PROVIDNO, PROVIDNIJE, PANAMSKI PAPIRI!

SINIŠA LjEPOJEVIĆ I onda ko je kriv? Rusija i predsednik Putin i delimično predsednik...

SINIŠA LjEPOJEVIĆ

I onda ko je kriv? Rusija i predsednik Putin i delimično predsednik Kine. Besmisleno!

Takozvani Panamski papiri o finansijskim transakcijama svetskih poslovnih ljudi i političkih ličnosti u izbegavanju poreza koji su uzdrmali svetsku javnost poslednjih dana su se ipak pokazali kao još jedna zapadna netalentovana propaganda. Kao i sve netalentovano i nakaradno, i aktuelni panamski skandal će se kao bumerang vratiti njegovim autorima i već je postao još jedno razotkriveno svedočanstvo o tehnologiji zapadne manipulacije i pljačke.

Izabrani mediji – nemački Zidojče cajtung i britanski Gardijan i Bi-Bi-Si – upravo oni koji su odavno poznati kao udarne pesnice američkih i zapadnih specijalnih operacija, su prvog dana objavljivanja skandala kao vest plasirali kako je ruski predsednik „uhvaćen u pranju novca“, a što navodno pokazuju Panamski papiri. Ali ipak su morali priznati da se ime predsednika Putina nigde ne spominje, a zaključak je izveden jer u papirima ima mnogo imena Rusa, od kojih su navodno neki njegovi prijatelji. Tvrdilo se da su tu i neki rođaci i prijatelji predsednika Kine, pa čak i sirijskog lidera Asada. Ali, kada su se i neki drugi, a ne samo izabrani, zainteresovali i uvideli da u tim papirima ima i drugih imena, i to sa Zapada, onda je priča o Putinu brzo nestala. Pažnja je onda krenula na druge, zapadne ličnosti, pa je sada energija usmerena na zaborav, na potiskivanje neuspele akcije. Utoliko pre što je razotkriveno ko sve stoji iza celog projekta.

Zvanična verzija je, prema nemačkom listu, da je pre godinu dana neko, nepoznata osoba ili grupa nepoznatih ljudi, na nepoznat način Zidojče cajtungu dostavila bazu podataka panamske advokatske kancelarije Mosak i Fonseka, koja je posrednik u registrovanju i otvaranju bankarskih računa u takozvanim of-šor zemljama i centrima, čime se bogatim ljudima iz celog sveta omogućava izbegavanja poreskih obaveza i u velikoj meri legalizuje prljavi novac. Pa se onda nemački list obratio vašingtonskom Konzorcijumu za istraživačko novinarstvo da to istraži. Ispostavilo se da je Konzorcijum finansiran od fondacija koje kontrolišu američka administracija, među kojima je i Sorošova, i samo je pokriće za američke specijalne operacije. I taj Konzorcijum je navodnio za godinu dana proverio i istražio 11,5 miliona dokumenata te panamske advokatske kancelarije.

ISTORIJA PORODICE MOSAK
Nije jasno kako su ti dokumenti dospeli u ruke nemačkog lista, a sugeriše se da su ukradeni iz kompjutera, hakovani. Da li je to baš tako? Ključni čovek, jedan od dvojice vlasnika panamske kompanije je advoklat Jirgen Mosak, čija je porodica već decenijama vezana za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA). Njegov otac Erhard je bio Hitlerov, nacistističku oficir, i to u zloglasnom Odredu smrti, koji je harao po koncentracionim logorima. Na kraju Drugog svetskog rata Amerikanci su ga uhapsili u Minhenu, ali ga 1948. oslobađaju i nikada mu nije suđeno. Amerikanci ga potom prebacuju u Panamu. Odatle je godinama bio operativac CIA u delovanjuv prema Kubi. U takvim okolnostima može se sa velikom verovatnoćom sumnjati ko su ti „nepoznati ljudi“ koji su nemačkim novinama dostavili materijal i da nije reč o hakovanju, nego o veoma jasnoj specijalnoj operaciji. Uz to, sugeriše se da je Mosak u stvari deo krivice, što je besmisleno, jer Panama je pod tolikom kontrolom Amerike da praktično, kako napisa jedan zapadni hroničar, u toj zemlji nije moguće pustiti vodu u toaletu a da to ne zna Vašington. Nadalje, sve finansije transakcije u Panami su pod direktnom kontrolom Amerike, jer Panama nema svoju valutu i koristi američki dolar. Drugim rečima, ne radi se ni o kakvom hakovanju, ni o kakvom otkriću.

