SAUDIJCI I MORALNI BANKROT SAD

ULSON GUNAR Tajnost dokaza za saudijsko učešće u 11/09 čuva celu vladajuću klasu iz...

ULSON GUNAR

Tajnost dokaza za saudijsko učešće u 11/09 čuva celu vladajuću klasu iz Vašingtona i sa Volstrita

Bi-Bi-Si u članku iz 2004. Al Kaidino poreklo i veze iskreno priznaje:

„Al Kaida, što znači ‘baza’, kreirana je 1989, kad su se sovjetske trupe povukle iz Avganistana a Osama Bin Laden i kolege počeli da traže nove džihadiste.

Organizacija je nastala iz mreže arapskih volontera koji su išli u Avganistan u 80-tim da se u ime islama bore protiv sovjetskog komunizma.

Tokom antisovjetskog džihada Bin Laden i njegovi borci primali su američka i saudijska sredstva. Neki analitičari veruju da je sam Bin Laden prošao bezbednosnu obuku CIA.“

Članak Bi-Bi-Sija samo prenosi opšta mesta i dokumentovane činjenice u vezi sa počecima žilave i ozloglašene terorističke organizacije, koja menja oblike i forme… Al Kiada je stvorena zbog američko-saudijskih interesa.

Ova činjenica će poprimiti ironičan oblik 2001. godine, kada je Al Kaida, navodno predvođena Bin Ladenom, 11. septembra udarila na Pentagon u Vašingtonu i Svetski trgovinski centar u Njujorku, ubivši skoro 3.000 ljudi i ubrzavši pokretanje sada već 15 godina dugog globalnog rata.

Nema sumnje da su SAD i Saudijska Arabija stvorile Al Kaidu, a mnogi veruju i da još uvek kontrolišu tu terorističku organizaciju, navodeći da to što ona i sa njom povezane organizacije dobijaju ogromne količine materijalne podrške, kao i činjenica da praktično nekažnjeno deluju širom sveta, samo mogu biti rezultat značajnog i uticajnog državnog spozorstva.

Mnogi su na osnovu činjenice da je 15-godišnji rat – koji je usledio nakon septembarskih napada 2001 – doneo korist samo šačici interesanata u SAD, Evropi i Persijskom zalivu, zaključili da se ne može odbaciti mogućnost da su ti interesi na neki način umešani u napade koji su poslužili kao opravdanje za otpočinjanje rata.

Najmanje jedan centar moći uključen u stvaranje Al Kaide optužen je od članova američke vlade za nastavak podrške terorističkoj organizaciji, uključujući i napad 11. septembra 2001. godine. Rijad!

PRE, POSLE, I TOKOM 11. SEPTEMBRA
Prema poslednjim naslovima u štampi, američki Kongres pokušava da omogući porodicama žrtava napada 11. septembra da tuže Rijad zbog njegove uloge u podržavanju terorista koji se smatraju odgovornim.

Navodno je 15 od 19 otmičara bilo iz Saudijske Arabije, dvojica su dolazila iz zemlje koja sa njom ima veoma prisne odnose (Ujedinjeni Arapski Emirati), jedan iz Egipta (član Muslimanske braće) i poslednji iz Libana. Uprkos identitetu otmičara i očiglednim vezama sa zalivskim despotijama i terorističkim organizacijama, poput Muslimanske braće, koju su otvoreno podržavale, SAD su se odlučile da prvo napadnu Avganistan, a potom i – potpuno neobjašnjivo – Irak.

91101Članak iz Indepententa Saudijska Arabija, 11. septembar i šta znamo o tajnim papirima koji bi mogli da pokrenu diplomatski rat razjašnjava stvari:

„Američki kongres razmatra usvajanje zakona koji će omogućiti porodicama žrtava napada 11. septembra da tuže Saudijsku Arabiju, koju Zapad prikazuje kao svog najvrednijeg saveznika na Bliskom Istoku, zbog navodne povezanosti sa teroristima Al Kaide, koji su izveli napade na Njujork i Vašington.

Ovo pitanje je bacilo veliku senku na nedavnu posetu predsednika Baraka Obame Rijadu, a Saudijci su zapretili da će rasprodati 750 milijardi američkih sredstava koja se nalaze u njihovom posedu ukoliko taj zakon bude usvojen u Kongresu.

Poverljive strane nalaze se u fajlu nazvanom ‘Nalaz, diskusija i naracija o određenim oseteljivim pitanjima’, koji nikada nije objavljen još od prvih otkrića Udružene kongresne komisije o napadima u kojima je ubijeno 3.000 i povređeno više od 6.000 osoba.“

Činjenica je da su SAD i Saudijska Arabija zajedno kreirale Al Kaidu u kasnim 80-tim. Izvesno je i da se nešto o saudijskim vezama sa Al Kaidom i događajima iz 11. septembra krije od javnosti.

