VAŠINGTON PRITISKA EVROPU DA PRISTANE NA UVOZ GMO PROIZVODA

Prema dobijenim dokumentima, SAD žele da izvoze u Evropu genetski modifikovanu hranu, čiji je...

Prema dobijenim dokumentima, SAD žele da izvoze u Evropu genetski modifikovanu hranu, čiji je uvoz zabranjen u Evropskoj uniji

SAD vrše veliki politički pritisak na EU u pregovorima o stvaranju zone slobodne trgovine, svedoči kopija dokumenta o tajnim pregovorima koje je listu Zidojče cajtung i televizijama VDR i NDR predao Grinpis.

Prema dobijenim dokumentima, SAD žele da izvoze u Evropu genetski modifikovanu hranu, čiji je uvoz zabranjen u Evropskoj uniji.

Osim toga, američka strana je jasno dala na znanje da je napredak u sferi automobilske industrije moguć samo u slučaju ako EU revidira tarife za izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Evropski komesar za pitanja trgovine EU Sesilija Malmstrom je izjavila da su američki zahtevi koje su objavili nemački mediji samo njihova pregovaračka pozicija. Po njenim rečima, EU neće nikad tražiti kompromis u sferi zaštite prava potrošača.

„Želela bih da podsetim još jednom da nikakav trgovinski sporazum EU ne može da smanji novo zaštite potrošača, bezbednost hrane i zaštitu životne sredine. Trgovinski sporazum neće promeniti naše zakone u sferi GMO, proizvodnji bezbedne govedine i ekologiji“, napisala je ministarka na svom blogu na sajtu Evropske komisije.

Izvor Sputnjik, 02. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u