KAKO AMERIČKA AMBASADORKA RAZGOVARA SA MAĐARIMA

DENIJEL MEKADAMAS Jasna je poruka Kolin Bel Budimpešti: biti naš partner znači raditi šta...

DENIJEL MEKADAMAS

Jasna je poruka Kolin Bel Budimpešti: biti naš partner znači raditi šta ti se kaže, čak i kada to nije u tvom interesu

Ko god želi da sagleda šta je pogrešno u američkoj diplomatiji ne bi trebalo da ide dalje od govora koji je američka ambasadorka u Mađarskoj Kolin Bel u petak održala u spoljnopolitičkom odboru mađarskog parlamenta. Tipično diplomatsko obraćanje obilovalo je gomilom nabiflanih fraza o zajedničkim vrednostima, ribama koje plivaju u istoj vodi (?), patetičnom poetikom o „zimi koju zajedničkim snagama možemo pretvoriti u proleće“ i pričom o obostranom učešću u „najvećoj svetskoj vojnoj i političkoj alijansi“.

Ali nemojte se zavarati: u svilenim rukavicama ambasadorke krije se gvozdena pesnica, spremna da udari ako prkosna i nezavisna Fidesova vlada odbije da sledi volju Vašingtona u nekom važnom pitanju. Pri tome se pod „važnim“ pitanjima smatraju ona koja su važna za spoljnu politiku Vašingtona i nemaju nikakve veze sa mađarskim interesima.

POSTUPI PO NAREĐENjU
Ambasadorka Bel je pre stupanja na dužnost radila kao producent televizijskih sapunica, ali prikupljanje više od dva miliona dolara za izbor Baraka Obame dovelo ju je na poziciju glavnog američkog diplomate u Mađarskoj.

Doduše, istina je da nekadašnji televizijski producent ume da drži govore. Mađarima je držala lekciju o Siriji, objašnjavajući da su ISIS i Asad jednako zli i jednako odgovorni za katastrofu koja je zadesila tu zemlju.

ISIS je nakvasao u Siriji, poručuje ona Mađarima, zbog toga „što je iskoristio haos građanskog rata, koji je odneo preko 250.000 života“. Ali izbegla je da kaže kako su SAD podržale „smenu režima“ u Siriji – i to najkasnije od 2006, što smo videli iz ključnih dokumenata američke ambasade u Damasku koje je objavio Vikiliks. Upravo to je stvorilo haos za koji ona optužuje ISIS.

kolinbel03Zapravo je naziv „građanski rat“ za ono što se danas dešava u Siriji sam po sebi propagandna poruka, budući da sve snage koje učestvuju u borbama protiv sirijskog režima finansiraju strani faktori poput Saudijske Arabije, Turske i SAD. Radi se o proksi-ratu protiv sirijske vlade, a ne građanskom ratu.

Potom je Mađarima rekla kako ISIS neće biti poražen u Siriji sve dok ne padne Asad: „Znamo da nećemo uspeti da porazimo Daeš u Siriji ako se ne uhvatimo ukoštac sa građanskim ratom i posebno sa Asadom. Dokle god je Asad na vlasti, biće najprivlačniji magnet za strane borce i regrute Daeša“.

Da li ona misli da su Mađari toliko glupi da poveruju kako je, napadajući i odbacujući ISIS skoro do Rake (uz rusku pomoć), sirijska vlada na čelu sa Asadom zapravo doprinela jačanju te terorističke organizacije? Prema njoj, ispada da se napadima na ISIS Asad stavlja na njihovu stranu. „Prekid neprijateljstava, koji je stupio na snagu u februaru, smanjio je nasilje u Siriji, omogućujući milionima sirijskih građana da načine prve korake ka povratku normalnom životu“, navodi ambasadorka, bez pominjanja razloga zbog kojeg je došlo do tog primirja: rusko-sirijskog desetkovanja Al Kaidinih i položaja ISIS u severozapadnoj i centralnoj Siriji. Zapravo je apsolutno bizarno to što u svetu ambasadorke Bel (i jastrebova Stejt departmenta koji su joj napisali govor) ruska intervencija protiv Al Kaide i ISIS nikad nije pomenuta.

Da li je ijedan Mađar do te mere dezinformisan da poveruje u ovakve gluposti?

MORATE DA PRIMITE IZBEGLICE
Belova je iskoristila tragediju u Siriji da izvrši pritisak na Mađarsku u vezi sa izbegličkom krizom, za koju je dobrim delom odgovorna Amerika. Beskompromisni mađarski premijer Viktor Orban, zajedno sa nekoliko šefova država Centralne Evrope, usprotivio se zahtevima Brisela (i Vašingtona) da Mađarska primi desetine hiljada migranata koji su poslušali poziv kancelarke Angele Merkel da dođu u Evropu i uživaju u gomili besplatnih stvari.

Prošlog meseca Orban je za mađarski radio izjavio da bi, ukoliko pristane na plan Evropske unije o razmeštanju izbeglica, „u Briselu, a ne u Mađarskoj bilo odlučeno s kim mi moramo da živimo i kako će izgledati etnička struktura naše zemlje u budućnosti“. Odbio je takav koncept.

