NOVA FAZA MAKEDONSKE „ŠARENE REVOLUCIJE“: DANAS NA ULICE IZLAZE ALBANCI

Profesor Denko Maleski, nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije, sluti da bi izlazak Albanaca na...

Profesor Denko Maleski, nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije, sluti da bi izlazak Albanaca na ulicu mogao da proteste u Makedoniji pretvori u međuetničke nemire

Na ulice Skoplja danas će izaći i Albanci, članovi nevladinih organizacija, ali i ratni veterani Oslobodilačke vojske Kosova. Sagovornici Sputnjika smatraju da će upravo izlazak Albanaca na ulice otkriti pravu prirodu protesta opozicije, ali i dovesti do haosa u Makedoniji.

Posle propalog pokušaja da se lideri glavnih političkih stranaka u Makedoniji okupe na razgovorima sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Beču kako bi našli način za prevazilaženje političke krize, sinoć su u Skoplju istovremeno održani protesti građana nezadovoljnih vladavinom VMRO DPMNE i pristalica te stranke.

Na ulicama Skoplja bilo je deset hiljada članova provladinog Građanskog pokreta za odbranu Makedonije, koji su dali podršku vladajućoj VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

A na ulice će danas izaći i Albanci, članovi Pokreta za reformu DPA, Nacionalni demokratski preporod, članovi Udruženja bivših političkih zatvorenika i prognanika Albanaca u Makedoniji. Protestovaće i ratni veterani Oslobodilačke vojske Kosova.

Sagovornici Sputnjika smatraju da će upravo izlazak Albanaca na ulice otkriti pravu prirodu protesta opozicije, ali i dovesti do haosa u Makedoniji. Profesor Denko Maleski, nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije, sluti da bi izlazak Albanaca na ulicu mogao da proteste u Makedoniji pretvori u međuetničke nemire.

„Odavno tvrdim da ovo nije samo konflikt među Makedoncima, kriza se lako može preneti na međuetničke odnose. Jedini izlaz je ujedinjenje oko principa pravde. Demokratska kontrola mora postojati, vlast se po definiciji zloupotrebljava na svim nivoima političkog odlučivanja, kao u svim zemljama regiona, ako nije pod demokratskom kontrolom, nije moguće graditi zajedničku državnu politiku“, kaže Maleski.

On dodaje da Makedonija nikada nije položila ispit i postala demokratsko društvo i da u ovom trenutku niko ne može da predvidi kako bi mogao da izgleda rasplet krize.

Protesti opozicije dobili su ime „Šarena revolucija“ zbog boja kojima demonstranti gađaju zgrade državnih institucija koje smatraju odgovornim za političku krizu.

Endrju Koribko, politički analitičar i novinar redakcije „Sputnjik internešenel“, smatra da je u Makedoniji u toku hibridni rat, a da je „Šarena revolucija“ samo uvod u ozbiljniji konflikt, smenu vlasti i mogući raspad države, koji ugrožava i region.

„Makedoniji preti totalni hibridni rat, Albanska nacionalna armija, takozvana ANA sve je aktivnija na Kosovu. Albanija želi ’Veliku Albaniju‘, jednom kada albanski terorizam podigne glavu i počne da se vraća na velika vrata, a to se upravo događa u Makedoniji, on će se širiti, ne samo na teritorijama na kojima žive Albanci, povezaće se sa ekstremnim islamskim fundamentalizmom“, kaže Koribko za Sputnjik.

On dodaje da je hibridni rat zapravo tranzicija od obojene revolucije ka nekonvencionalnom ratovanju, a cilj svega je smena režima i raspad zemlje.

„Teren za najnovija dešavanja u Makedoniji, kao i u ostatku Balkana, pripremile su nevladine organizacije, ali se za sada makedonske vlasti dobro drže. Uzroke za uznemirenost Zapada i destabilizaciju Makedonije treba tražiti u rastućem ekonomskom i političkom uticaju Rusije i Kine u balkanskim zemljama“, zaključuje Koribko.

I predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković krizu smatra još jednim eksperimentom međunarodne zajednice koja ima punu kontrolu nad političkim procesima u Makedoniji. Zapad je odlučio da sada u taj posao uvuče i Albance koji čekaju dobitak na tacni, kaže Stoilković za Sputnjik.

„To će se na kraju i dogoditi, bez obzira na politički rasplet krize. On zapravo treba da dovede do toga da Makedonija bude na kolenima i kapitulira na svakom planu. Sledi redefinicija unutrašnjeg ustavnog uređenja Makedonije, a to znači da predstoji njena destabilizacija. U tome je tajna držanja Albanaca po strani sve vreme“, smatra Stoilković.

On dodaje da se srpska partija, koja je deo vladajuće koalicije, tokom krize drži po strani, ali da smatra da „šarene revolucije“ ili hibridni ratovi vode ka urušavanju kako pravne sigurnosti pojedinaca, tako i države. To je za nas neprihvatljivo iz prostog razloga što u slučaju velikog haosa možemo da izgubimo i ono malo što smo uspeli da steknemo u proteklih nekoliko godina, kaže Stoilković.

„Da ne pričamo da ćemo svi izgubiti pravnu, ekonomsku i svaku drugu sigurnost. Ovde su problemi ne samo političke i ekonomske prirode, ovo može da preraste u pretnju po opstanak. Zastupamo stav da samo izborima može da se reši bilo koja kriza u Makedoniji. Ako je čovek bolestan, on treba da ide da se leči kod doktora, ako je demokratija bolesna, jedini lek su izbori. Sve ostalo je nadrilekarstvo koje može da izazove kobne posledice po sve“, zaključuje Stoilković.

Podsećamo, opozicioni pokret „Protestujem“ traži ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova zbog odluke o aboliciji političara koji su učestvovali u aferi „prisluškivanje“, odlaganje izbora koji su zakazani za 5. jun i formiranje ekspertske vlade „koja bi pripremila fer i kredibilne izbore“.

„Šarenu revoluciju“ podržale su makedonske opozicione stranke predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zoran Zaeva i albanska opoziciona stranka „Besa“.

Pokreti koji podržavaju Vladu najavili su, pak, da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za privremenu zabranu rada udruženja i nevladinih organizacija koje „ruše državnost Makedonije“.

Izvor Sputnjik, 22. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u