VUČIĆ: SRBIJA JE NA POLITIČKOJ, EKONOMSKOJ I MORALNOJ RASKRSNICI

Ostaje nam da pamtimo naše žrtve, srpske žrtve, da im se poklonimo, a naša...

Ostaje nam da pamtimo naše žrtve, srpske žrtve, da im se poklonimo, a naša je obaveza, i tu je moj poziv, da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike svakog dana, da poštujemo i hrvatske i muslimanske žrtve

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija, nakon poslednjih haških presuda, ponovo na političkoj, ekonomskoj i moralnoj raskrsnici, i pozvao građane da budu posvećeni politici mira, koju će, kako je rekao, ova vlada i dalje voditi.

Premijer je, u obraćanju novinarima posle sednice Vlade posvećene presudama Haškog tribunala, istakao da se naša zemlja posle godina koje su prošle u besmislenim ratovima, pljačkaškim privatizacijama, korupciji i višegodišnjoj recesiji, ponovo podigla i podigla svoj ugled u svetu.

„Uspeli smo da zaustavimo dalji pad zemlje, da joj podignemo ugled u svetu i regionu i podignemo standard”, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, baš u trenutku kad smo otvorili prva poglavlja i kada možemo da se pohvalimo dobrim fiskalim rezultatima, usledile su nove političke turbulencije za koje Srbija nije ni kriva ni odgovorna.

„Došlo je do presuda pred Haškim tribunalom koji završava svoju političku, a ne pravnu ulogu koju je imao”, naglasio je premijer.

On je istakao da Haški tribunal nije ispunio svoje osnovne ciljeve, a pre svega da radi u interesu pomirenja u regionu.

Naprotiv, ponovo „zakiva ekser u kovčeg usnulog Balkana”, koji bi, valjda, trebalo da nastavi da se bavi svojom budućnošću, a ne prošlostima i ratovima, rekao je premijer.

Vučić je dodao da je Vlada Srbije, posle objavljivanja presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izašla sa najodgovornijim, najjasnijim i najozbiljnijim odgovorom za celokupnu domaću i svetsku javnost.

Kako je objasnio, za razliku od mnogih u regionu i za razliku od mnogih evropskih zvaničnika Srbija nije želela da ulazi u sadržaj presude.

„Izgovorili smo samo jednu rečenicu, a to je da nikome nećemo dozvoliti da na osnovu presuda Haškog tribunala ruši Srbiju i Republiku Srpsku, to su naše ustavne i zakonske obaveze”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su samo posle 48 sati od te izjave, koja je bila pomiriteljska, počeli napadi na Srbiju.

„Srbija je odgovorila da to nije u duhu pomirenja, da to nije borba za mir i stabilnost. I mi smo u tom trenutku s tom pričom završili i dalje spremni da razgovaramo sa Bošnjacima, da gledamo u budućnost, da o njoj razmišljamo, ali u njoj ne sme biti mesta za političku, pravnu ili drugu osvetu prema Srbima, već treba da razgovaramo kao partneri, prijatelji i jednaki, a ne kao oni koji će narednih 50-100-200 godina da budu kažnjavani”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da nijedan zločin ne treba i ne sme da bude zaboravljen, ali da, ukoliko Srbija kažnjava svoje zločince, onda je potrebno da se zna ko je odgovoran i za zločine nad srpskim stanovništvom.

Konstatujući da je nekima i presuda od 40 godina Karadžiću bila mala, oni su to kritikovali, jer im je bilo važno da Srbija bude napadnuta, da bude „kužni gubavac na kojeg treba prosipati smeće”.

Prema njegovim rečima, moramo da napravimo razliku i da se ponašamo drugačije od drugih u regionu. „Naša obaveza je da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike i da poštujemo muslimanske i hrvatske žrtve i da tuđi bol razumemo kao bol naših majki”, naglasio je Vučić.

