PATRUŠEV: U MNOGIM ZEMLjAMA SE STVARAJU USLOVI ZA OBOJENE REVOLUCIJE

Mnoge zemlje su na meti otvorenog političkog i ekonomskog pritiska i gube sposobnost donošenja...

Mnoge zemlje su na meti otvorenog političkog i ekonomskog pritiska i gube sposobnost donošenja samostalnih odluka. Tako se stvaraju uslovi za smenu rukovodstva država i realizaciju scenarija tzv. ’obojenih revolucija‘

Govoreći na otvaranju pete Međunarodne konferencije o bezbednosti u Moskvi sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je izjavio da se u ovom trenutku mnoge zemlje nalaze pod pritiskom spolja, zbog čega se stvaraju preduslovi za „obojene“ revolucije.

„U sadašnjim uslovima, sve više je nedopustivo postizanje jednostrane prednosti, često na štetu drugih država. Na takav način, mnoge zemlje su sada na meti otvorenog političkog i ekonomskog pritiska i gube sposobnost donošenja samostalnih odluka. Samim tim se stvaraju uslovi za smenu rukovodstva država i realizaciju scenarija tzv. ’obojenih revolucija‘“, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, „trenutno stanje u međunarodnim odnosima zahteva od nas odlučnije dogovorene akcije“. On je naglasio da saradnja između država u borbi protiv međunarodnog terorizma treba da se vodi uz uvažavanje suvereniteta.

„Takva saradnja treba da se vrši na osnovu ravnopravne saradnje, pri uvažavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država uz poštovanje principa nemešanja u njihove unutrašnje poslove“, dodao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

„Pritom, nesuglasice koje postoje između država treba da pređu u drugi plan. Saradnja Rusije i SAD je dobar primer da je to, ne samo moguće već i efikasno“, naveo je Nikolaj Patrušev.

Izvor Sputnjik, 27. april 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u