PREMINUO KNEZ ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu Knez Aleksandar Karađorđević preminuo...

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu

Knez Aleksandar Karađorđević preminuo je rano jutros u Parizu u svojoj devedesetdrugoj godini, saopšteno je iz njegovog kabineta. Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji. Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa. Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930. godine, nosio je titulu Knez od Jugoslavije.

Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF i imao 1.000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana.

Od 2000. godine, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu. Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su u četiri knjige. Bio je potpredsednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu.

Izvor Fonet/Politika, 12. maj 2016

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u