panamapapers06Dominantan besmisao i ključna obmana cele operacije Panamski papiri je tvrdnja da se sve to radi u cilju borbe protiv korupcije i pranja novca. Cinizam. Ključna je činjenica da je prebacivanje novca na of-šor destinacije i poreske rajeve potpuno legalno. To je stari zakoniti projekat koji su osmislili zapadni bogataši i zapadne vlade. To niko ne spominje i nema poziva na odgovornost onih koji su takve zakone doneli i koji ih revnosno sprovode. Nego se čak sugeriše da je advokatska kancelarija Mosak i Fonseka odgovorna, a ona je samo posrednik, deo lanca, ona je ustvari koristila zakonska rešenja.

AMERIČKI PRIJATELjI NA METI
Zapadne vlade su pod izgovorom globalizacije, tržišne ekonomije i demokratskih reformi -naterale i druge zemlje širom sveta da donesu takve zakone i omoguće svojim bogatašima da koriste prednosti poreskih rajeva. A ustvari to je deo, mora se priznati, veoma vešto smišljenog projekta. Kroz demokratizaciju i tržišnu orjentaciju Zapad je naterao druge zemlje širom sveta da krenu u masovnu privatizaciju državnih resursa i narodnog bogatstva, čime je stvorena nova klasa bogataša. Ali taj novac nije smeo da pripada zemljama iz kojih potiče, pa je, zahvaljujući novim zakonskim rešenjima, tim bogatašima bilo ponuđeno da svoje bogatstvo sklone u poreske rajeve, koji su pod kontrolom pre svega Velike Britanije i Amerike. Tako je taj novac završavao u zapadnim bankama, koje suštinski kontrolišu of-šor zone. I onda je taj u mnogo čemu opljačkani novac od drugih zemalja onda preko tih banaka nuđen kao kredit opljačkanim zemljama, pa se tako pljačka uvišestručuje. Za banke koje kontrolišu of-šor zone taj novac je veoma jeftin, a njegovi vlasnici prihvataju tako nisu cenu novca jer to nadomešćuju beznačajnim porezom i veoma često legalizacijom ilegalno stečenih para. A onda banke tim istim jeftinim novcem, koji je prethodno opljačkan u zemljama porekla, te iste zemlje kreditiraju pod svojim surovim uslovima, a to im omogućuju zapadne vlade koje političkim uslovljavanjima prisiljavaju te države na dužničko ropstvo. Neverovatan model pljačke. Doduše, na isti način zapadni bogataši već dugo pljačkaju i sopstvene građane, što je i osnovni razlog zašto je taj model kolosalne pljačke i dalje zabranjena tema na Zapadu.

panamapapers05I onda ko je kriv? Rusija i predsednik Putin i delimično predsednik Kine. Besmisleno! Ali, posle početne efuorije sa panamskim papirima stvar je počela da izmiče kontroli. Tako je pala i prva žrtva – predsednik vlade Islanda Sigmundur David Gunlaugson morao je da podnese ostavku jer je i njegova žena u Panamskim papirima, a onda je skandal pretio i britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, čiji je sada već pokojni otac imao račune preko panamske kompanije. Kameron je pod pritiskom javnosti idnirektno i priznao da je i on koristio i koristi taj neoporezovani novac. Pod sumnjom je i britanski ministar finansija Džordž Ozborn.

