NENAD POPOVIĆ: NAŠA KOALICIJA IMA PUTINOVU PODRŠKU ZATO ŠTO…

Razume se da me podrška partije predsednika Putina čini ponosnim, naročito zbog toga što...

Razume se da me podrška partije predsednika Putina čini ponosnim, naročito zbog toga što Rusija želi da vodimo politiku očuvanja ključnih nacionalnih interesa bez ikakvih uslovljavanja

Nije tajna da je Nenad Popović, lider Srpska narodne partije, evroskeptik i da ima odlične veze s Rusijom. Zato je možda bilo iznenađenje kada se njegova stranka našla u koaliciji s proevropskim Aleksandrom Vučićem. Popović se u intervjuu za Nedeljnik osvrće na to savezništvo, ali otkriva zašto se gotovo sve stranke u ovoj kampanji bore za tu rusku naklonost, te analizira ekonomske aspekte saradnje sa Moskvom, gde, kako ocenjuje, Srbija ima veliku šansu.

Nije tajna da ste evroskeptik i da imate odlične veze s Rusima. Koliko ćete uspeti da otrgnete Vučića iz briselskog „zagrljaja“ i približite ga Moskvi? I da li ste vi u tom savezu sa naprednjacima jedini garant da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, kao i da nećemo pristupiti NATO?

— Naravno da neću izvlačiti Aleksandra Vučića ni iz čijeg zagrljaja, jer niti se on nalazi u „briselskom zagrljaju”, niti mu se nudi „ruska kragna”. To je inače manir i među srpskim intelektualcima, političarima i medijima: da morate nekome da pripadate. Motiv da naša partija uđe u koaliciju sa Vučićem jeste taj, da je njegova vlada uspela da izdrži žestoke pritiske za Zapada da se uvedu sankcije Rusiji. Da je Vučić bio u briselskom zagrljaju, kako tvrdite, te sankcije bi on davno uveo. Ova lista jeste garant da će Srbija izdržati sve pritiske i da Srbija neće nikada uvesti sankcije Moskvi. Podsetiću vas da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. Za to je potrebna ogromna hrabrost. Mi ćemo biti podrška, a ne garancija za nastavak takve politike, jer SNP-u nije cilj da Srbija bude provalija, već most za saradnju između Rusije i Zapada. Nama je cilj da Srbija bude simbol stabilnosti, a ne simbol problema. Mi Rusiju smatramo najvećim prijateljem Srbije, ali Brisel i Vašington ne smatramo neprijateljima. Što se tiče ulaska Srbije u NATO, mislim da o tome više niko u Srbiji ko je ozbiljan političar ili intelektualac, više ne razmišlja. To već postaje utopija.

Jedna od zanimljivosti ove kampanje jeste da se većina stranaka trudi da ubedi javnost da ima najbolje veze s Rusijom. To pokušavaju i Dveri-DSS, i Šešeljevi radikali, i Dačićevi socijalisti, a onda dođe Putinov čovek Konstantin Kosačov i u sred kampanje nam poruči da Moskva podržava savez SNP i SNS. Zašto se svi sa tog političkog pola otimaju za rusku ljubav?

— Konstantin Kosačov, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta gornjeg doma Ruskog parlamenta podržava SNS i SNP zato što Vladimir Putin dobro zna da stranke koje predvodimo Aleksandar Vučić i ja, odnose između Srbije i Rusije ne smatramo trgovinom. Gospodin Kosačov je u ime Jedinstvene Rusije, partije Vladimira Putina, podržao naše dve stranke jer zna da buduća vlada koju ćemo, ubeđen sam, formirati sa našim koalicionim partnerima, neće uvesti sankcije Rusiji. I podsetio bih na jednu rečenicu gospodina Kosačova za koju mislim da je ključna u razumevanju podrške Rusije našoj politici: “Da Srbija vodi politiku u skladu sa srpskim interesima!” Zvaničnoj Moskvi je stalo upravo to – da Srbija vodi politiku u interesu građana Srbije, a ne u interesu EU i NATO. Ako ste pažljivo slušali Kosačova, on ne traži da Srbija vodi ni prorusku politiku. Pazite, to je veoma važno. Zato je ključno održati vojnu neutralnost. Dakle, važno je i da nas Rusija ničim ne uslovljava. Razume se da me podrška partije predsednika Putina čini ponosnim, naročito zbog toga što Rusija želi da vodimo politiku očuvanja ključnih nacionalnih interesa bez ikakvih uslovljavanja. I, da se ne lažemo, podrška Putinove stranke znači veliki plus u očima birača sa stanovišta političkog pragmatizma. Ako pogledate poslednja istraživanja, većina građana je za saradnju sa Rusijom, a protiv ulaska u EU. Za ulazak u NATO je, da se poigram malo rečima – ogromna manjina građana Srbije! Narod ne može da se prevari! Oni znaju da bližeg prijatelja od Rusije Srbija nema. Kada je trebalo da se blokira rezolucija Velike Britanije u Savetu bezbednosti UN o tome da smo genocidan narod, Rusija je uložila veto. Kada je trebalo da se spreči ulazak Kosova u Unesko, Rusija je to sprečila, uloživši ogroman diplomatski napor. Rusija, takođe, ne zaboravlja da im Srbija u najtežem trenutku ne okreće leđa. To velike sile naročito pamte.

Odlikuje vas ta nacionalna politička crta. Niste se libili da oštro reagujete povodom migrantske krize, gde ste kao politički Nostradamus predvideli sve događaje, ili kada su Srbi na udaru na Kosovu ili kada poručite da nacističko-ustaška politika Hrvatske prema srpskom narodu nikada nije prekinuta. Ima li možda straha od desnice na ovim izborima kojima pogoduju dešavanja u okruženju, ali i u Evropi?

