PUTIN: AMERIKA NERETKO NASTUPA SA POZICIJA AGRESIVNE IMPERIJE; OBAMA JE POŠTEN ČOVEK

Na pitanje koga bi pre spasao od davljenja, Porošenka ili Erdogana, Putin je odgovorio...

Na pitanje koga bi pre spasao od davljenja, Porošenka ili Erdogana, Putin je odgovorio da je nemoguće spasiti nekoga ko je odlučio da se udavi

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da „Sjedinjene Države moraju da odustanu od svojih imperijalističkih ambicija” i da moraju da tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera.

Govoreći u TV emisiji u kojoj gledaoci mogu da postavljaju pitanja telefonom, Putin je rekao da „Vašington mora da nauči da poštuje legitimne interese Rusije i sarađuje sa Moskvom kao ravnopravnim partnerom”.

Putin je kazao da su, „uprkos napetosti, Moskva i Vašington bili u stanju da konstruktivno sarađuju po pitanjima suzbijanja naoružanja, borbe protiv terorizma, Irana i drugim pitanjima”.

Putin smatra da se Amerika „obraća sa pozicije sile, diktatora sa imperijalističkim ambicijama“ i ističe da SAD treba da računa na to da će Rusija „uvek biti u stanju da nađe rešenje sa kojim će svi biti zadovoljni”.

TURSKU SMATRAMO PRIJATELjEM, ALI…
Rusija Ankaru smatra prijateljem, ali ima problem s pojedinim turskim političarima, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, navodeći da tursko rukovodstvo sarađuje s radikalnim grupama, umesto da se protiv njih bori.

„Tursku smatramo našim prijateljem. Imamo problem sa nekolicinom političara čije ponašanje smatramo neadekvatnim”, kazao je Putin, odgovarajući na pitanja sunarodnika u emisiji „Direktna linija” na ruskom Kanalu 1.

Putin je naveo da niko ne može da garantuje bezbednost ruskih turista u Turskoj, kao i da je prerano govoriti o ponovnom uspostavljanju letova za tu zemlju i Egipat, preneo je Rojters.

Komentarišući situaciju u Siriji, Putin je rekao da Sirijci moraju da usvoje novi ustav i pokrenu političke razgovore.

Rusija čini sve da se situacija u Siriji ne pogorša, naglasio je Putin.

„Neophodno je da se prihvati da se svi slože i sednu za pregovarački sto, da prihvate ustav i da na osnovu tog ustava održe izbore. To je put za izlazak iz krize”, poručio je ruski predsednik.

O PANAMSKIM PAPIRIMA: PUCANj U PRAZNO, PRAŠINA U OČI
Ruski predsednik Vladimir Putin veruje da su autori takozvanih Panama papira „bacili ljudima prašinu u oči i pucali u prazno”.

Putin je ocenio da, sudeći prema stilu teksta i pomenutim činjenicima, autori nikog nisu optužili.

„To je suština”, istakao je Putin, odgovarajući na pitanja sugrađana u „Direktnoj liniji sa Vladimirom Putinom”, prenela je agencija Tass.

On istakao da se radi o provokaciji i dodao da iza nemačkog „Zidojče cajtunga”, koji je prvi objavio priču o „Panamskim papirima”, stoji američka banka Goldman Saks.

Prema njegovim rečima, neko bi stekao utisak da su autori „Panamskih papira” advokati, a ne novinari.

„Oni su bacili prašinu ljudima u oči. Navode da su neki od mojih prijatelja vodili neke poslove. Pitanje koje postavljaju je da li postoji mogućnost da je novac sa ofšor računa završio u rukama pojedinih zvaničnika, uključujući i predsednika”.

REZERVNI FONDOVI DOVOLjNI ZA JOŠ ČETIRI GODINE
Rezervni fondovi Rusije su dovoljni za još četiri godine, ali će situacija početi da se poboljšava iduće godine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u tradicionalnoj godišnjoj emisiji „Direktna linija” na ruskom Kanalu 1, u kojoj odgovara na telefonska pitanja građana.

„Devizne rezerve su se vratile na nivo sa početka 2014. godine od 387 milijardi dolara. Sredstva iz državnih rezervnih fondova, a želeo bih da vas podsetim da ih imamo dva – Rezervni fond i Fond nacionalnog blagostanja, smanjena su, ali u veoma malom iznosu”, rekao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas.

U ovom trenutku, ukupna sredstva u tim fondovima, prema njegovim rečima, iznose 50 milijardi dolara, odnosno 71 milijardi dolara, respektivno, što je jednako udelu od 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Rusije.

„To znači da, ako bismo ih koristili onako kako smo ih koristili prošle godine, bez dopunjavanja, ne čineći ništa, imali bismo sredstva za naredne četiri godine. Ali mi očekujemo da će ekonomija naredne godine ostvariti rast, i da nećemo morati da potrošimo toliko iz fondova”, kazao je Putin.

Ruska ekonomija se, kako je rekao, još uvek nije oporavila iako je aktuelni trend pozitivan.

