BATIĆ BAČEVIĆ: KRESANjE VIŠNjE I SELEKTIVNO NEKLEČANjE

Novinari koji su iz revolta prema primitivnom nastupu Bratislava Gašića organizovali proteste „novinari ne...

Novinari koji su iz revolta prema primitivnom nastupu Bratislava Gašića organizovali proteste „novinari ne kleče” nisu rekli ni reč

„I pazite, vreme sređivanja voćki brzo prolazi, a vi Višnja niste dobro okresani. Srdačan tabloidan pozdrav!“

Nije to bio podnaslov megasenzacionalne istraživačke teme o pevačici „Granda” na naslovnoj strani „Kurira”. Bila je to poruka glavnog urednika „Kurira” i člana Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije Ratka Femića upućena jednoj od najboljih novinarki „Politike” Višnji Aranđelović. Od glavnog urednika „Kurira” svakako niko nije očekivao čehovljevsku melanholiju ili nijanse u rečima, ali je od uticajnog člana uprave NUNS-a malo ko očekivao takav izliv seksističkog prostakluka.

Delovalo je čudno, nekome i skaredno, kada je na jednoj od neverovatnih sednica Saveta za štampu obznanjena fatalna ljubav predstavnika NUNS-a i tabloida „Kurir”. Ostalo je nejasno da li ih je zbližila ljubav prema bivšem direktoru CIA generalu Petreusu i investicionom fondu koji ulazi u Srbiju, ili možda mržnja prema „Politici” koja ima tu tvrdoglavu želju da ostane u Srbiji. Svejedno, na pomenutoj istorijskoj sednici od koje bi i Dušan Kovačević ostao bez reči, izaslanici NUNS-a Vlada Mareš i Tamara Skroza, zajedno sa urednicom „Kurira” Marijom Kordić, osuđivali su „Politiku” zbog neprofesionalnosti. Kolege iz NUNS-a nisu mogle da obuzdaju radost zbog mogućnosti da Raja Rodić i sinovi postanu vlasnici „Politike”. „Kako ćeš ti, Marija, biti njima nežna gazdarica”, ponavljao je Mareš na početku te neverovatne medijske avanture u kojoj je „Kurir” postao medijski stub druge Srbije.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je prvo lajkovao i javno podržao ovaj Femićev botaničko-seksistički prostakluk, ali je, naknadno izgleda shvatio da se žene, makar i neistomišljenice, ipak ne mogu vređati na tako uličarski način. Novinari koji su iz revolta prema primitivnom nastupu Bratislava Gašića organizovali proteste „novinari ne kleče” nisu rekli ni reč. NUNS je sa zakašnjenjem reagovao i kada je njihov istaknuti funkcioner Slaviša Lekić svojevremeno izvređao Olju Bećković na još primitivniji način – koji „Politika” neće preneti makar dok izlazi na ćirilici i na srpskom jeziku. Ili dok se ne ostvari želja da kuriri uređuju najugledniji list na Balkanu.

Na kraju te tužne medijske priče, član Izvršnog odbora NUNS-a i svetionik prema kojem svoje lađe usmeravaju Mareš i kompanija, podneo je ostavku na sve funkcije u NUNS-u. Ratko Femić će nastaviti da „okresava” svoju publiku u „Kuriru”, a Marešu i Skrozi je kao siguran profesionalan i moralni putokaz ostala samo Marija Kordić. Je li pevačica pala u kanal, šta je bilo sa biciklistom u Borči, koliko je viskija popila glumica pre nego što je skočila sa trećeg sprata i koju ćemo časnu, uglednu ženu ovog dana okresati, pitanja su koja se ovih meseci valjaju po medijskom talogu Srbije. A kada skinu blato sa svojih ruku počeće da čitaju „Politiku” i nalaze profesionalne propuste.

Izvor Politika, 17. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u