ODRŽAN PROTEST OPOZICIJE ISPRED ZGRADE RIK

„Dobio si većinu, ako možeš formiraj vlast, ali ne možeš opoziciju“, rekao je Obradović...

„Dobio si većinu, ako možeš formiraj vlast, ali ne možeš opoziciju“, rekao je Obradović

Opozicione stranke održale su danas protest u centru Beograda na kome je bilo nekoliko hiljada ljudi. Lideri opozicije su ponovili da su izbori pokradeni i zatražili ostavke predsednika RIK-a i direktora Zavoda za statistiku i obećali građanima da će se boriti za svaki njihov glas.

PAJTIĆ: VUČIĆ JE VAŠ SLUGA A NE GOSPODAR
14:10 – Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić okupljenima je poručio da ako jedan čovek nije slobodan u Srbiji onda niko nije slobodan.

Poručujemo Vučiću, Nikoliću, Babiću, Rističeviću da su cenzus prošli i koalicija DSS-Dveri i SDS-LDP-LSV i sve stranke koje su na bini zato što su to građani hteli a ne zato što je to hteo RIK ili Vučić.

On je podsetio da je u nedelju uveče čuo da je namera vlasti da ispod cenzusa spusti te dve liste ali i listu pokreta Dosta je bilo zbog čega je pozvao lidere tih stranaka nakon čega su odlučili da idu u RIK i da se bore za svaki glas.

Pajtić ističe da je SNS pokrao izbore i dodaje da je zaključeno, na osnovu uvida u birački materijal, da je za Vučića glasao i čovek od 144 godine.

“Vi ste vlast, ova država ne pripada Vučiću već vama”, poručio je građanima i naveo da je Vučić sluga a ne gospodar građana i da to treba da shvati on ali i, kako je naveo, ostali bahati ljudi koji vode Srbiju.

Lider demokrata je istakao da se na današnjem protestu ne bore se mandate već za decu i unuke svih građana. “Imali smo dva diktatora u zadnjih 20 godina, ne sme se to više dozvoliti”.

Branimo vaše glasova i vašu nadu da Srbija može biti pristojna država.

„Tražimo smenu predsednika RIK-a, smenu direktora zavoda za statistiku… Nisu zaslužili da časno odu, pokrenućemo krivičnu odgovornost za krađu glasova i neka ne misle oni koji su krali da neće odgovarati zato što su sad na vlasti – menjaće se vlast u ovoj zemlji koliko sledeće godine na predsedničkim izborima!“

Ovaj protest pokazuje da nema više straha u Srbiji, štitićemo svakog građanina, kazao je Pajtić.

OBRADOVIĆ: NEĆE SNS ODREĐIVATI REZULTATE IZBORA
14.01 – „Juče sam ujutru bio vinovnik incidenta koji se desio u podrumu RIK, u ime svih nas sam rekao ono što bi svako ko drži do morala rekao – sram te bilo Đurđeviću“, rekao je Boško Obradović.

Zato smo i danas ovde, da tražimo ostavke Dejana Đurđevića i Miladina Kovačevića, direktora zavoda za statistiku, rekao je Obradović.

„Dobio si većinu, ako možeš formiraj vlast, ali ne možeš opoziciju“, rekao je Obradović.

„Neće SNS određivati rezultate izbora već građani Srbije. Jasno je da oni žele da obore ispod cenzusa još neke liste, da ukrade mandate i da ih pripiše sebi i tako ima komotniju većinu. E pa neće moći gospodo naprednjaci“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da srpski narod drži do slobode. Podsetio je na izjavu Aleksandra Vučića da „nikad u životu ne bih ukrao ništa, ne bih ukrao nijedan glas“.

„Da ne umro, mi ga pozivamo da ne krade glasove opozicije, da prizna izbornu volju građana Srbije, da izađe na Vaskrs i kaže ovo su rezltati. Ako je čovek, ako je Srbin, ako je sutra Vaskrs, izaćiće i reći će – ovo je laž“, rekao je Obradović.

TADIĆ: DOVODI SE U PITANjE LEGITIMITET VLASTI
13:52 – Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić naglasio je da vlast tj predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić moraju da shvate da je ovo trenutak u kome se dovodi u pitanje njihov legitimitet.

“Ako se ne poštuje pravo jednog čoveka koji je glasao doveden je u pitanje legitimitet sistema, demokratija. Jedan glas je bitan, svaki glas je temelj demokratije i države. On mora da bude branjen, to je obaveza, pravo, zakon i zato smo se okupili”, poručio je Tadić.

Ističe i da svaki čovek koji je glasao ima pravo da njegov glas bude branjen a odbrana glasova je obaveza njih – opozicije.

JOVANOVIĆ: SRBIJA JE PRESTALA DA SE PLAŠI
13.48  „Srbija je prestala da se plaši, govorite ono što želite, govorite ono što mislite. Poštujte onog ko je drugačiti, ali govorite svoje ideje“, rekao je lider LDP obraćajući se okupljenim građanima.

Jovanović je rekao da se od nedelje do danas desila krađa izborne volje.

Vučiću ne obraćaj nam se preko Informera, budi pristojan predsednik Vlade.

