SAD JE PRAVO VREME

ENDRJU KORIBKO Za razliku od ranijeg perioda, više ni Zapad ne kupuje vreme; odlučio...

ENDRJU KORIBKO

Za razliku od ranijeg perioda, više ni Zapad ne kupuje vreme; odlučio je da uništi Srbiju jednom zauvek

Fond strateške kulutre, FSK, moskovski geopolitički tink-tenk, organizovao je konferenciju u Beogradu (Srbija) 17. aprila 2016. pod nazivom Rezultati zapadne demokratizacije na postjugoslovenskom prostoru 1990-2016. Među skoro 20 probranih učesnika bio je i Endrju Koribko, voditelj radio programa na Sputnjiku i kolumnista RT i drugih analitičkih glasila koja se bave globalnom politikom. Konferenciju su otvorili Aleksandar Pavić, direktor FSK za Srbiju, i Anja Filimonova, šefica FSK u Moskvi. Sledi transkript govora Endrjua Koribka:

Zdravo svima, hvala vam što ste došli. Pre nego što počnem želeo bih da se zahvalim i Fondu strateške kulture što me je pozvao. Planirao sam da govorim o tome kako su američki ratovi protiv Jugoslavije i Srbije bili probne operacije za usavršavanje ove vrste hibridnog rada, koja se sada koristi na Bliskom istoku i drugim krajevima sveta, ali onda me moj prijatelj Stefan Karganović inspirisao da govorim o nečem malo aktuelnijem, što direktno pogađa svakod od vas.

Srbija je danas na istorijskoj raskrsnici, u bukvalnom raskoraku između Istoka i Zapada, s tim što, za razliku od jugoslovenskog perioda, danas više nije moguće hodati po žici. SAD i njihovi evropski sledbenici to prosto neće dozvoliti i – slično načinu na koji su postupili u Ukrajini – pokušaće da iskoriste silu i zastrašivanje da bi odvukli Srbiju na svoju stranu. Zapad nikad neće prihvatiti da je Srbija slovenska zemlja sa bliskim, bratskim i sveobuhvatno pragmatičnim odnosima sa Rusijom. Zbog same činjenice da je Srbija to što jeste, idenfitikovana je kao neprijatelj i targetirana kao meta koju treba društveno-politički eliminisati, što se odvija korak po korak putem raznih tzv. „nevladinih organizacija“, koje vršljaju po ovoj zemlji. Što je još gore, ove grupe i njihovi strani sponzori preuzele su kontrolu nad većinom srpskih medija, pa je prosečnom Srbinu veoma teško da stekne preciznu sliku o teškoj situaciji u kojoj se njegova zemlja nalazi.

PRE POBOLjŠANjA, STVARI ĆE IĆI NAGORE
U ovom trenutku Srbija je potčinjenija NATO nego što je bila nacističkoj Nemačkoj pre Hitlerove invazije. Poslednji ugovor sa tim blokom, koji je ovu zemlju bombardovao pre 17 godina, je neverovatan; nikad ne bih pomislio da će Srbija, ponosna Srbija koja je srce Balkana, kapitulirati na taj način. Najgore je što niko ništa nije uradio povodom toga. Hvala Bogu za antiNATO proteste, ali to predstavlja samo početni korak. To nije pun odgovor, već samo kratak bljesak onoga što treba da usledi. Srbi se bude. Trebalo im je nešto vremena, ali to vreme je došlo; istorijski momenat je takav da Srbija više ne može neodlučno da se vrpolji u nadi da će se situacija sama od sebe promeniti. Stvari će, pre nego što se poboljšaju, ići nagore; zemlja je na pragu situacije u kojoj će se u potpunosti obresti u zapadnom taboru i postati druga Hrvatska – zadužena, slaba, deindustrijalizovana i otvoreno kolonizovana. To se događa – već je počelo. Proces je u toku, i samo će se ubrzavati, mada je moguće i da bude zaustavljen.

