SENAT SMENIO BRAZILSKU PREDSEDNICU DILMU RUSEF

Brazilska opozicija optužuje Rusefovu da je umešana u poreske malverzacije i korišćenje državnih sredstava...

Brazilska opozicija optužuje Rusefovu da je umešana u poreske malverzacije i korišćenje državnih sredstava za finansiranje svoje izborne kampanje

Brazilski senatori su na današnjem zasedanju posle više od 20 sati rasprave privremeno smenili predsednicu zemlje Dilmu Rusef sa dužnosti.

Prema rezultatima sednice, za opoziv je glasalo 55 senatora, a protiv 22. Po brazilskom zakonu opoziv je odobren ako za njega glasa prosta većina od 81 senatora, koliko ima gornji dom parlamenta.

Rusefova je suspendovana sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrđivanja istinitosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.

Vlast će privremeno preuzeti njen potpredsednik Mišel Temer, prenosi AFP.

Brazilski senat je 12 sati razmatrao mogućnost suspenzije Rusefove sa dužnosti na rok od 180 dana, a ona je i ne čekajući kraj glasanja naredila da se njene stvari prenesu iz predsedničke palate u ličnu rezidenciju.

Brazilska opozicija optužuje Rusefovu da je umešana u poreske malverzacije i korišćenje državnih sredstava za finansiranje svoje izborne kampanje.

Sama predsednica odbacuje sve optužbe, a ranije je izjavila i da je spremna da se bori za svoje mesto „svim raspoloživim sredstvima“.

Izvor Sputnjik, 12. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u