Ono što je takođe jasno je da. od 11. septembra 2001. Saudijska arabija kontinuirano nastavlja da naoružava i sponzoriše terorističke grupe svuda u svetu; od Iraka, preko Libije i Jemena, pa do Sirije. Zapravo, izveštaj o investicionoj evidenciji armije SAD o inostranim borcima koji su se borili protiv američkih vojnika tokom okupacije Iraka oktriće da su ti borci pre svega dolazili i dobijali podršku iz Saudijske Arabije, Turske i iz redova „pobunjenika“ koje SAD i Saudijska Arabija danas podržavaju u Siriji.

Izveštaj Centra za borbu protiv terorizma (CTC) iz Vest Pointa pod nazivom Bombarderi, bankovni ranuni i krvavi put Al Kaide unutar i izvan Iraka otkriva neke veoma uznemirujuće činjenice o jednom od američkih najstarijih i najlojalnijih saveznika u regionu Saudijskoj Arabiji i ulozi koju je Rijad imao u trgovini oružjem i borcima širom regiona, pa i u Iraku, gde su oni bez sumnje učestvovali u borbama protiv američkih vojnika.

Izveštaj će utvrditi da su Saudijska Arabija (41 odsto) i Libija (19 odsto, i to najviše iz onih regiona koji su bili nosioci „pobune“ 2011. godine) poslale najveći broj stranih boraca u Irak. Takođe se navodi zaključak da je 46 odsto svih sredstava došlo od saudijskih građana, pri čemu se posebno navodi da Saudijska Arabija u najmanju ruku nije imala interes da prekida odliv svojih građana u redove iračke Al Kaide, zbog toga što su, prema izveštaju CTC, „želeli da ograniče uticaj Irana.“

Slični argumenti se danas navode u odbrani saudijskog finansiranja i naoružavanja Al Kaide u Siriji, gde je njihova uloga mnogo evidentnija od one koju su imali tokom američke okupacije Iraka.

SAUDIJCI I DANAS PODRŽAVAJU AL KAIDU
Indepentent u članku pod nazivom Turska i Saudijska Arabija uzbudile Zapad podrškom islamističkim teroristima koje su Amerikanci bombardovali u Siriji, napisanom u maju 2015. godine navodi:

„Aktivna pordrška Turske i Saudijske Arabija tvrdolinijaškoj koaliciji islamskih pobunjenika – u koje spada i podružnica Al Kaide u Siriji – koji se bore protiv režima Bašara el-Asada uznemirila je zapadne vlade.

Dve zemlje fokusiraju svoju podršku sirijskim pobunjenicima na Džejš al-Fatah (Osvajačku armiju), komandnu strukturu za džihadiste u Siriji koja uključuje Džehbat al-Nusru, ekstremističkog rivala Islamske države koji deli mnoge od njienih aspiracija za pravljenjem fundamenstalističkog kalifata.“

I, dok Turska i Saudijska Arabija otvoreno podržavaju organizaciju koju Stejt department smatra terorističkom, SAD i najbliži evropski saveznici nastavljaju da šalju oružje Saudijskoj Arabiji i da joj pružaju političku i vojnu zaštitu neviđenih razmera. Štaviše, jedan od ugovora između SAD i Saudijske Arabije prestavlja najveći vojni aranžman u istoriji SAD.

U članku Barak Obama odobrava prodaju oružja u rekordnoj vrednosti od 60 milijardi dolara Gardijan navodi:

„Barak Obama namerava da proda Saudijskoj Arabiji naprednu avijaciju i drugo naoružanje vredno 60 miliona dolara – što je naveći vojni ugovor u američkoj istoriji – u sklopu strategije podrške zalivskim arapskim saveznicima da se obezbede od bilo koje vrste pretnji iz Irana.“

alnusra02Budući da su SAD i Saudijska Arabija zajedno stvorile Al Kaidu i da Saudijska Arabija sve do danas nastavlja da otvoreno naoružava i podržava terorističke grupe širom sveta, uz entuzijastično (60 milijardi) američko odobravanje, onda verovatno držanje tajnog statusa na stranicama koje dokazuju Saudijsko učešće u dešavanjima od 11. septembra 2001. ne čuva samo američko-saudijske odnose već i celu vladajuću klasu iz Vašingtona i Volstrita.

Bez obzira da li će papiri biti objavljeni u javnosti i šta u njima piše, činjenica da SAD sve do danas podržavaju režim koji otvoreno naoružava i sponzoriše organizacije odgovorne za najgori terorističi napad u američkoj istoriji svedoči ne samo o moralnom bankrotu SAD već i podriva teoriju da se radi o sili koja se po celom svetu bori protiv terorizma, a ne zemlji koja ga izvozi širom sveta i koja mora biti raskrinkana i zaustavljena.

Ulson Gunar je njujorški geopolitički analitičar i pisac

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u