ERDOGANOV ŠAMAR EU: NE TREBAJU NAM VAŠE VIZE, IDITE SVOJIM PUTEM

„Oni kažu – ukinućemo vize i to je uslov. Žao mi je, mi idemo svojim...

„Oni kažu  ukinućemo vize i to je uslov. Žao mi je, mi idemo svojim putem, vi idite svojim. Dogovarajte se s kim god želite da se dogovorite”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Turska neće promeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uslov za ukidanje viza turskim državljanima.

Erdoganova izjava usledila je dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je učestvovao u pregovorima o sporazumu sa EU, najavio ostavku zbog nesuglasica sa predsednikom.

„Kada je Turska meta napada terorističkih organizacija i sila koje ih direktno ili indirektno podržavaju, EU nam poručuje da menjamo zakon o borbi protiv terorizma”, izjavio je Erdogan.

„Oni kažu  ukinućemo vize i to je uslov. Žao mi je, mi idemo svojim putem, vi idite svojim. Dogovarajte se s kim god želite da se dogovorite”, istakao je on.

Kako bi dobila bezvizni režim Turska mora da ispuni pet od 72 kriterijuma koje je uvela EU za sve države kojima ukida vize, a jedan od njih je i sužavanje pravne definicije terorizma, prenosi Fena.

Grupe za ljudska prava tvrde da široko definisani turski antiteroristički zakoni imaju za cilj da ućutkaju nezadovoljstvo, uključujući hapšenja novinara i akademika koji kritikuju vladu.

Erdogan je takođe u televizijskom obraćanju rekao da ne postoji jaz između turskih zvaničnika i da poslednji politički događaji neće uticati direktno na ekonomiju.

On je naglasio da su nov ustav i predsednički sistem neophodne promene, a ne njegova lična agenda.

Izvor Politika, 06. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u