MEDIJSKA PRIPREMA ZA SVRGAVANjE ERDOGANA

MAJKL RUBIN Niko u Americi ne bi zbog svrgavanja Erdogana stavio američki ugled na...

MAJKL RUBIN

Niko u Americi ne bi zbog svrgavanja Erdogana stavio američki ugled na kocku i tražio povratak na staro stanje

Situacija u Turskoj je loša i postaje sve gore. To se ne događa nije samo zbog pogoršavanja stanja bezbednosti zbog terorističkog talasa. Javni dug je možda stabilan, ali privatni dug je van kontrole, turistički sektor je u slobodnom padu a pad turske lire utiče na kupovnu moć svakog građanina. Bez obzira na pobedu na izborima, širi se mišljenje da je predsednik Redžep Tajip Erdogan van kontrole. Zatvara protivnike, i leve i desne novine, gradi palate poput nekog bezumnog sultana ili ambicioznog kalifa pre par nedelja ponovo je zapretio da će raspustiti Ustavni sud.

Korupcija je život. Njegov sin Bilal navodno je pobegao iz Italije sa lažnim saudijskim diplomatskim pasošem pred tamošnjom policijom, koja je skupljala dokaze protiv njega u skandalu oko navodnog pranja novca. Erdoganovi istupi privlače pažnju i u Turskoj i van nje. Članovi vladajuće partije šapatom pričaju o njegovoj paranoji, koja je, prema rečima turskih zvaničnika, otišla tako daleko da želi da instalira protivvazdušne rakete oko svoje palate kako bi sprečio potencijalni upad komandosa i njegovu otmicu.

FAKTOR TURSKE VOJSKE
Turci, a i njihova vojska sve više shvataju da Erdogan Tursku vodi u ponor. Obnavljanjem pregovora i davanju legitimiteta zatvorenom kurdskom vođi Abdulahu Odžalanu a zatim raspirujući novi sukob odveo je Tursku u izazov u kome ne može da pobedi, dok postoje realne šanse da iz njega izađe de facto podeljena. I, na kraju krajeva, ukoliko dođe do građanskog rata poput onog iz 80-tih i početka 90-tih godina, turski Kurdi neće pristati na manje od podele, imajući u vidu presedan koji su uspostavila njihova braća u Siriji i Iraku.

erdoganvojskaErdogan je odavno pokazivao težnju da sebi podredi tursku vojsku. Tokom prve decenije vladavine i sad SAD i EU su ga podržavale. Ali to je bilo pre nego što su njegovi strani simpatizeri shvatili dubinu Erdoganovog ludila i autokratije. Ako bi se turska vojska upustila u njegovo svrgavanje i hapšenje užeg kruga ljudi oko njega, da li bi se izvukli samo s tim?

Ako bismo sagledali realnost, a ne propagandu, odgovor je – da. U ovom trenutku, u izbornoj godini, pitanje je da li bi Obamina administracija pristala da učini nešto više sem da podrži bilo kog lidera posle puča, pogotovo ako bi izneo svoj program o obnovi demokratije. Erdogan ne bi izazvao simpatije kakve je po svrgavanju imao Mohamed Morsi pridobio. Posle svrgavanja, Morsijeva posvećenost demokratiji i dalje je bila predmet polemike. Teško da bi bilo tako i sa turskim moćnicima.

Ni republikanski ni demokratski kandidati ne bi zbog Erdogana stavili američki ugled na kocku i tražili povratak na pređašnje stanje. Oni bi mogli samo deklarativno da se izjasne protiv puča, ali bi sarađivali sa onim ko bi u Turskoj došao na vlast.

KO BI BRANIO ERDOGANA? NIKO
Nova vlast mogla bi da zaustavi kritike američkih i evropskih organizacija za ljudska prava tako što bi odmah oslobodila pritvorene novinare i akademike, a pritom i da vrati oduzete novine i tv-stanice njihovim vlasnicima. Članstvo Turske u NATO ne bi bilo pod znakom pitanja; ni Turska ni Grčka nisu gubile članstvo nakon svojih ranijih pučeva.

Ukoliko bi novo vođstvo otvorilo dijalog sa turskim Kurdima, možda bi ih i oni podržali. Verovatno ni evropsko ni američko javno mnenje ne bi podržalo izvršenje smrtne kazne nad Erdoganom, njegovim sinom i zetom, ili nad ključnim saradnicima, poput Egemejn Badžisa i Cunejd Zapsua. Erdogan bi se mogao nadati da bi većina njegovih prijatelja, kako unutrašnjih tako i stranih, stala na njegovu stranu. Međutim, ono što sve njih njemu privlači jeste njegova snaga. Čim bi se našao izvan svoje palate, Erdogan bi mogao postati usamljenik, posrnula i zbunjena figura poput Sadama Huseina na sopstvenom suđenju.

erdoganprotestwNe pravim nikakva predviđanja, ali, imajući u vidu raskol u Turskoj i verovatnoću da turska vojska ne bi loše prošla ako bi učinila isto što je u Egiptu učinio Abdel Fatah el Sisi, ne treba se čuditi ukoliko turbulentna počitička situacija u Turskoj postane još turbulentnija.

Preveo ANDREJ CVIJANOVIĆ

American Enterprise Institute

Svet
Pratite nas na YouTube-u