„Svaka suverena država ima pravo i obavezu da zaštiti svoje granice“, poručila je Belova mađarskom parlamentu. „Ali svaka država, kao deo međunarodne zajednice, takođe ima fundamentalnu obavezu da pomogne izbegličkoj populaciji koja je u potrazi za utočištem“. U prevodu: o vašem suverenitetu ne odlučujete vi, nego mi. To je praksa koju je formulisao Orvel u romanu 1984, gde čovek može istovremeno da razmišlja na dva potpuno kontradiktorna načina, naizgled bez ikakvog mentalnog konflikta.

merkelorban11U tom trenutku je gvozdena pesnica gospođe Bel bljesnula na suncu ispod svilene rukavice. Odsečno je osudila pozicije mađarske vlade time što je pohvalila one koji imaju drugačije poglede, tj. opoziciju: „Pozdravljamo humani duh mađarskih lidera, policije i vojske, kao i običnih građana koji su na krizu odgovorili velikodušno i saosećajno“.

Potom je Mađarskoj izdiktirala naređenja iz Vašingtona: „Naglašavamo da bi svako rešenje ove migracione krize trebalo da se fokusira na očuvanje i zaštitu života, obezbeđujući da se poštuju ljudska prava svih migranata i promoviše uređena i humana migraciona politika. To uključuje podršku svih država članica EU dogovoru koji je Unija postigla sa Turskom.“

Prevod: Mađarska mora da podrži dogovor EU i Turske koji podrazumeva razmeštanje desetina hiljada migranata u zemlje EU, uključujući i Mađarsku. Problem je u tome što je mađarski parlament eksplicitno odbio usvajanje nametnute briselske migracione kvote za Mađarsku i planira da održi nacionalni referendum o toj temi. Belova ovde poručuje da izabrani mađarski predstavnici, čak i mađarski glasači, moraju biti ignorisani i da se mora postupiti po diktatu Brisela.

NE ZABORAVITE, MOSKVA JE NEPRIJATELj
Ambasadorka Bel je takođe imala neke instrukcije za Budimpeštu povodom odnosa sa Rusijom: Moskva je vaš neprijatelj, nemojte to da zaboravite.

Mađarskim parlamentarcima je poručila sledeće: „Kao što su mi mnogi Mađari rekli, vama nije potrebno objašnjavati prirodu ruske agresije. Vaš odgovor na to uvek je bio odlučan. Naše najjače oružje zapravo i jesu odlučnost i solidarnost.“ Oružje? Veoma simbolična reč.

Orbana u Vašingtonu vide kao nekog nedovoljno entuzijastičnog povodom ruskih sankcija, koje štete mađarskim trgovinskim i poslovnim interesima. Ambasadorka Bel je jasno stavila do znanja da Mađarska mora da sledi američke zahteve povodom Rusije, čak i kada su u potpunosti nekoherentni: „Kao što su SAD i Mađarska mnogo puta isticale, Rusija ima jednostavan izbor: punu implementaciju Minskih sporazuma ili nastavak sankcija. Rusija mora da povuče oružje i trupe iz Donbasa; Rusija mora da obezbedi oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika; Rusija mora da dopusti pružanje humanitarne pomoći okupiranim teritorijama; Rusija mora da podrži održavanje slobodnih, pravednih i od međunarodne zajednice nadgledanih izbora u Donbasu, koji će se održati po ukrajinskim zakonima; i, najvažnije, Rusija mora da obnovi ukrajinski suverenitet.“

Ovo poslednje znači da Rusija mora da ignoriše volju građana Krima, koji su u ogromnom broju glasali za prisajedinjenje Rusiji nakon samo 25 godina provedenih u nezavisnoj ukrajinskoj državi.

Bez brige, ambasadorka Bel je uverena da će Mađarska uraditi sve što joj Vašington kaže da uradi: „Mađarska je i više nego dorasla velikim izazovima našeg doba, i SAD računaju na vas“.

Kako bi ih dodatno relaksirala, američka ambasadorka podseća Mađare da su deo „našeg svetskog poretka“, navodeći velike primere SAD: „Naš sistem međunarodne ekonomije, politike i društvenih normi i institucija decenijama je obezbeđivao mir i prosperitet. Nezavisno od toga da li se radi o međunarodnom pravu, zaštiti životne sredine, pravilima u trgovini, antikorupcijskim zakonima, zakonima o dečijem radu, zaštiti ljudskih prava, mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija ili snažnom civilnom društvu – te norme i institucije su podarile život i stabilnost našem globalnom poretku.“

U eri NSA, koja špijunira nedužne Amerikance, Gvantanama, CIA torture, prodaje oružja najvećim svetskim diktaturama (poput Saudijske Arabije), uništenju životnog prostora od američke ratne mašinerije, operacija „smenjivanja režima“ koje krše suverenitet drugih država i direktnih agresija suprotnih američkim i međunarodnim zakonima (Libija itd.), sugestija Belove da je „naš globalni poredak“ vrhunac ljudske civilizacije trebalo bi da izazove podsmeh većine Mađara. U stvarnosti, od Libije, preko Sirije, Ukrajine i Pakistana, pa sve do Avganistana, američki intervencionistički pokušaji da oforme globalni poredak bombama i prolivanjem krvi u istoriji će ostati upisan kao jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji, zajedno sa diktaturama iz 20. veka

kolinbel04Ovo je kratka verzija poruke koju je ambasadorka Bel uputila Budimpešti: biti naš partner znači raditi šta ti se kaže, čak i kada to nije u tvom interesu.

Zanimljivo – baš tako je glasila i poruka Moskve Budimpešti u periodu od 1948. do 1989.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The Ron Paul Institute for Peace and Prosperity

Svet
Pratite nas na YouTube-u