ČIŠĆENjE POZADINE NA PUTU KA RUSIJI ILI ŠTA JE MOTIV POVRATKA SAD NA BALKAN

Potreba Zapada za osiguranjem svog položaja na Balkanu, pre nego što krenu dalje ka...

Potreba Zapada za osiguranjem svog položaja na Balkanu, pre nego što krenu dalje ka stezanju tog ukupnog obruča prema Rusiji, dosta je hitne prirode

Diplomatska užurbanost koja od strane Amerike i Zapada teče u pravcu Balkana nije autohtona i deo je šire geopolitičke strategije koja je usmerena na Rusiju. Zato što pre žele da osiguraju svoju pozadinu, a to je Balkan, koji je proglašen njihovom interesnom sferom, ali nije potpuno kontrolisan, tvrdi za Sputnjik diplomata Vladislav Jovanović.

Učestale posete što šefa CIA Džona Brenana Sarajevu, što bivšeg šefa CIA Davida Petreusa – doista kao privrednika – Beogradu, ali i ocene Danijela Servera da će Bosna i Hercegovina biti za Srbiju veći problem od Kosmeta, nameću pitanje – da li je Bosna i Hercegovina opet u fokusu Amerike?

INTERVENCIONIZAM ZBOG NESTABILNOSTI
Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, smatra kako je čitav Zapadni Balkan još prilično nestabilan, pa to očigledno zahteva neku vrstu intervencionizma najmoćnijih aktera međunarodne zajednice.

„Što se tiče konkretno BiH, taj tinjajući sukob između Hrvata i Bošnjaka vezan za eventualno konstituisanje trećeg, odnosno hrvatskog entiteta, prema mnogima, predstavlja trenutno vodeći problem i naravno, ovi srpsko-srpski sukobi na nivou Republike Srpske“, dodaje Đukanović za Sputnjik.

On tvrdi da redefinisanje Dejtona nauštrb ovlašćenja srpskog entiteta trenutno nije ni na čijoj agendi, pa samim tim ni na agendi međunarodne zajednice.

S druge strane, diplomata Vladislav Jovanović kaže da je stvarni cilj svega Rusija, usled promene geopolitičke situacije u kojoj Amerika više nije jedina supersila i zbog podizanja novih centara moći širom planete, a naročito na Istoku.

Zato se Zapad oseća pomalo obaveznim da učini nešto što bi to moglo da, ako ne predupredi, a ono da uspori i komplikuje. Ili da neke od tih nosilaca moći izbaci iz koloseka.

ČIŠĆENjE I OJAČAVANjE INTERESA NA PUTU KA RUSIJI
„Zbog toga žure da srede stvari i na Balkanu i da osnovne tačke Rusije i Kine, ako mogu, eliminišu ili svedu na nevažnu meru. Zbog toga im je važno da to urade što pre jer njihovo ukupno postavljanje prema Rusiji već nekoliko godina govori o tome da oni nameravaju da stežu obruč – vojnički, politički, ekonomski i da na taj način pokušaju da dovedu do njenog iscrpljenja, slabljenja i po mogućnosti promene vlasti“, konstatuje Jovanović.

Zapadu i Americi zbog svega toga je potrebno da osiguraju leđa, da im se ništa ne događa iza leđa, a to je Balkan.

„To je nešto što zabrinjava sve jer se odjedanput geopolitika pomešala sa geostrategijom, a ona sa taktikom. I ti potezi koji se vrše u pravcu Makedonije, u pravcu Republike Srpske, u pravcu Srbije sa dolaskom tih mračnih emisara, a la Server, a i nekih drugih, jeste nešto što izaziva nervozu kod njih jer je potreba za osiguranjem svog položaja na Balkanu pre nego što krenu dalje ka stezanju tog ukupnog obruča prema Rusiji, dosta hitne prirode“, kaže Jovanović.

I zato je Zapadu, a pre svega Americi, cilj da sve zemlje na Balkanu uvuku u evroatlantske organizacije, ne samo u EU, nego i u NATO. Takve akcije slične su akcijama protiv Rusije već viđenim u Ukrajini, potom akcijama sa raspoređivanjem vojnih snaga na Baltiku, onda sa podizanjem antiraketnih štitova… sve to zajedno sa sankcijama i demonizacijom ne samo predsednika Rusije, već Rusije kao takve.

A to, tvrdi Jovanović, nije dobro za zdravlje međunarodnih odnosa.

Izvor Sputnjik, 13. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u