Pozvao je građane Srbije i Srbe uopšte, ma gde živeli, da poštuju druge žrtve.

„Ostaje nam da pamtimo naše žrtve, srpske žrtve, da im se poklonimo, a naša je obaveza, i tu je moj poziv, da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike svakog dana, da poštujemo i hrvatske i muslimanske žrtve, svaku majku koja je svog sina izgubila”, rekao je Vučić.

Kako je naglasio, u tome treba da pokažemo kolika je razlika između nas, da pokazemo srpsku veličinu, da razgovaramo sa svima i da tuđu bol i patnju shvatimo i prihvatimo jednako kako razumemo patnju naših majki i bol naših ljudi.

„Od drugih je teško da nešto slično možemo da očekujemo”, naveo je Vučić.

Kada je reč o presudi lideru radikala Vojislavu Šešelju, Vučić je rekao da je od početka to bio nedvosmisleno politički proces „i kada su ga tražili, i kada su ga pustili, i kada su ga opet tražili”.

„Možete da zamislite koliko bismo bili podrvrgnuti podsmehu da smo ga izručili pre 25 dana kada su napisali presudu i znali da će biti oslobođen”, istakao je premijer.

On je naglasio da prema njemu nema lični animozitet, ali će se njegovoj politici žestoko suprotstavljati, jer ona gura Srbiju u izolaciju, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić na konfernciji za novinare.

„Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme i muke i ekonomske nedaće. Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi”, ocenio je Vučić.

On je, podsetio da je proces pred Haškim tribunalom protiv Šešelja od početka nedvosmisleno bio politički, a na pravni „i kad su ga tražili u Hag, i kad su ga privremeno puštali i ponovo tražili”, istakao da je ponosan što je Vlada Srbije nakon presude dostojanstveno reagovala štiteći samo zakone i odbijajući da se u svakoj prilici povinuje zahtevima Haga.

„Nemam lični animozitet prema njemu, želim i njemu i njegovoj porodici zdravlje i sreću, međutim, problem imamo s njegovom politikom i žestoko ćemo joj se suprotstavljati. Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme i muke i ekonomske nedaće. Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi”, ocenio je Vučić i zaključio:

„Uopšte ne krijem da ću se toj politici i lično, dok god sam na čelu vlade, ali i kasnije kad to više ne budem, žestoko suprotstviti”.

Na pitanje kako komentariše da je javnost u Hrvatskoj bila jedinstvena da je general Ante Gotovina bio nevin za zločine koji su mu se pripisivali pred Haškim tribunalom, dok to je kod odluke o Šešelju javnost u Srbiji podeljena, Vučić je odgovorio da „je to zato što kod nas nijedna presuda ne važi ni za šta”.

„Jeste li videli da sam ćutao za presudu Čanku, za presudu Marku Miškoviću, ni reč nisam rekao. A je l’ mislite da mi se svaka dopala. Ali morao sam da ćutim, i normalno je da ćutiš. A kod nas svi sve znaju, i pre postupka i posle postupka”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zato nama preko potrebna ona vrsta jedinstva sa pogledom u budućnost, da vidimo hoćemo li sebe moći da promenimo.

„Zato sam ja molio naš narod malopre, da mi sebe pokušamo da promenimo, da mi budemo bolji, a onda će se to možda desiti nekim drugima, nema tu velike filozofije”, rekao je Vučić.

On je konstatovao da su Hrvati bili „konsternirani i užasnuti” kada je Gotovina osuđen prvostepenom presudom, kao i juče, kada je Šešelj oslobođen.

„A nisu bili nimalo konsternirani i zaprepašćeni kada je Gotovina pušten na slobodu i kada se ne zna ko su ljudi koji su ubili Darka i Nevenku na Petrovačkoj cesti. Nismo naročito ni zainteresovani, ali šta da radite”, rekao je Vučić.

On je dodao da je tako i u Srbiji.

