DVA KINESKA GIGANTA U BEOGRADU OTVORILA PREDSTAVNIŠTVO ZA 16 ZEMALjA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE

Kompanije su zainteresovane za privatizacije srpskih državnih kompanija, projekte u poljoprivredi, saobraćajnoj i energetskoj...

Kompanije su zainteresovane za privatizacije srpskih državnih kompanija, projekte u poljoprivredi, saobraćajnoj i energetskoj strukturi, finansijskom sektoru i telekomunikacijama

Kineske kompanije CEFC i CBI otvorile su danas zajedničko predstavništvo u Beogradu.

Kompanije su zainteresovane za privatizacije srpskih državnih kompanija, projekte u poljoprivredi, saobraćajnoj i energetskoj strukturi, finansijskom sektoru i telekomunikacijama.

Kako je rečeno na otvaranju, cilj predstavništva u Srbiji je strateško pozicioniranje te dve kineske kompanije za investicije u ovom delu Evrope.

Otvaranju predstavništva kompanija CBI i CEFC na Novom Beogradu prisustvovao je i Predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je kazao da je Kina izuzetno dobro organizovana zemlja sa kojom Srbija ima potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu.

„Naše prijateljstvo je trajno, ali ga treba razvijati kroz ekonomsku saradnju. Srbija će morati mnogo da radi i da obezbeđuje projekte da bi sarađivala sa ovakvim kompanijama“, kazao je Nikollić, dodavši da je Vlada Srbije pozitivno reagovala na inicijativu o saradnji sa ove dve kineske kompanije.

Nikolić je naglasio i da ukoliko ove dve kineske kompanije, kojima je poželeo da ostvare svoje planove, budu uspešne, to će značiti onda i da se u Srbiji mnogo bolje živi.

„Saradnja nisu samo investicije u infrastrukturu, saradnja je i kroz zajedničku proizvodnju za koju ste zainteresovani“, poručio je predsednik Srbije predstavnicima kineskih kompanija CBI I CEFC naglasivši da je Srbija oslonac Kine u Evropi.

Predsednik kompanije CBI Jing Gouping kazao je da ta kompanija već sarađuje sa partnerima u Srbiji, koje prepoznaje kao pouzdane partnere.

„Opredeljenje naše kompanije je dugoročna saradnja na obostrano zadovoljstvo i korist“, kazao je on i dodao da je u Srbiji kreiran takav ambijent da privuče investitore.

CBI je kompanija koja je povezana sa državnim institucijama Kine i sa najvećim kineskim kompanijama i, kako su kazali predstavnici te kompanije, obično dolazi prva na nova tržišta od značaja za Kinu i priprema teren za velike investicije.

CEFC spada u 10 najvećih privatnih konglomerata u Kini sa godišnjim prihodom od oko 35 milijardi dolara. Kotirana je na najvažnijim berzama u svetu i oko 60 odsto prihoda im dolazi od nafte i gasa, kazali su predstavnici te kompanije.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović, razgovarala je sa delegacijom kineskih kompanija o mogućnostima za nove kineske investicije u infrastrukturne projekte u Srbiji.

Predstavnici kineske kompanije CEFC su istakli da je ona među 500 najvećih u svetu „i da ima dugoročni strateški interes za srpsko tržište u oblasti transportne i energetske infrastrukture, kao i za budući razvoj poslovnih aktivnosti u regionu“.

Mihajlović je istakla da dobri ekonomski odnosi Srbije i Kine mogu biti unapređeni novim zajedničkim projektima, saopšteno je posle sastanka.

Mogućnost saradnje posebno je istaknuta na izgradnji autoputa Niš-Merdare-Priština, preostalih deonica na evropskim saobraćajnim koridorima u Srbiji, razvoj malih aerodroma, logističkih centara i intermodalnog transporta, prenelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

„Srbija ima povoljan geografski položaj koji želimo da iskoristimo, bilo da je reč o razvoju transportne infrastrukture, ili energetske“, kazala je Mihajlović i podsetila da je Beograd izabran za sedište Centra za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti infrastrukture.

Izvor Beta/B92, 14. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u