putinsrbija201401Za razliku od ranijeg perioda, više ni Zapad ne kupuje vreme; odlučio je da uništi Srbiju jednom zauvek i nepovratno je stavi pod svoju čizmu. Prvi put u istoriji Srbije saradnju joj nude dve velike sile koje menjaju svetski poredak – Rusija i Kina. Obe države imaju određene multiporalne transnacionalne infrastrukturne projekte koje nastoje da realizuju u regionu. Srbija ima jedinstvenu šansu da odigra ključnu ulogu u izgradnji ruskog gasovoda Balkanski tok i kineske brze pruge, koja u sklopu Balkanskog puta svile treba da poveže Budimpeštu sa grčkom lukom Pirej. U obe konstrukcije Srbija će igrati centralnu i ključnu ulogu, od čega će osetiti korist svi Srbi, jer će to vašoj zemlji konačno obezbediti ulogu regionalnog lidera, ponos i poštovanje koje istorijski zaslužuje. Zbog tog razloga SAD su se posvetile gušenju srpskog slobodoljubivog duha i pretvaranju zemlje u još jednu vazalnu državu, poput Hrvatske i drugih.

Trenutno se služe samo manipulacijom, totalnom kontrolom medija i korišćenjem nekih marionetskih političara da ostvare ono što žele. Ali, ukoliko u dogledno vreme ne uspeju u potpunosti da ostvare svoje namere, sasvim sigurno će povećati intenzitet destabliziacije, sve do nivoa primene hibrodnog rata. Kao što možemo videti, sada koriste Sarajevo da bi destabilizovali Republiku Srpsku, čime indirektno napadaju Srbiju, a migrantska kriza delimično je pretvorena u sredstvo za uvlačenje celog regiona u društveno-politički haos. SAD će uraditi sve što bude u njihovoj moći da sabotiraju Srbiju; one nisu vaš prijatelj, kao što to nije ni njihova posrednička organizacija Evropska unija. Želja im je da spreče Srbiju da igra ulogu u nastajućem multipolarnom svetskom poretku, a posao svih patriotski nastrojenih Srba je da ih u tome spreče i zaštite svoju zemlju kako najbolje umeju. Treba da uradite sve što je u interesu Srbije, da oslušnete svoje srce i sugestije proverenih stručnjaka i potom uradite ono što smatrate svojom patriotskom dužnošću.

NEMA NIKAKVOG SREDNjEG REŠENjA
Ovo je istorijski momenat i nema povratka unazad. Zapad, koji propada, ili multipolarni svet, koji se uzdiže; Srbija mora izabrati, više ne može hodati po ivici. Međunarodna geopolitička situacija za Srbiju se značajno pogoršala i ovo je kritični trenutak koji zahteva hitnu akciju. Vreme je da odlučujete o budućnosti Srbije i da je usmerite na trajektoriju kojom će se kretati narednim decenijama. Nikad ranije Srbija nije bila ovako pokorena, a u isto vreme nikad nije bila slobodnija da izabere svoju sudbinu i budućnost. Rusija i Kina pružaju ruku pomoći; Moskva je konačno spremna, i sve što bi Srbi trebalo da urade je da kažu „da“ i višegeneracijski san može postati stvarnost. Konačno, nakon toliko godina i generacija koje su čekale, dve bratske zemlje mogu graditi zajedničku budućnost, za koju su oduvek verovali da je moguća. Sada je pravo vreme.

srbijoustaniNema nikakvog srednjeg rešenja ili hoda po žici. Srbija nije Jugoslavija, nema mogućnosti da balansira kao u vreme Hladnog rata. Svet se promenio i srpsko rukovodstvo ne sme pokušavati mehanički da imitira prošlost sada kad to više nije moguće. Oni prodaju priču koja je posebna za sve Srbe i sa kojom su emotivno povezani, ali koja više nije moguća. Ne verujte im kada kažu da se Zapadu može verovati i da su oni srpski prijatelji. Nisu. Samo pogledajte šta su vam učinili u 80-tim, kad su vas zadužili, i 90-tim, kad su vas divljački pocepali i bombardovali, prvo u Bosni a potom i u vašoj zemlji. Oteli su Kosovo; oteli ga, silovali i nastavljaju da ga skrnave svakoga dana i svakoga sata. Uništavaju se crkve, pljuje se na istoriju, a neki političari i dalje pokušavaju da tvrde da je Zapad prijatelj Srbije? Neverovatno! Srbija mora odvažno da donese odluku i da na njoj istraje do kraja. Sada je pravo vreme.