„Ako vam se sviđa taj i takva politika, on je nevin, ako vam se ne sviđa, on je kriv, makar ga 5.000 sudija oslobodilo. Ali šta ćete, to je Srbija. To nešto govori i o nama, nažalost ne uvek najbolje”, rekao je Vučić.

DEFICIT U PRVOM KVARTALU 8,9 MILIJARDI, UMESTO 62 PLANIRANE
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je budžetski deficit u prvom kvartalu 8,9 milijardi dinara, odnosno 420 miliona evra manji nego što je bilo predviđeno dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Vučić je rekao na konferenciji za novinare da su rezulati u prvom kvartalu izvaneredni, jer je budžetom i dogovorom sa MMF bilo predviđeno da deficit u prva tri meseca bude 62 milijarde dinara, a da je deficit svega 8,9 milijardi dinara.

„Za oko 420 miliona evra nam je bolji rezultat u prva tri meseca nego što je očekivano i dogovoreno”, rekao je Vučić.

On je naveo da za prva tri meseca nije bilo novih zaduživanja i da je smanjen javni dug zemlje za 316 miliona evra.

PRE KRAJA GODINE RAZGOVOR O POVEĆANjU PRIMANjA
Nemam nikakve sumnje da ukoliko nastavimo sa pozitivnim ekonomskim trendovima možemo pre kraja godine da razgovaramo sa MMF o povećanju primanja, pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je MMF zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

Premijer je ponovio da je Srbija što se tiče ekonomije stabilna, da napreduje, da je javni dug manji za 316 miliona evra, a da je deficit u prvom kvartalu umesto 62 milijarde devet milijardi dinara.

Rekao je da je za zemlju veoma značajno da u junu bude četvrta i peta revizija sporazuma.

„Ako bismo zadržali takav deficit siguran sam i nemam gotovo nikakve sumnje da možemo pre kraja godine da razgovaramo sa MMF o povećanju primanja pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere. A za ostale ćemo da vidimo”, rekao je Vučić, dodajući da neće da obećava kule i gradove da bi dobio izbore.

VUČIĆ: LIČNO ĆU ISPITATI KAKO JE TROŠEN NOVAC OD JUŽNOG TOKA
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će preispitati kako je potrošen novac od neuspelog projekta Južni tok, kako i navode o tome da li je tim novcem kupljen automobil marke „audi A8” u istoimenom preduzeću vredan više od 100.000 evra, i kome je pripao.

Vučić je na konferenciji za novinare ušao u polemiku sa novinarkom Insajdera, koja je pitala zašto vlada nije dostavila podatke toj produkciji o tome kako je trošeno 30 miliona evra koje je Srbija uložila u projekat Južni tok koji je obustavljen, zašto je ćerki firmi nakon što je projekat obustavljen uplaćeno 17,8 miliona evra.

Premijer je odgovorio da će se postarati da vlada dostavi te podatke, a novinarka je dodala i da je za potrebe firme Južni tok kupljen auto marke „audi A8” vredan više od 100.000 evra, te da je na reklamiranje potrošeno više od 300.000, a tu su i troškovi za donacije, i upitala premijera da objasni te troškove.

Uz izvinjenje što trenutno ne raspolaže podacima, premijer je rekao da će dati sve od sebe da lično odgovori u narednom periodu na to pitanje, jer je reč o velikom novcu.

Novinarka se požalila i da je na današnjoj konferenciji direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, kada je postavila pitanje zašto Insajder ne dobija podatke o trošenju novca, prvi čovek te kompanije odgovorio kontrapitanjem zašto oni ne dostave podatke koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković, koje plaćaju poreski obveznici.

Vučić je začuđeno odgovorio da nije posao Dušana Bajatovića da to pita.

Novinarka je bila uporna i navela da nije prvi put da Bajatović postavlja to pitanje, i zapitala da li je zabranjeno da Insajder postavlja pitanje kako se troši novac građana.

