OTVORENO PISMO POLITIČKOG SAVETA DVERI LjILjANI SMAJLOVIĆ

Povodom teksta „Kvisling“ glavne i odg. urednice „Politike“ i predsednice UNS-a, Ljiljane Smajlović, dostavljamo Vam integralno pismo koje na portalu politika.rs nije preneto u celosti

U tekstu glavne urednice Politike pojavljuje se više problematičnih stavova. To je neprikladno poređenje između istorijskih i aktuelnih okolnosti. To je nedopustivo prenošenje istorijske i političke odgovornosti nekog čoveka na njegove potomke. To je sramno žigosanje jedne političke stranke (Dveri). To je direktno obezvređivanje jedne izborne liste (Dveri-DSS, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović). To je otvoreno navijanje za politiku vladajućih stranaka i njihovih stranih nalogodavaca.

Nema nikakvog osnova porediti potpisivanje Briselskog sporazuma u 2013. godini, što je nesumnjivi čin izdaje državnih i nacionalnih interesa, čemu se protivio DSS pod vođstvom Vojislava Koštunice, i direktan okupacioni položaj kvislinške vlade Milana Nedića u prisustvu nemačke oružane sile i u vreme genocida nad srpskim narodom u NDH.

Proširivanje političkih ocena jedne istorijske ličnosti na njegove potomke predstavlja duboko diskriminatorski, nemoralni i nedemokratski čin. Političko žigosanje jedne stranke koja nikada nije bila na vlasti (Dveri) na ovako agitatorski način, i to u toku predizborne kampanje, predstavlja udar na elementarnu ravnopravnost političkih činilaca u našoj zemlji.

Političko obezvređivanje jedne izborne liste, koja se ponaša na primeren i demokratski način pod izrazito nedemokratskim pritiscima, u situaciji kada se mišljenja i stavovi suprotni od stavova stranaka na vlasti nigde ne čuju, pošto je srpsku medijsku scenu prekrio mrak cenzure i samocenzure, predstavlja sramno narušavanje ravnopravnosti izbornih uslova.

Šta, dakle, čini Politika?

Ona zadržava komunističku verziju istorijske stvarnosti, koju su obezvredile rezolucije Evropskog parlamenta. Ona podržava titoističku ocenu istorijskih događaja koju su istorijska saznanja dovela u pitanje i koju je vlada Vojislava Koštunice pravno dezavuisala donoseći Zakon o izjednačavanju partizanskog i ravnogorskog pokreta. Ona produžava najgore svoje propagandne trenutke iz predizbornih okolnosti devedesetih godina prošlog veka.

Politika se, dakle, stavila u službu politike vladajućih stranaka i njenih personalnih predstavnika: na način duboko tuđ i moralnim i demokratskim načelima. Politika, njena urednica i pojedini novinari, direktno su se uključili u predizbornu kampanju na strani vladajuće strukture.

U Beogradu, 21.marta 2016.

Članovi Političkog saveta Dveri:

Prof. dr Kosta Čavoški, akademik, redovni član SANU, profesor u penziji na Pravnom fakultetu u Beogradu,

Prof. dr Jasmina Vujić, profesor na Fakultetu za nuklearnu tehniku Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, inostrani član Akademije inženjerskih nauka Srbije i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske,

Mr Vladimir Dimitrijević, publicista, profesor u Čačanskoj gimnaziji,

Dr Slobodan Janković, naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu,

Miroslav Krstić, privrednik iz Beograda,

Dr Zorica Kuburović, lekar hitne pomoći u penziji, pisac,

Prof. dr Aleksandar Lipkovski, redovni profesor na Matematičkom fakultetu u Beogradu, predsednik Nacionalnog saveta za prosvetu,

Prof. dr Milo Lompar, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu,

Prof. dr Ljubomir Protić, redovni profesor na Matematičkom fakultetu u Beogradu u penziji, dugogodišnji direktor Matematičke gimnazije u Beogradu i Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja,

Miloslav Samardžić, novinar, vlasnik i urednik izdavačke kuće „Pogledi“ iz Kragujevca

Dr Srđa Trifković, profesor, publicista, geopolitički analitičar,

Milorad Crnjanin, novinar u penziji,

Prof. dr Zoran Čvorović, docent na Pravnom fakultetu u Kragujevcu

Izvor dveri.rs, 23. mart 2016.