DAVUTOGLU PODNEO OSTAVKU, POČETAK RASPLETA U TURSKOJ?

U poslednje vreme između njega i Erdogana učestale su nesuglasice, koje se tiču, između...

U poslednje vreme između njega i Erdogana učestale su nesuglasice, koje se tiču, između ostalog, kurdskog problema i hapšenja novinara i javnih poslanika u Turskoj

Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije, koji je zakazan za 22. maj.

Davutoglu je, naime, saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP.

„Održaćemo kongres 22. maja“, rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u „sadašnjim okolnostima“.

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba, navodi AFP.

Juče su turski mediji, pozivajući se na izvore u vladajućoj partiji, saopštili da će u uskoro Partija pravde i razvoja održati vanredni kongres na kojem Davutoglu, navodno, nema nameru da se kandiduje za rukovodeće mesto.

Davutoglu je bio imenovan na mesto premijera 2014. godine. U poslednje vreme između njega i Erdogana učestale su nesuglasice, koje se tiču, između ostalog, kurdskog problema i hapšenja novinara i javnih poslAnika u Turskoj.

Prema mišljenju stručnjaka, u slučaju ostavke Davutoglua sledeći ministar neće moći da ima stav koji je suprotan politici Erdogana i da sprovodi bilo kakvu samostalnu politiku.

Izvor Sputnjik, 05. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u