„Naprotiv. Dobrodošli ste da pitate”, odgovorio je Vučić.

On je naveo da i sam želi da vidi kako su trošene pare i ko je uzeo audi.

Upitan da li će Bajatović biti smenjen, odgovorio je da hoće ako je trošio novac kako ne treba, a na pitanje novinarke da li će direktor Srbijagasa biti smenjen zbog neprimerenog ponašanja on je rekao da nema to ovlašćenje i podsetio da Srbija trenutno ima tehničku vladu.

„Kada budem tačno znao o čemu je reč, i ako se uspostavi da se neprimereno ponašao, nedvosmisleno ću to osuditi”, rekao je Vučić.

POLITIKA „VELIKE SRBIJE” NIJE POLITIKA OVE VLADE
Politika „velike Srbije” nije politika budućnosti i nije politika ove Vlade Srbije, niti je to bila, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare u vladi, upitan šta danas misli o „velikoj Srbiji”, da li se odriče politike koju je vodio devedesetih i da li oseća odgovornost za bilo koju žrtvu, rekao da je pre osam godina izašao sa drugačijom politikom na izbore i dobio poverenje naroda.

„Ako su neki prespavali, pa se ne sećaju šta je bilo pre osam ili devet godina, moram da ih podsetim da je to davno bilo, da su za osam godina mogli da pročitaju da se nešto dogodilo”, rekao je Vučić.

On je naveo da to govori koliko je politika mržnje napredovala u Srbiji i da i dalje postoji ne samo kod političara na desnici, već i na „lažnoj levici”, kod onih koji su učestvovali u pljačkaškoj privatizaciji, i ne mogu da zaborave da im je mnogo lepše bilo pre 25 godina, a da život teče i da se stvari menjaju i da je normalno da ljudi prate život.

„Politika ‘velike Srbije’ nije politika budućnosti, nije politika vlade Srbije i nije ni bila, i to su svi znali”, rekao je Vučić.

NEKI BI BAR JEDNOG KOOPERATIVNOG PARTNERA UNUTAR VLADE SRBIJE
Premijer Aleksandar Vučić ne veruje da su dve poslednje haške presude (Karadžiću i Šešelju) podrška nacionalističkim snagama koje, kako kaže, rastu u čitavog regionu, ali dopušta mogućnost da nekom odgovara da u vladi Srbije dobije jednog „kooperativnog” partnera.

Na pitanje kako shvata poruku koju je takvim presudama hteo da pošalje Zapad, on je primetio:

„Nemojte da mislite da je to velika podrška tim snagama koje rastu i svuda u svetu i svi im se dodvoravaju”…

Kaže da je ponosan na činjenicu da ne pravi kompromise s tim snagama i dodaje da će se svom snagom i zakonskim i demokratskim sredstvima boriti protiv toga.

„Ali, nije njima cilj i interes da oni prevladaju, njima je, nekima je, Hagu, kako god hoćete da ih nazovete, da Vlada Srbije ne može da bude snažna, dovoljno čvrsta i jedinstvena, već da kao u lutkarskom pororištu mogu da prave političke poteze, da ne možete da štitite interese na KIM, kao što smo do sad činili, da ne možete da štitite naše interese kad dođe rasprava u Unesko, u UN, da ne možete da zaštitite Srbiju kad je napadnuta ekonomskim sankcijama od Hrvatske…„

Kako kaže, oni jednostavno žele da uvek imaju „jednog partnera u vladi na povocu i da mogu da donose odluke na takav način”.

Premijer kaže i da ne bi isključio opciju da je to jedan od mogućih povoda ili razloga takvih presuda, ali ne želi, dodao je, da ulazi u teorije zavere, već sve to vidi kao život, s kojim morate da se suočite i da se borite i zato zaključuje:

„I zato sam ja, kao što vidite, vrlo oran i raspoložen da borbu, političku i čistu kao suza, razume se, nastavim.”

