stanje. Od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma imamo među Bošnjacima konstantna insistiranja da je RS nelegalna i nelegitimna i da je treba ukinuti. Svaka presuda koja je doneta, pogotovo u vezi sa Srebrenicom, i koja je utvrdila takozvani genocid, zloupotrebljava se kao argument da je cela RS genocidna i da je treba ukinuti“, kaže on.

Međutim, kako smatra Kesić, pravno gledanje na tu situaciju je vrlo problematično.

„Oni se pozivaju na međunarodno pravo koje je vezano za ljudska prava, kršenja ljudskih prava i Konvenciju o genocidu. Ali to se tiče država, a RS je entitet. Tako da, sa jedne strane, oni osporavaju RS da postane država, a sa druge strane, pokušavaju da protiv nje koriste međunarodno pravo koje je vezano za države“, kaže Kesić.

On naglašava da u međunarodnom pravu nigde nije predviđeno da treba ukidati entitet i državu koji su osuđeni na bilo koji način, učestvovali u genocidu ili da nisu sprečili mogući genocid.

„Ali to se non–stop zloupotrebljava i stvara se fama da sa svakom presudom može da dođe do neke revizije i da se ugasi RS. Najbitnije je to da mi znamo da postoje stalni pritisci i napadi na RS i da postoji značajan broj bošnjačkih lidera koji bi se vezali za taj stav i koji bi to podržali. Znamo i da u međunarodnoj zajednici postoje oni koji bi jedva čekali da mogu da ukinu RS, ali u suštini, ta presuda Karadžiću niti šta menja, niti doprinosi njihovoj želji i stavovima oko tog pitanja“, zaključuje Kesić.

Izvor Sputnjik, 26. mart 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u