ISLAMSKA DRŽAVA I NUKLEARNO ORUŽJE

PREDRAG ĆERANIĆ Kako je nuklearna bezbednost postala ključna tema u diskursu o Bliskom istoku...

PREDRAG ĆERANIĆ

Kako je nuklearna bezbednost postala ključna tema u diskursu o Bliskom istoku

Kada je Dabik, propagandni časopis Islamske države (ISIS), sredinom 2015. godine objavio vijest da ova organizacija planira da u narednih godinu dana pokori svijet nuklearnim oružjem, malo ko je ovu prijetnju shvatio ozbiljno. Tekst je navodno napisao britanski talac Džon Kantil, a u njemu se tvrdi i da će napadi iz prošlosti izgledati beznačajni u odnosu na buduće napade na Zapad. [1] Oni koji su pokušali da ovu mogućnost sagledaju kao realnu ukazivali su da bi Islamska država preko trgovaca oružjem koji su povezani sa korumpiranim pakistanskim političarima, mogla doći do nuklearne bojeve glave. Spekulisalo se zatim da li je ISIS došao u posjed „prljave bombe”. Tako su iračke vlasti objavile da tragaju za kontejnerom sa radioaktivnim supstancama, jer je deset grama iridijuma 192, veoma opasne radioaktivne supstance koja se upotrebljava za pripremu „prljavih bombi“, nestalo je iz skladišta američke kompanije Vederford. Za ovaj nestanak SAD su optužile vlasnike skladišta – tursku kompaniju SGS.

Belgijski i međunarodni mediji su nakon terorističkog napada u Briselu objavili da je islamistička ćelija namjeravala proizvesti radioaktivnu „prljavu bombu“. Oglasila se i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorenjem da se „terorizam širi i da se mogućnost da se upotrijebe nuklearni materijali ne može isključiti“ [2]. Apokaliptični scenarij „prljave bombe“ u rukama džihadista bio je glavna tema nedavnog međunarodnog samita o nuklearnoj bezbjednosti koji se održao u Vašingtonu, a prvi put je održana posebna sesija o sprečavanju terorističkih grupa da se domognu nuklearnog materijala. Samitu je prisustvovalo oko 50 svjetskih lidera, uz vidan izostanak ruskog predsjednika Putina.

DUGI JEZIK SAUDIJSKOG PRINCA
U visokim političkim krugovima EU sve je prisutniji strah da je ISIS došao u posjed osiromašenog uranijuma, da su neka skladišta deponovanog otpada, po običaju slabo čuvana, opljačkana, a još se nije otkrilo šta je bilo sa osiromašenim uranijumom iz vojnih pogona Iraka i Sirije. Možda u tom svjetlu treba sagledati posljednji hitan sastanak državnog sekretara Kerija i predsjednika Putina održan nedavno u Moskvi. O čemu su tako hitno morali razgovarati?

isisnukleranabomba02Jedan od saudijskih prinčeva, vjerovatno pod uticajem lakih droga, nije mogao a da se ne pohvali da su SAD odmah nakon početka ruske intervencije u Siriji, na zahtjev Saudijske Arabije, preko glavne američke baze u toj zemlji, isporučile sedam nuklearnih glava snage 5-10 kilotona. Ta vijest je prostrujala diplomatskim krugovima. Zašto je trebalo da posluže nuklearne glave? Za napad na Iran? Za napad na ruske snage u Siriji? Ne bi trebalo zaboraviti da je Saudijska Arabija prijetila da će napasti ruske snage. Da li se prijetnja zasnivala na upotrebi nuklearnog oružja? Saudijska Arabija nema rakete-nosače, i bombe može lansirati samo iz aviona. Ruski sistemi S-400 i S-300 oborili bi svaki sumnjivi avion. Pravo pitanje glasi: postoji li mogućnost da jedna od nuklearnih glava završi u rukama Islamske države? Izgleda da se ovo pitanje postavilo tokom razgovora Keri – Putin. Šta bi sada Rusija trebalo da uradi? Radi balansa snaga u regionu da isporuči nuklearne glave Iranu? Šta bi na to rekao Izrael? Da li kao reakciju na ovu informaciju treba da posmatramo ubrzanu isporuku sistema S-300 Iranu? Pitanja je sijaset.

Indikativno je da se dan nakon Kerijeve posjete Moskva oglasila saopštenjem da Rusija neće ni sa jednom zemljom Zapada praviti savez za borbu protiv terorizma, a već narednog dana službena Moskva je saopštila da Putin neće ići na samit o bezbjednosti atomskog naoružanja, koji je nedavno održan. Politički komentari Putinovog nedolaska su izostali, a Obama je izjavio da se Rusija sama izolovala od učešća u traženju rješenja.

SPORNA ULOGA IZRAELA
Kako god, SAD i EU su duboko u problemu po pitanju terorizma, jer su pretjerali sa puštanjem duha iz boce. Iako su zamišljene strateške ciljeve ostvarili, vremenom su gubili kontrolu nad svojim čudovištima, kako ranije nad Al Kaidom, tako i sada nad Islamskom državom. Zašto je ISIS bila uspješna? Odgovor je u „bratskoj“ pomoći zapadnih obavještajnih službi i pukovnicima Izraela koji su učestvovali u oružanim operacijama kako bi se Sirija, glavni protivnik u regionu, bavila sama sobom.

Uostalom, gdje se liječio samozvani kalif Abu Bakr el Bagdadi nakon ranjavanja? U obavještajnim strukturama osporavaju njegov identitet, navodeći da je El Bagdadi povezan sa Mosadom, da ima jevrejsko porijeklo i da mu je pravo ime Eliot Šimon (Elliot Shimon), te da je pod lažnim imenom (Ibrahim ibn Avad ibn Ibrahim) završio vojnu obuku, kurseve na kojima je usvojio znanja iz teologije i usavršio arapski dijelekt. Izrael je bio veoma aktivan u svrgavanju Asada, usmjeravanju jedinica ISIS prema Libanu zbog Hezbolaha i u nizu drugih operacija u proksi-ratu vođenom u interesu nacionalne bezbjednosti. Sirija više nije ravnopravan protivnik. Ali Iran i dalje jeste opasnost za Izrael.

isil11Nuklearne glave u rukama Saudijaca unose nemir u region, a ni Izrael nije ravnodušan prema tome. Tako nuklearna bezbjednost postaje ključna tema u diskursu o Bliskom istoku.

_________
Uputnice:

[1] http://www.nezavisne.com/novosti/svijet/ISIL-nabavlja-nuklearno-oruzje/306660

[2] http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/307413/obama-sazvao-summit-na-temu-sto-napraviti-ako-isil-ima-prljavu-bombu

Fond strateške kulture

Svet
Pratite nas na YouTube-u