„Niko više Srbe sa Kosova nije osramotio od onih koji su pokrali njegovu izbornu volju od nedelje do danas“, rekao je Jovanović.

Danas najbolji nisu prvo lice Srbije i to treba da promenimo, rekao je lider LDP.

„Niko među nama ne želi loše ovoj zemlji. Protiv sukoba i nereda smo. Nećemo dozvoliti da se u sredu opet pokradu izbori. Glasajte u skladu svojih uverenja“, rekao je Jovanvoić.

„Čestitaj nam kao što smo mi čestitali tebi. Sve što je urađeno od nedelje do danas je nepoštovanje naroda. Pozivam vas da glasate u sredu“, rekao je Čedomir Jovanović.

SAŠA RADULOVIĆ: NA PONOVLjENIM IZBORIMA NASTUPAMO ZAJEDNO
13:42 – Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović ponovoio je danas da je Aleksandar Vučić najveći gubitnik ovih izbora jer je proširio koaliciju a osvojio manje mandata nego na prošlim izborima.

“Ovo je poraz koji pokušava da sakrije, zato je bio namršten, zato smo imali agoniju i haos kod brojanja galsova. Imamo osnovanu sumnju da je radio krađu glasova. Preko kupovine glasova, fantomskih stanara, umrlih građana – to hoćemo da sprečimo!”, kaže on .

Opozicione stranke će, kako je naveo, zatražiti da svaki građanin može da proveri da li je glasao na izborima. “Ako nisu krali ne postoji razlog da se to ne dozvoli. Tako ćemo pokazati razmere ove krađe”, dodaje Radulović.

On je istakao da će na ponovljenim izborima u sredu opozicija anstupati zajedno.”Nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana. U sredu ćemo nadgledati sva biračka mesta, pozvati građane da se pridruže. Pokazaće se tad pravi rezultati a DSS -Dveri će sigurno preći cenzus”.

Lider pokreta Dosta je bilo istakao je: “Ovo je ujedno i početak kraja Aleksandra Vučića. To ćemo uraditi pristojno, nenasilno i kroz institucije”.

RAŠKOVIĆ-IVIĆ PORUČILA VUČIĆU: ĆERAĆEMO SE JOŠ
13.26 – „Ovde smo se okupili da odbranimo slobodu i pravdu, da odbranimo volju građana Srbije, da se ne desi da polako Srbija postane Severna Koreja“, rekla je lider DSS Sanda Rašković Ivić, koja se prva obratila okupljenim ljudima.

Ona je poručila „ćeraćemo se još sa tobom Aleksandre Vučiću“.

Sanda Rašković Ivić je poručuje svim građanima koji su pognuli glavu i pod pritiskom zaokružili Vučića da će se jednog dana stideti toga.

Sanda Rašković Ivić je rekla da su svi okupljeni predstavnici slobodne Srbije, „koju ova nakaradna vlast želi da uguši“.

„Želi da kaže da smo mi ti huligani koji destabilizuje državu, ali onaj ko krade izbore je taj koji destabilizuje i ne misli državi dobro“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je rekla da je Vučić napravio kaljugu od političke scene Srbije.

„Napravio je politički bordel. Ućutkao je medije, napravio je neke medije kojih se ni Gebels ne bi postideo i upravo sa stranica tih medija sipaju se najbezočnije laži, uvrede, najniže nešto što je Srbija videla u svojoj istoriji“, kaže Rašković Ivić.

13.22 – Na bini su prisutni Boris Tadić, Sanda Rašković Ivić, Saša Radulović, Bojan Pajtić, Boško Obradović.

13.20 – Lider opozicionih stranaka nalaze se na podijumu i uskoro će se obraiti građanima. U pozadini se čuje nova pesma Beogradskog sindikata „Sistem te laže“.

13.12 – Demonstranti nose transparente sa natpsiima „Spas za moj glas“, „Vučiću, lopove, pokrao si izbore“, „RIK=RIP“, „Vučiću Šešelju“. Skup obezbeđuje policija, a Ulica kralja Milana zatvorena je za saobraćaj.

13.09 – Očekuje se da protest, koji je najavljen za 13 časova, počne uskoro.

13.07 – Kako javlja naša reporterka sa lica mesta, na protestu koji je ujedinio levicu i desnicu Srbije, pojavilo se nekoliko stotina ljudi. Lider „Obraza“ Mladen Obradović je takođe prisutan na protestu.

Ulica Kralja Milana zatvorena je za saobraćaj.

Koalicija Demokratska stranka Srbije-Dveri, Demokratska stranka, pokret Dosta je bilo i koalicija Socijaldemokratska stranka-Liberalno demokratska partija-Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvali su građane na protest zbog, kako su naveli, falsifikovanja rezultata izbora.

Protest je organizovan pošto je RIK saopštio rezultate 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta po kojima je koalicija DSS-Dveri završila ispod cenzusa za jedan glas.

Protestu opozicionih partija zbog navodnih nepravilnosti u izbornom procesu i radu RIK-a pridružiće se i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Lider DS Bojan Pajtić pozvao je lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i Nove Srbije Velimira Ilića, i sve ljude koji su se pre 20 godina borili protiv krađe na izborima, da se pridruže protestima. Ljajić I Ilić su poziv odbili.

Izvor N1, 30. april 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u