DžEVAD GALIJAŠEVIĆ: DVA RAZLOGA ZBOG KOJIH JE ŠEF CIA DOŠAO NA BALKAN

Galijašević smatra da je situacija sada kulminirala i da SAD ne žele više da...

Galijašević smatra da je situacija sada kulminirala i da SAD ne žele više da se zamajavaju sa „šoumenima iz Ministarstva bezbednosti BiH i Sipe“

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan je iz najmanje dva razloga došao u iznenadnu posetu BiH – prvi je velika akcija Interpola na zaustavljanju trgovine naoružanjem i vojnom opremom sa Balkana prema Evropi, a drugi je pojačano negativno tursko delovanje, izjavio je Srni ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

„Rezultati akcije Interpola, u kojoj je angažovano do 5.000 policajaca, mada veoma skromni, su značajni, jer je reč o oružju koje je bilo u prometu i koje se kretalo prema Zapadnoj Evropi“, rekao je on i napomenuo da je zaplenjeno oružje iz BiH direktno išlo prema punktovima „Islamske države“ u Zapadnoj Evropi.

Galijašević je naveo da je vlada Saudijske Arabije dala Brenanu obaveštajne podatke o pojačanom i vrlo negativnom delovanju Turske na području BiH sa stanovišta bezbednosti.

„Reč je o pojačavanju turskih borbenih efektiva kroz operaciju `Altea`, a pojačano je i obaveštajno djelovanje. Bezbednosne službe na zajedničkom nivou nepouzdane su u praćenju nadzora takvog destruktivnog delovanja“, naglasio je on.

Očigledno je turska namera, kaže on, o čemu postoje podaci i u Rijadu, da pritisne Evropu sa izbegličkim talasom i učini je nestabilnom da bi iznudila povlastice koje želi da dobije u pregovorima sa Nemačkom.

„Ovu pojačanu aktivnost Turske prati i pojačana aktivnost iranske službe, koja isto ima određenu podršku sa vrha SDA, konkretno od njenog predsednika Bakira Izetbegovića, što izaziva dodatnu zabrinutost SAD“, istakao je on.

„SAD VIŠE NE ŽELI DA SE ZAMAJAVA“
Galijašević je podsetio da je Branan u pismu od pre godinu dana tadašnjem predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću naznačio interes SAD za izbor novog direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije i rekao da to ne bi smeli biti islamisti, već pouzdani ljudi.

„Međutim, Izetbegović je gurnuo `prst u oko` Brenanu izborom Osmana Mehmedagića Osmice, osobe koja je prošla obaveštajne specijalne obuke u okviru posebnog Nato programa, ali u Turskoj, i koja je bila povezana i sa tajnom policijom AID u ratu, i ima i vrlo negativno učešće u nekim zločinima“, rekao je on.

Galijašević smatra da je situacija sada kulminirala i da SAD ne žele više da se zamajavaju sa „šoumenima iz Ministarstva bezbednosti BiH i Sipe“.

„SAD želi konkretnu akciju koja podrazumeva pronalazak veće količine skladišta naoružanja i opreme koju koriste islamisti, presecanje tokova finansiranja u BiH, adekvatnije mere nadzora nad islamističkim grupama i sprečavanje propagande koja se ovde nesmetano odvija“, rekao je on.

Navodeći da do sada toga nije bilo, Galijašević je podsetio da je bilo samo spektakularnih akcija poput operacija „Svjetlost“, „Damask“ i sličnih koje su rezultirale nikakvom kaznenom politikom i pokazale da teroristi, islamisti i radikalni lica povezana sa Al kaidom i „Islamskom državom“ mogu to nekažnjeno da rade.

On je podsetio i na presude Abdulahu Fatihu Hasanoviću i Eminu Hodžiću zbog učešća na stranim ratištima, koje su isplatili novcem, tako da neće „ležati ni dana“.

„Svi ti razlozi su kulminirali nakon akcije Interpola i nakon dobijanja obaveštajnih podataka iz Saudijske Arabije“, zaključio je Galijašević.

Izvor Blic, 22. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u