BISKUP KOMARICA: BANjALUKA JE ZA MENE BLAJBURG

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu s događajima u Banjaluci tokom...

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu s događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu s događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

„Mi smo ovde Blajburg. To je muka i to sam želio u Blajburgu da poručim“, rekao je biskup Komarica nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom odgovarajući na pitanje novinara iz Republike Srpske zašto je 14. maja išao u Blajburg gde je, kako je prenijela Hina, predvodio misu.

„Ljudi, šta vi govorite ovde? Dođite u Banjaluku pa vidite, tamo je Blajburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Blajburg za mene“, rekao je Komarica.

Hrvatska agencija prenosi biskupove riječi da je „zaborav o zločinima, gdje god oni bili počinjeni, ponavljanje jednom počinjenog zla“.

On je, takođe, navodi Hina, rekao da se „danas na taj način pokušavaju zaboraviti progoni iz Banjaluke, baš kao što se decenijama pokušavala ignorisati istina o zbivanjima na Blajburgu“.

„Onaj ko to prećutkuje time pokazuje svoje pravo lice“, dodao je Komarica.

Hina prenosi da je i Rajner rekao kako su „neopravdana nastojanja da se istina prećutkuje pod bilo kojim izgovorom“.

„Bez istine nema ni pomirenja, jer pomirenja nema u tome da živimo u laži, pogotovo kada se radi o stvarima koje su prošlost od prije 70 ili 75 godina i posebno kada se radi o stvarima koje su istorijski jasne i dokazane“, naveo je Rajner dodajući kako „sve nedužne žrtve zaslužuju pođednako poštovanje“.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, kao i civila. Oni su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci.

Dio zarobljenih odmah je ubijen, a dio je sljedećih nekoliko mjeseci ubijen u marševima kroz bivšu Jugoslaviju, zvanim Križni put. Tačan broj ubijenih još nije utvrđen.

Izvor pressrs.ba, 17. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u