IZBORI 2016. I RAT ELITA

ŽELjKO CVIJANOVIĆ Vučić je uspeo da spase aktuelni politički proces, ali nije da otkloni...

ŽELjKO CVIJANOVIĆ

Vučić je uspeo da spase aktuelni politički proces, ali nije da otkloni mogućnost kontraprocesa, vraćanja na 2012. godinu

1.
Dva su osnovna zaključka proteklih još nezavršenih izbora. Prvi, dobrim rezultatom, uz više glasova nego na izborima pre dve godine, Aleksandar Vučić uspeo je da spase aktuelni politički proces. I, drugi, nije uspeo da otkloni mogućnost kontraprocesa, vraćanja na stanje od pre 2012. godine. Osvojio je apsolutnu većinu u parlamentu, dobio je Vojvodinu i punu kontrolu nad političkom scenom. Nije, međutim, političku prednost uspeo da konvertuje u društvenu, odakle su – a ne iz opozicionih stranka – dolazili najveći otpori starih elita, koje su branile svoje ugrožene pozicije. Važno je reći da su u tome imale podršku zapadnih centara, veoma zainteresovanih i za opstanak starih elita i za spasavanje kontraprocesa.

Srbija neće biti stabilnija posle ovih izbora, jer su unutrašnje poluge političkog pritiska starih elita na Vučića spasene. Osim toga, kapaciteti za zajednički rad desne i liberalne opozicije povećani su, i njihove šanse za predsedničke izbore – na kojima očekuju puno aktiviranje kontraprocesa – veće su iako miljama daleko od toga da su stekli nadmoć.

2.
Dačićevi socijalisti ostali su jaki iako slabiji nego što su bili. Vojislav Šešelj se vratio u parlament, u kome će, sudeći prema odnosu snaga, imati važniju ulogu od one koju mu daje izborni skor. Liberalna opozicija dobila je svoju novu zvezdu – Sašu Radulovića – ljutog fridmanovca koji je pokazao da taj politički pol u Srbiji ima svoje birače, ali da oni ne mogu svoj interes da identifikuju sa licima već poznatim iz prethodnih 15 godina. Demokratska stranka produbila je svoju krizu, i to ne toliko tankim izbornim rezultatom koliko Pajtićevim gubitkom Vojvodine kao njihove poslednje logističke baze za poslednjih nekoliko godina.

Koalicije Borisa Tadića i Dveri-DSS sve do konačnog rezultata izbora neće biti sigurne iznad cenzusa budući da se radi doslovno o glasovima nekoliko stotina birača. Prošli ili ne, Tadić i Čeda Jovanović politički su mrtvi, budući da je prvi definitivno potopio svoje nade da će neko sledeće godine stati iza njegovih ambicija na predsedničkim izborima, a drugi da će, pored živog Radulovića i, po svoj prilici, u budućnosti temeljno očišćene DS, povratiti mnogo od stare podrške ambasada.

Dveri-DSS, pod uslovom da se na kraju plasiraju u parlament, verovatno će se tamo i razići, gde će prvi pokušati da pronađu svoj politički identitet, dok će se drugi napraviti korak ka liberalnoj opoziciji, koja neće moći da ima boljeg predsedničkog kandidata od onog koga im nudi DSS.

3.
Tokom izborne noći dogodilo se, međutim, nešto veoma interesantno. Do posle 22 časa Cesid je čitao rezultate uobičajenom rutinom, koja je pokazivala puni trijumf Vučićeve liste kao i to da su ispod cenzusa ubedljivo i Radulović, i Tadić, i Dveri-DSS. Posle njih u procenu rezultata umešao se Ipsos, koji saopštava da su sve te tri liste relativno ubedljivo ušle u parlament. Potom Cesid postepeno prilagođava svoje rezultate Ispsovim, a onda izlazi Vučić, koji proglašava pobedu, opominje Ipsos i Cesid i tvrdi da su te tri liste ispod cenzusa. Nedoumicu uvećava ćutanje RIK, koja se, po svoj prilici, uplašila, shvatajući da će njeno istupanje jednu stranu učiniti nezadovoljnom, ako razumemo čiju su izbornu volju oličavali Cesid i Ipsos.

U tom trenutku, kad se videlo da se zapravo radi o tek stotinama glasova, koji nekoliko stranaka guraju ispod ili dižu iznad cenzusa, reprezentativni uzorak se pokazuje manje reprezentativnim. Sa druge strane, uobičajeno je, kad se radi o tako malim razlikama, da se stvari završavaju na dva načina – najobičnijim prebrojavanjem glasova, ali i političkim dogovorom. (Dobro je poznat slučaj sa izbora od pre nekoliko godina, kada je jednoj opozicionoj grupaciji nedostajalo par hiljada glasova za canzus, pa je ušla u parlament na pritisak jedne zapadne ambasade.)

izbori201603Rečju, ne može se biti daleko od pretpostavke da su od 11 časova do sat iza ponoći trajali kontakti između zapadnih predstavnika i Vučića, gde je prvima veoma odgovaralo da u parlament uđu svi, dok je njemu radilo posao da ne uđe niko. Istovremeno, opozicija se sastaje u DS i pod pretnjom protestima i nepriznavanjem izbora odlazi u RIK.

Teško je reći šta je bio rezultat tih kontakta, tek čini se da je doneta odluka da se stvari završavaju pukim prebrojavanjem glasova, budući da je RIK opoziciji omogućio pristup celokupnom izbornim materijalu. Prebrojavanje 97 odsto glasova Radulovića je izguralo preko cenzusa, dok su Tadić i Dveri-DSS i dalje na ivici.

4.
Sve te stvari teško da će povećati stabilnost Srbije, ali još je teže da će je i odmah odvesti i na onaj put na kome su Makedonija i Crna Gora. Ima onih koji misle da je rezultat izbora, posle kojih će se vlada sresti sa snažnijom opozicijom, pokazao da je Vučić pogrešio raspisujući ih i pokazujući na njima da je izbušen u sopstvenoj infrastrukturi (Cesid, Ipsos). Ali takve konstatacije zanemaruju da je ipak osvojio apsolutnu većinu, da je – što je veoma važno – preuzeo kontrolu nad Vojvodinom, jednim od budućih epicentara srpskih problema, i da bi kasnijim raspisivanjem izbora za njega bilo još mnogo teže.

5.
Na pitanje kako bi mogla da izgleda buduća vlada, čini se da je dramatična izbora noć dala neke odgovore. Naime, iako su u noći izbora, Vučić i Dačić izgledali najudaljeniji još od prvog kruga izbora 2012, moglo bi se zaključiti da ih je jutro približilo. Vučićeva većina sa Dačićem biće, iako manja nego pre, prilično komotna, dok, sa druge strane, suočavanje sa jačom opozicijom Vučiću nalaže da mu Dačić ne treba za protivnika.

izbori201606Naime, uprkos rastu Radulovića, Vučiću i dalje ne preti opasnost od liberalnih partija. Sa druge strane, ne preti mu neposredna opasnost ni od nacionalnih, uprkos rastu Šešelja i eventualnom ulasku Dveri-DSS, ali mu preti od spajanja ta dva bloka. Dačić u opoziciji mogao bi da bude jaka tačka približavanja dve struje, budući da on lako može da pronađe jezik i sa liberalima i sa nacionalistima.

Za sve ostale procene, biće potrebno sačekati da se izbori završe, odnosno da RIK proglasi njihove rezultate, budući da je ovde reč o glasanju čiji rezultati su još uvek daleko od sasvim jasnog.

Politika
Pratite nas na YouTube-u