TOMISLAV NIKOLIĆ: SRBIJA ĆE U EU UĆI CELOVITA ILI NEĆE UĆI UOPŠTE

Neki nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u EU priznavanjem Kosova i Metohije. Ako...

Neki nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u EU priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele

Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali želi da u Evropu uđe celovita – tako ili nikako, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Zrenjaninu.

„Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u Evropsku zajednicu naroda priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita – tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke”, istakao je Nikolić.

Srbija je, kako ističe, iskreno, rečju i delom, posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, ali i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Predsednik je poručio i da ne smemo da zaboravimo da je zločin počinjen, da smo u obavezi zauvek prema žrtvama da ih pominjemo i sa pijetetom da ih se sećamo.

Jugoslavija je, kako je rekao, treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi, ili sa puškom u ruci ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom srpske, romske i jevrejske dece.

„U želji da se nikada ne ponovi, uveren da danas nema zlikovca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona”, rekao je Nikolić.

Dodao je da je zato čudno zašto, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata.

„Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega, nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama. Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno”, naglasio je Nikolić.

Srbija je, prema njegovim rečima, kroz istoriju branili svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni.

„Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra”, rekao je predsednik države.

Nikolić je napomenuo da je Vojska Srbije, u periodima velikih izazova i kriza, pružala podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a u misijama širom sveta dobijala brojne pohvale i primer je profesionalizma i posvećenosti.

„Od vas očekujem jedinstvo i poštovanje principa odbrane i očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije. Očekujem da pripadnici svih jedinica odlično izvršavaju postavljene zadatke, svesni da je zakletva koju su dali ujedno i zavet našim precima – junacima i herojima – našoj otadžbini, da će svoje dužnosti obavljati postavljajući uvek na prvo mesto vojničku čast”, kazao je Nikolić.

Naveo je i da je ponosan što se Dan pobede obeležava u Zrenjaninu, gradu koji je oduvek bio primer složnog života različitih nacija i simbol zajedničkog otpora nebrojenim neprijateljima, koji je oličenje istrajnosti, prihvatanja različitosti, razumevanja, borbe protiv nepredvidivih ćudi prirode, njenog sputavanja i obnavljanja, jedan od onih gradova koje s ponosom nazivamo istorijskim i kulturnim centrima Vojvodine i Srbije.

„U promenama imena vašeg grada, ispričana je priča o srpskim pobedama. Veliki Bečkerek 1935. godine, u čast Kralja Petra Prvog čija ga je vojska oslobodila, menja ime u Petrovgrad. Posle pobede u Drugom svetskom ratu, u čast svog sugrađanina, heroja Žarka Zrenjanina, 1946. godine dobija ime koje i danas nosi. Vaše učestvovanje u pobedama još jedan je razlog koji nas na današnji dan – Dan pobede u Drugom svetskom ratu, dovodi u ovaj lepi grad na Begeju”, rekao je Nikolić.

Zrenjanin – Svečanost povodom 23. aprila, Dana vojske Republike Srbije i 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, koja je obeležena vojnom paradom, održana je danas u Zrenjaninu.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić, gradonačelnici i predsednici brojnih opština sa područja Banata i brojni gosti.

Početak svečanosti označen je počasnom artiljerijskom paljbom nakon koje su pripadnici padobranske jedinice izveli skok iz helikoptera sa visine od 1.500 metara, noseći zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i njihove jedinice, a onda je usledio svečani doček zastave i obraćanje generala Dikovića i predsednika Tomislava Nikolića.

U realizaciji svečanosti učestvovalo je 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i više od 40 pokretnih sredstava, odnosno, motornih i borbenih vozila, sredstava specijalene namene, artiljerijskih oruđa, sredstava za protivvazduhoplovna dejstva, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata.