— Pokušali su da mi prilepe različite etikete kada sam predlagao čvrstu i odlučnu politiku prema migrantima. Međutim, ja sam govorio: hajde da radimo ono što rade EU i SAD, da se ponašamo isto kao Austrija, Slovenija, Mađarska, kao što radi Amerika duž granice s Meksikom. Pri tom, bio sam daleko manje oštar u izjavama nego mnogi lideri EU, poput Kamerona, Orbana, Zemana, Fica… Sada su se moja politika i politika vlade po pitanju migranata, potpuno približile, i ja u potpunosti podržavam ovu poziciju koja je i pozicija cele EU. A to je pozicija snažne zaštite granica u cilju sprečavanja nekontrolisanog priliva migranata i zaštite Evrope od terorizma. Što se tiče Hrvatske, veoma sam zabrinut zbog buđenja neonacizma. Od kada je Hrvatska ušla u EU, skinula je sve maske. Najviši hrvatski zvaničnici pokušavaju da izvrše reviziju istorije NDH i najvećeg srpskog grada pod zemljom, Jasenovca, kao i logora smrti u Gospiću, Jadovnu i na Pagu. Lome se ćirilične table, a na državnoj proslavi Oluje peva ustaški pevač Tompson. Za tog Tompsona, pesme piše šibenski biskup. Zato se ne libim da ustanem protiv licemerja pojedinih evropskih zemalja koje tolerišu buđenje neonacizma. Svet nikada ne sme da zaboravi da je desetine hiljada Zagrepčana hitlerovskim pozdravom slavilo ulazak nemačkih nacista u Zagreb, dok je Beograd u isto vreme goreo u plamenu nacističkih bombi. Hrvatska je jedina zemlja koja se borila na strani Hitlerove nacističke Nemačke, a koja se nikada suštinski nije suočila sa svojom nacističkom prošlošću. Hrvatska nikada nije denacifikovana, kao Nemačka, niti kažnjena za genocid nad Srbima i Jevrejima koji je počinila tokom Drugog svetskog rata. I zato je ohrabrena da i danas vodi ustaško-nacističku politiku prema Srbiji.

A ima li kod vas bojazni da bi nakon izbora mogli svi politički oponenti da se okrenu protiv vaše koalicije i pre svega Vučića, koji čak tvrdi da će im u izostanku vaše ubedljive pobede za taj poduhvat biti potrebna samo tri minuta?

— Nema bojazni, zato što su građani jedini koji donose odluke o sudbini političara. Ubeđen sam da će politika naše koalicije dobiti najveću podršku građana. Narod želi najbližu saradnju sa Rusijom, to pokazuju sva istraživanja, a naša koalicija je garant da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, i da će razvijati najbolje odnose sa ovom zemljom, ne ugrožavajući dobre odnose sa EU. Kao što rekoh, narod ne možete prevariti.

U značajnom fokusu vaše politike je ekonomija. Kakve sve pogodnosti možemo da očekujemo u toj ekonomskoj saradnji s Rusijom, na kojoj insistirate, a nećemo ih imati ako se samo okrenemo EU?

— Srbija je jedina zemlja na svetu koja sve što proizvede može da izveze u Rusiju bez carina. Uz to, Rusija je uvela sankcije EU i Turskoj, tako da proizvodi iz ovih zemalja, koji su nekada zauzimali vodeće pozicije na tom tržištu, više ne mogu da se prodaju u Rusiji. Ovu šansu, o kojoj mogu samo da sanjaju zemlje iz regiona i Evrope, Srbija mora da iskoristi! Tome ću se najviše posvetiti u narednom periodu. Treba da se ugledamo na zemlje EU i da našu saradnju sa Rusijom razvijamo na isti način kao sve razvijene zemlje u regionu u Evropi. Potrebna nam je Kancelarija za saradnju sa Rusijom čiji je zadatak da pomogne veći izvoz srpskih proizvoda i usluga u Rusiju, ali i da privuče ruske investicije u Srbiju.

Kakav ćete savet dati Vučiću kada bude pravio sledeću vladu, naravno, ako bude imao većinu? Jeste li za političku ili vladu stručnjaka? Ili u svetlu ove teške ekonomske situacije – vladu u kojoj privrednici poput vas moraju da imaju značajniju ulogu?

— Često su termini poput stručne vlade, ili ekspertske vlade, rezultat političke demagogije. Svaka vlada je politička vlada, jer narod glasa za stranke i koalicije, a ne za eksperte. A mudrost političara je da oko sebe okupe najbolje stručnjake kao savetnike ili ih direktno uključe u državni aparat. Dakle, političari moraju biti okruženi najpamentijima i najsposobnijim ljudima. Naročito kada treba sve učiniti za rast privrede i bolji život građana. Srbija vodi dobru i balansiranu spoljnu politiku, vodi se dobra regionalna politika, a tu pre svega mislim na razvoj najboljih odnosa sa Republikom Srpskom. U ekonomiji treba popravljati stvari. Učinjene su dobre stvari u sređivanju javnih finansija, preduzeti su hrabri potezi, ali tu ne smemo da se zaustavimo. Tržište EU je najveće tržište za našu robu, ali potrebno je otvoriti i tržište Rusije. U izvozu u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan vidim izvanrednu šansu za izvoz naših proizvoda, ali i šansu za našu građevinsku operativu da ponovo zauzme snažne pozicije na tom tržištu.

Razgovarao Nenad Čaluković

Izvor Nedeljnik/sajt SNP, 14. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u