RUŽA ĆIRKOVIĆ: USTAŠKA RENESANSA STIGLA I NA HRT ILI ŠTA JE KOLINDA OPROSTILA PRCELI

Zagrebački Telegram smatra da se Prcelinim ispadom „ustaška renesansa službeno uselila na prime-time državne...

Zagrebački Telegram smatra da se Prcelinim ispadom „ustaška renesansa službeno uselila na prime-time državne radio-televizije“

Slučaj mise na kojoj je dominikanski sveštenik Luka Prcela praktično veličao Nezavisnu državu Hrvatsku ima jedan važan novi element: Prcelinu propoved prenosio je Prvi program hrvatskog javnog servisa. Pa definitivno postaje urgentno pitanje: da li je zastupanje takvog stava u Hrvatskoj samo eksces, kakvih ima i drugde po Evropi, severnoj Americi, kako tvrdi profesor Ivo Banac, ili je trend odnosno „samo vrh ledenog brega i iskrivljavanja Holokausta koje se širi celom postkomunističkom istočnom Evropom“, kako tvrdi Efraim Zurof. Odnosno, da li se ovim javnim prenosom konačno u Hrvatskoj otvara prostor za dalje javno relativizovanje ili čak veličanje zločina.

I kritika propovedi iz Splita dobila je zapažen prostor kako u hrvatskim tako i u regionalnim medijima. U poslednje vreme i evropski mediji obratili su pažnju na učestalost sličnih ispada u Hrvatskoj. Profesor Banac tvrdi da je evropska medijska priča o fašizaciji Hrvatske potpuna izmišljotina.

Zagrebački Telegram smatra da se Prcelinim ispadom „ustaška renesansa službeno uselila na prime-time državne radio-televizije“ i da se inače oprezni sveštenici verovatno ne bi odlučili na javno iznošenje ovakvih sadržaja da je „atmosfera u društvu drugačija“.

Pošto je Prcela, javno prenošen, izjavio da predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović nikako ne može oprostiti što je izjavila da „hrvatska država, nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka“ i zapitao: „Tko to kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od ’41. do ’45?“. Prceli je na svojoj Fejsbuk stranici njegovu izjavu oprostila hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i još dodala: „Okrenimo se budućnosti“. Dok je Prcela jasan oko toga šta predsednici ne može oprostiti, njen oproštaj nije tako precizno definisan.

Indikativno je da je predsednica Hrvatske svoj neočekivano jasan stav o NDH, na kome joj Prcela ozbiljno zamera, iznela posle dramatične posete američkog zvaničnika Nikolasa Dina Zagrebu i da time, bar sudeći po kritički nastrojenim hrvatskim medijima i organizacijama nacionalnih manjina u Hrvatskoj, nije sa sebe skinula teret optužbi da je zajedno sa šefom HDZ Tomislavom Karamarkom najodgovornija za „prerastanje konzervativne revolucije, koju je bila pokrenula Katolička crkva, u proustašku euforiju“ (Telegram).

Mada je saopšteno da stav inače omiljenog sveštenika nije stav Hrvatske dominikanske provincije, Prceli je, bar javno, njegov ispad oprostio i provincijal hrvatskih dominikanaca Anto Gavrić objašnjenjem da je propoved stvar sveštenikove savesti i da mu niko „nadređeni, niti biskup niti provincijal, ne može određivati niti kontrolirati što će propovjednik u pojedinoj propovjedi izreći“.

„U propovjedima u crkvi tumači se Božja riječ, poziva na pomirenje i zajedništvo te oltar ne smije služiti za politička razračunavanja bilo koje vrste“, rekao je Gavrić, a prenose hrvatski mediji.

Međutim, Prcela je dobio priliku da u intervjuu Hini odgovori onima „koji zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovijedao evanđelje“. Pa, sem što je ponovio da je NDH bila „legalna i međunarodno priznata država, te jednako neovisna kao ova današnja“, on se naoko ogradio od svojih misa Anti Paveliću držanih 90-ih godina i u duhu zabrane „političkih razračunavanja bilo koje vrste“ sa oltara dodao:

„Mene ne zanima Ante Pavelić, mene zanima nezavisna država Hrvatska. Ja nikada ne bi prihvatio hrvatsku državu u kojoj su Mesić i Josipović bili predsjednici države“, poentirao je dominikanski sveštenik Luka Prcela.

BUJICA NOSI I GLUMCA RENE BUTORAJCA
Zbog „satirične i autoironične“ pesme „Mi Hrvati“ za koju je kao podlogu upotrebio obradu melodije Sajmona i Garfankla „Sound of silence“ hrvatski glumac Rene Butorajac došao je na udar kontroverzne emisije „Bujica“ koju na osječkoj televiziji vodi Velimir Bujanec, jedan od predvodnika nedavnih demonstracija u Zagrebu na kojima se skandiralo sa „Za dom spremni“. Sem što su delo Butorajca opisali kao uvredu Hrvatske potkrepljenu falsifikatima, a njega prikazali kao partizanskog potomka koji se širi u stanu nekadašnjem vlasništvu pogubljenog domobranskog generala Slavka Štancera, u kontroverznoj emisiji su, prema navodima Hrvatskog novinarskog društva, uz poziv na linč Butorajca objavili i sliku i adresu kuće u kojoj on živi sa suprugom i dvoje dece.

Izvor Danas, 10. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u