VUČIĆ: NIKAD NISMO BILI BLIŽI GUBITKU IZBORA
„Nikad nismo bili bliži gubitku izbora”, rekao je danas predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić i objasnio da to ne znači da bi koalicija koju predvodi izgubila izbore, pojedinačno, već da bi svi drugi, ujedinjeni, mogli da formiraju vladu.

„Sinoć sam dobio prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. „Kada sam rekao „gubimo izbore”, ne mislim pojedinačno, kao stranka, nego svi zajedno, nadam se da ste razumeli…“, rekao je Vučić. Podaci na koje se pozvao, precizirao je, pokazuju da bi „svi drugi mogli da se ujedine i formiraju vladu…”.

Na insistiranje novinara da objasni šta je mislio kad je rekao da ‘nikad nismo bili bliži gubitku izbora’, Vučić je rekao:„Stvari tako stoje da je potpuno jasno da bi neki drugi u ovom trenutku, koji se lako ujedinjuju po svim temama, mogli lako da naprave vladu”, rekao je Vučić.

NADAM SE DA ĆU OPET VIDETI ONAJ VATROMET U ŽELEZARI
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će kineska kompanija Hbis privatizovati Železaru Smederevo i dodao da se nada da će Evropska komisija to dozvoliti. „To mi je najveća nada. Još čekam onaj vatromet i nadam se da ćemo uskoro da ga imamo”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Premijer je rekao da ne može da zna šta će biti, ali i istakao da ako vlada uspe da reši Železaru, rešeno je pitanje od nacionalnog interesa. Prema njegovim rečima, to ne znači da je rešen problem samo za oko 5.000 zaposlenih u srpskoj čeličani, već i za 5-10.000 kooperanata. „Ovo je najveće nacionalno pitanje, od velikog značaja. A Železaru smo zatekli zatvorenu, nijedna peć nije radila. Ako se dogodi sada to malo čudo i privatizujemo, to će biti izvanredan rezultat”, rekao je premijer.

Upitan da komentariše navode Poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, da je najdrastičniji slučaj uskraćivanja informacija u 2015. godini slučaj Železare Smederevo, Vučić je rekao da će u narednom periodu pokušati da uskladi što je moguće više, i da ministar privrede Željko Sertić razgovara s poverenikom. „Videćemo da Sertić sedne s njim i da se napravi nešto u skladu sa zakonom”, rekao je Vučić. Govoreći o subvencijama države za čeličanu, on ističe da je najponosniji što radnici te kompanije dve godine primaju platu i što rade, navodeći da je ta pomoć državna a da nije sigurno pomogao Šabić. „To je državna pomoć, da niste Vi i Šabić pomogli? Jeste samo kao građani koji plaćaju porez. Ali država je pomogla, ko bi drugi? Šta hoćete, je l’ hoćete da ugasimo Železaru, je l’ to želja? Bilo je jasno koliko smo pomagali i to kontroliše Evropska komisija”, obratio se Vučić novinaru koji ga je upitao za komentar o Šabićevoj primedbi.

Premijer je podsetio a EK ne dozvoljava više da država daje subvencije, jer da nije tako, dodao je on, vlada ne bi toliko žurila s privatizacijom. „Ne bismo ovako žurili da možemo da dajemo subvencije. Sad imamo novca u kasi, ali ne možemo više da dajemo subvencije. Mada, neki su i to radili a Evropa nije reagovala. Šta je bilo sa britanskim i italijanskim čeličanama? Želim da verujem da ćemo imati isti tretman kao i one”, rekao je Vučić. Premijer je rekao da se nada da će EK odobriti privatizaciju, i poručio ukoliko neko sugeriše da je novac od subvencija neko uzeo ili ukrao: „Ma ajte molim vas”.

Izvor Tanjug/Politika, 01. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u