Imam jugoslovenske krvi i na to sam ponosniji nego na bilo šta drugo u životu. Zaista me boli kad vidim šta se događa sa Srbijom, živim i ponosnim srcem Jugoslavije koje i dalje udara. Bog mi je svedok da želim da pomognem. Srbija mora da izabere; Srbi moraju da probude svoje sunarodnike – sad ili nikad. Zaista, ne pokušavam da budem dramatičan ili bilo šta slično, ovo je stvarni život, vaš život, život Srbije i život vaše civilizacije. Sve to je u opasnosti. Sad je pravo vreme.

MI SMO SRCE MODERNE ISTORIJE BALKANA
Mi, Sloveni, razumemo jedni druge i umemo da namirišemo problem. Nije važno gde smo rođeni, važno je kako smo odgajani. Niko drugi ne može to da shvati ili nauči; radi se o nečemu što nosiš ili ne nosiš u sebi; ne možeš da ga isfoliraš, ne možeš veštački da ga razviješ – to je prosto istinska strast koja je ili stvarna ili je uopšte nema – a ovo je stvarno. AntiNATO protesti su dobar početni korak, koji je predugo odlagan, ali je veoma dobrodošao. Međutim, sada je potrebno da poništimo sam ugovor i sprečimo da ova zemlja postane NATO kolonija, kakvom SAD i njima bliski političari žele da je vide. Srbija je u gorem položaju sada nego što je bila uoči Hitlerove invazije posle sporazuma sa nacistima. To je neprihvatljivo i treba odmah da bude promenjeno. Ponos i sloboda moraju biti povraćeni.

Mi smo srce moderne istorije Balkana, mi postavljamo trendove, mi utičemo na regionalni duh vremena (zeitgeist), mi imamo uticaj i moć. To je u nama, u ovoj prelepoj zemlji zvanoj Srbija, u našoj zemlji, našim ljudima, našoj religiji i istoriji. To je u svakome od nas i zauvek će biti. Ako si Srbin, ili voliš Srbiju kao ja, onda je tvoja patriotska dužnost da spasiš ovu zemlju pre nego što je psi rastrgnu. Svetla i blještava budućnost je pred nama, ovde je. Rusija i Kina su pružile ruku i čekaju Srbiju da je prihvati. Sve može biti drugačije; bol i patnja iz proteklih par decenija nikada neće nestati, ali sa ovako perspektivnom budućnošću vaše žrtve makar neće biti uzaludne. Sad je pravo vreme.

nikolajfrontJednom smo spasili Južne Slovene tokom Prvog svetskog rata i oslobodili ih od Austro-Ugarske; drugi put smo ih spasili tokom Drugog svetskog rata, oslobodivši ih od nacista. Ako Bog da, spasićemo ih i treći put od SAD i NATO! Sada je pravo vreme, Srbijo; vreme da ustaneš sa kolena, stekneš poštovanje koje zaslužuješ, napraviš odlučan izbor i na njemu istraješ. Budi ponosna, izaberi novu budućnost, raskrsti sa lošim navikama stečenim u protekle dve decenije i hrabro koračaj uzdignute glave i pogleda uprtog ka horizontu budućnosti koja se pred tobom prostire; budućnosti koju si zaradila, za koju su se izborili tvoji preci i tvoja porodica, budućnosti u kojoj će živeti tvoja deca. Sad je pravo vreme, Srbijo; vreme da shvatiš koliko si jaka, probudiš se i preuzmeš kontrolu nad svojom sudbinom.

Neka Božiji blagoslov bude sa Srbijom i sa svima vama!

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The Saker

Politika
Pratite nas na YouTube-u