„Prošle godine godine smo imali pad BDP-a od 3,7 odsto, dok za ovu godinu, ruska vlada predviđa pad od 0,3 odsto, da bi naredne godine ostvarila rast od 1,4 odsto”, izjavio je Putin.

Ruski predsednik je takođe poručio građanima da je aktuelno povećanje cena hrane privremeno i da će se cene stabilizovati, prenosi ruska agencija Tas.

„Ne bi trebalo da štampamo novac, trebalo bi da promenimo strukturu ekonomije. Planiramo da privreda ostvari rast iduće godine, i iz tog razloga neće biti potrebe za potrošnjom tolike količine sredstava iz Rezervnog fonda koliko smo potrošili prošle godine. Tako da ne bi trebalo da strahujemo”, kazao je Putin, prema navodima agencije Rojters.

PUTIN HVALI OBAMINU IZJAVU O LIBIJI
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da izjava američkog predsednika Baraka Obame da je intervencija u Libiji bila greška pokazuje da je on pošten čovek.

Obama je nedavno rekao da je najveća greška koju je napravio tokom svog mandata, neuspeh u planiranju nakon svrgavanja s vlasti libijskog predsednika Moamera Gadafija 2011.

„Reći takvu stvar – nije jednostavno. Barak Obama još kad je bio senator kritikovao je tadašnju vlast zbog Iraka. Nažalost, kada je postao predsednik, dozvolio je greške o kojima je sam govoerio. Veoma je dobro što je hrabar da daje takve izjave”, rekao je Putin u redovnoj godišnjoj Direktnoj liniji, dodajući da se ipak takve greške nastavljaju.

On je kazao da „samo što se nije desila ista greška u Siriji”, i izrazio nadu da će zajedničkim radom doći do zajedničkih pozitivnih rezultata u toj zemlji.

Putina su pitali ko je za Rusiju „gori” – Hilari Klinton ili Donald Tramp, na šta je Putin rekao da treba tražiti one koji su bolji.

„Savremeni demokratski međunarodni odnosi mogu se graditi samo uz uzajamno poštovanje”, dodao je Putin.

Moskovski Komersant onlajn ocenjuje da Putin govoreći o perspektivama rusko-američkih odnosa, nije dao povod da se govori da je favorit Moskve Tramp.

„Ako je ranije ruski predsednik davao pozitivne izjave o Trampu, ovog puta je izbegao direktan odgovor. Bez obzira na oštre napade Hilari Klinton na Rusiju, ruski predsednik nije ušao u oštru polemiku, ograničivši se na neophodnu ravnopravnost sa SAD”, ocenjuje Komersant u komentaru.

Devojčica Alina, pitala je da li žena može da postane predsednica Rusije. „Jer, tata govori da sa tom Amerikom na kraj može da izađe samo Putin”, preneli su voditelji njeno pitanje.

„Treba da razmišljamo kako da izađemo na kraj sa unutrašnjim problemima, a ne sa Amerikom. Tada ćemo biti perspektivni i čvrsti. Žena bi mogla najbolje da izađe na kraj sa tim problemima”, kazao je Putin.

REKORDNO BRZE REAKCIJE ČINOVNIKA NA PUTINOVE IZJAVE
Četrnaesta po redu Direktna linija, TV-program u kojem predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja građana, postala je danas rekordna po brzini reakcija činovnika kojima je Putin davao naloge tokom programa.

Današnja Direktna linija trajala je tri sata i 40 minuta, a Putin je odgovorio na 80 od više od tri miliona postavljenih pitanja, saopštio je organizator.

Na prvo pitanje o stanju puteva u Omskoj obalsti, odgovor je usledio kroz nekoliko minuta, pošto se pojavila vest da će vlasti regiona do 1. maja popraviti 21 put. Reakcija tužilaštva na zahtev Putina da se obrati pažnja na poštovanje Zakona o radu na ostrvu Šekotan usledila je nakon deset minuta. Podignuta je krivična prijava protiv direktora fabrike na kojeg su se u direktnom programu žalili zaposleni.

Građani su u unapred dobro pripremljenoj emisiji najviše pitanja postavljali u vezi s komplikovanom ekonomskom situacijom.

KOGA BI SPASAO DA SE NE UDAVI, POROŠENKA ILI ERDOGANA?
Ako je neko odlučio da se udavi, više ga nije moguće spasiti, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, odgovarajući na pitanje u „Direktnoj liniji” koga bi prvo spasao ako bi se davili Petro Porošenko i Redžep Tajip Erdogan, predsednici Ukrajine i Turske. „Ali, naravno, spremni smo da pružimo ruku pomoći i prijateljstva svakom našem partneru, ako oni to žele”, istakao je Putin, preneo je Rojters. Ruski mediji navode da je Putinu ovo pitanje postavila dvanaestogodišnja devojčica.

PITANjA NA SVE NAČINE
Rusi su mogli da postave pitanja na onlajn portalu ili putem društvenih mreža tokom sedmice uoči telefonskog razgovora sa Putinom, a na dan emitovanja „Direktne linije” mogu da telefoniraju, dok je na određenim lokacijama širom zemlje omogućeno i komuniciranje sa predsednikom putem video-linkova.

Izvor Politika, 14. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u