Ta afera još nije legla, pa je neizvesno šta će da bude. Otkriveno je i da su još neki američki prijatelji na panamskoj listi, pa bi se i njima mogla desiti sudbina premijera Islanda. Procenjuje se da je prvi na listi te sudbine predsednik Argentine Mauricio Makri, pa zatim lider Pakistana Navaz Šarif a u Panamskim papirima je i predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Sve američki prijatelji. Britanske kladionice su već ponudile klađenje o njihovim sudbinama, a na toj listi je i britanski premijer Kameron. Još se ustvari tačno i ne zna šta sve ima u Panamskim papirima jer to ustvari niko nije ni čitao, sigurno ne oni koji su objavili sve te priče, a izgleda da nije ni moguće jer ne postoji pristup tim dokumentima. Izabrani mediji samo prenose ono što je unapred napisano i pripremljeno i što su dobili od „nepoznatih ljudi“. Čitav projekat je polako počeo da izmiče kontroli i sada se nastoji vratiti pod kontrolu. Tako bi se moglo desiti da se vrlo brzo cela priča potisne iz javnosti kako bi se sprečile ostavke ključnih američkih saveznika.

ŠTA SU CILjEVI PANAMSKOG PROJEKTA
Šta bi onda mogao biti cilj celog panamskog projekta ili bolje rečeno šta su ciljevi jer suviše je uloženo da bi se radilo samo zbog jednog cilja. U dnevnopolitičke svrhe se cela priča koristi kao deo hibridnog rata protiv Rusije i predsednika Putina bez obzira što se velikom brzinom pokazala sva besmislenost. Nije nevažno ni to što je predsednik Putin nedavno započeo promenu zakonodavstva u Rusiji, koje će temeljno suziti prostor za prebacivanje milijardi dolara u of-šor zone i poreske rajeve, što znači da će zapadne banke ostati bez ogromnih sredstava. Možda se na ovaj način nastoji „zaplašiti“ predsednik Putin i ohrabriti nezadovoljni oligarsi da napuste Rusiju i postanu deo kampanje protiv Putina. Jer Panamski papiri nisu jedini, i ta kancelarija je samo jedna od mnogih koje posreduju za dobijanje ulaznice za poreske rajeve.

Posebnu pažnju zato privlači da nigde nema Amerikanaca koji obilato koriste poreske rajeve niti se spominju Amerika i Velika Britanija kao zemlje koje su najveći poreski rajevi za strance i u velikoj meri najveće svetske perionice novca. O tome nema ništa. Velika Britanija je i izmislila of-šor zone a u Americi su one u Nevadi i Deleveru najbogatije. Mala država Delever živi od toga, a njen decenijski neprikosnoveni predstavnik u vrhu američke vlasti je aktuelni potpredsednik Amerike Džozef Bajden. U tom svetlu mnogi veruju da je stvarni cilj skandala Panamski papiri uništavanje konkurencije, pa da se svetski bogataši preusmere na Ameriku i njene poreske rajeve i tako američke banke pokupe svetski novac u većoj meri nego do sada. Jedan od ciljeva je sigurno i neprestana potreba da se prikrije stvarni pljačkaški model funkcionisanja bogatog Zapada i da se vreme kupuje svaljivanjem krivice na pojedince.

panamapapers03Malo je, međutim, verovatno da će skandal Panamski papiri bilo šta promeniti, čak i da će privući veći broj stranih bogataša u američke poreske rajeve. Suštinska promena je samo izmena zakona, a to je u postojećoj situaciji skoro nemoguća misija, jer to onda ruši čitav sistem zapadne pljačke i načina finansijskog poslovanja. Te izmene su istovremeno ravne i priznanju poraza i revoluciji. I jedno i drugo je malo verovatno. Još jedna netalentovana, ali bezočna obmana.

Svet
Pratite nas na YouTube-u