DA LI SE ŠEŠELj NAGODIO SA TRIBUNALOM?

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Oni nikog ne oslobađaju. To može eventualno da se dogodi ako se...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Oni nikog ne oslobađaju. To može eventualno da se dogodi ako se sa nekim nagode za saradnju po nekim pitanjima

Momentom izricanja oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju baš kod onih koji su tvrdili da je Haški tribunal najveće zlo ovog sveta u istoriji pravosuđa – što inače autor ovog teksta misli otkad se ova nakaradna institucija i osnovala – počelo je da se menja mišljenje o Tribunalu. Odjednom, baš kako je oslobođeni vojvoda istakao, Tribunal ima i dvojicu sudija „profesionalaca“, u Hagu može da se dođe do pravde itd. Odjednom, zaboravljaju se sramne presude koje su u crno zavile srpske narod, od presude Radovanu Karadžiću, Milanu Martiću, Momčilu Krajšniku, Nikoli Šainoviću, generalu Radisavu Krstiću, generalu Veselinu Šljivančaninu… Oko 950 godina presuda protiv Srba.

Oslobođeni su do sada pod vrlo čudnim okolnostima samo Milan Milutinović, Momčilo Perišić (prvo je bio osuđen, pa su mu posle preinačili presudu u oslobađajuću) i pukovnik Miroslav Radić, a evo, na kraju je to uspelo i Vojislavu Šešelju. Za Milutinovića i Perišića se govori da su pristali na apsolutnu saradnju, ili, prevedeno na srpski, na cinkarenje optuženih, sa Tribunalom, pa je to bio jedan od razloga zašto su ih pustili. Neću da kažem da je i Vojvoda na nešto slično pristao, ali ne mogu ni da poverujem u besmislicu da je razbio Tribunal, jer Tribunal nijednu presudu ne donosi a da je prethodno neko u Vašingtonu ne napiše i kao takvu preda sudijama.

I KARADžIĆ JE RAZBIO TRIBUNAL. PA?
No, kako god, uvek mi je drago da neki Srbin dočeka slobodu. Oni što su je do sada dočekali, osim pomenutih koji su dobili oslobađajuće presude, za sobom imaju taj beleg da im je jedna takva sramna institucija zalepila etiketu ratnih zločinaca. Šešelj je, bar za sada, Bogu hvala, nema, a da li će je imati više nije ni bitno, jer bar pred izbore Tribunal je odlučio da mu dune vetar leđa.

radovankA svakako, zbog takve pomoći, zaboravile su se pomenute presude daleko bitnijim političkim figurama od Šešelja iz perioda ratova 90-tih godina. Presude onima koje su predvodili srpski narod. Šešelj to nije radio niti će ikada raditi, jer uvek je služio nekome za političke obračune. Momentom izricanja presude Šešelju, njegovim pristalicama odjednom je Haški tribunal postao mesto pravde i pojedinih čestitih sudija. Kako se tako „čestite“ sudije nisu zadesile Karadžiću, Martiću i mnogim drugim Srbima? Kako su to svi oni dobili po 40 godina ili doživotne robije, a i oni su pravnom argumentacijom oborili apsolutno svaku tačku njihove optužnice? I da li zaista neko iskreno misli da je Milošević ostao živ i dočekao presudu da bi ona bila oslobađajuća, uprkos tome što je, najblaže rečeno, zgazio Tribunal?

Podsećanja radi, Srbi koji su istinski bili bolesni, poput Miloševića, Dokmanovića, Tolimira, nisu mogli da se leče u svojoj zemlji. Brutalno su odbijeni i svoj život su okončali u sheveningenskim ćelijama. Šešelj je pušten uz obrazloženje da je teško bolestan. Drago mi je da su njemu omogućili da se leči, ali kako to drugima nisu? U čemu se sastojala ta razlika u pristupu prema bolesti Miloševiću i Šešelju, naprimer?

Zašto sve ovo pišem?

SUKOB SE MORA PRENETI NA BALKAN
Najpre da ne zaboravimo da je Haška inkvizicija osudila najvećim delom na pravdi Boga Srbe na preko 950 godina robija. Da su nam nametnuli genocid. Da su nam nametnuli najgore moguće zločine na grbaču i da je svako ko se kao politički rukovodilac iz perioda 90-tih godina suprotstavljao politici SAD i njenih saveznika proveo u Tribunalu sa najmanje 15 godina presude.

Oni nikog ne oslobađaju. To može eventualno da se dogodi ako se sa nekim nagode za saradnju po nekim pitanjima. Recimo, da opteretite nekog ko im je bitan, da lažno svedočite, da im budete od političke koristi ako vas puste itd. Nadam se da u Šešeljevom slučaju nije bilo nagodbe, ali neću ni da je isključim.

Očigledno je da se sukob iz Sirije mora preneti na Balkan, a tipovi kao što je Šešelj su odlični za potpaljivanje vatre. Srbija ne sme da ide napred i da razmišlja o modernizaciji i ekonomskom jačanju. To je suština kreatora sumornih političkih stvarnosti na Balkanu.

tolimir03Baš zbog toga ne želim da dozvolim da danas o Hagu neko govori kao o pravnoj instituciji, gde se može doći do pravde. Naprotiv, to je klasična politička institucija koja presude donosi isključivo na osnovu političke procene zapadnih sila, koje dotiraju tu instituciju. Tu nikad ni pravo ni pravda nisu stanovali.

Politika
Pratite nas na YouTube-u