Po intoniranju himne, vojna parada je počela egzircirom koji je izvela Gardiska jedinica, a onda su usledili formacijski naleti snaga vazduhoplovstva – helikoptera, aviona „galeb” i „mig 29”, a završni čin parade bio je svečani defile u kom su nastupili pripadnici svih rodova Vojske Srbije. Komandant svečanosti bio je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general – major Vojin J. Čodić, a njegov zamenik je bio komandant 1. brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović. Zvanice i gosti po završetku defilea imali su priliku da vide i izložbu borbenih i transportnih sredstava, oruđa i oružja koja koriste pripadnici Vojske Srbije.

BEOGRAD: PONOVO ULICE MARŠALA TOLBUHINA I GENERALA ŽDANOVA
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada Beograda, već tokom maja, biti prihvaćena inicijativa da sovjetski heroji, maršal Fjodor Tolbuhin i general Vladimir Ždanov, dobiju ulice dostojne njihovog dela i onoga što su učinili za oslobođenje srpske prestonioce.

Vesić je rekao da će Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica biti predloženo da dosadašnja ulica Goce Delčeva na Novom Beogradu dobije ime Bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska ulica da dobije ime Ulica generala Ždanova.

„Danas, kada Evropa slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je stvorena na temeljima antifašizma, slobode i demokratije, Grad Beograd se pridružuje ovoj proslavi porukom da se seća heroja Drugog svetskog rata koji su dali odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom u Srbiji”, istakao je gradski menadžer.

Takvu inicijativu je, pre nekoliko meseci, podneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao građanin Beograda. On je inicijativu podneo da bi se se ispravila nepravda naneta oslobodiocima Beograda, maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu, kada su promenjeni nazivi ulica koje su decenijama nosile njihova imena, da bi potom, kada je bivšoj vlasti postalo jasno da je napravila grešku, bili dodatno poniženi tako što su po njima nazvane ulice na periferiji grada.

„Ministar Stefanović je u svom pismu podsetio na veličinu dela ovih sovjetskih heroja i obavezu našeg društva da njihovo delo pamti i da se dostojno oduži, kako njima, tako i Crvenoj armiji, koja je dala odlučujući doprinos oslobađanju Beograda od nacističkog okupatora”, rekao je Vesić.

On je dodao da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda prihvatila ove predloge.

Vesić je rekao da maršal Tolbuhin i general Ždanov zaslužuju dostojnije ulice od onih koje su im dodelile bivše vlasti – u Ripnju i na Lazarevačkom drumu na Čukarici – i istakao da su „predložene ulice na Novom Beogradu zaista pravi način da se odužimo ovim herojima”.

„Danas, kada Evropa slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je stvorena na temeljima antifašizma, slobode i demokratije, Grad Beograd se pridružuje ovoj proslavi porukom da se seća heroja Drugog svetskog rata koji su dali odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom u Srbiji”, rekao je Vesić.

On je dodao da je antifašistički pokret u bivšoj Jugoslaviji bio najsnažniji u čitavoj od nacista porobljenoj Evropi, čime smo dali veliki doprinos pobedi nad fašizmom.

Gradski menadžer je rekao da je odluka da se promeni ime ulici Goce Delčeva prirodna, s obzirom na to da Delčev, koji je bio osnivač, vođa i ideolog MRO (Makedonska revolucionarna organizacija) 1893. a potom i BMORO (Bugarska makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija), nije zadužio ni Srbiju, a ni Beograd svojim delima.

„Politika organizacija kojima je rukovodio Delčev bila je izrazito antisrpska, tako da nema razloga da Delčev ima ulicu u Beogradu, bez obzira na to što mi poštujemo koliko on znači drugi narodima”, rekao je Vesić.

PREDSEDNIK SRBIJE POLOŽIO VENAC POVODOM DANA POBEDE
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.Nikolić je u Spomen knjigu napisao: „Srbija možda više od drugih s pravom obeležava ovaj dan kao svoj. Sve naše bitke, bune, ustanci, ratovi, bili su borba za slobodu zemlje i naroda. Bilo je i biće. Takve sinove i kćeri rađa ova naša Srbija”.

Izvor Tanjug/Politika, 09. maj 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u