DRAGOMIR ANĐELKOVIĆ: ZAŠTO ČANKU NIJE MESTO U POKRAJINSKOJ VLADI

LSV je podržao odluku Podgorice da Rogozinu i nizu drugih ruskih funkcionera zabrani ulazak...

LSV je podržao odluku Podgorice da Rogozinu i nizu drugih ruskih funkcionera zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore. Zatim je isto zatraženo od zvaničnog Beograda

Srbija će nastaviti da vodi izbalansiranu spoljnu politiku. Nalazimo se u zoni zapadne dominacije i nemamo kud. NATO konzorcijum i dalje može da nam učini mnogo lošeg. S druge strane, Rusija nam je strateški partner u odbrani nacionalnih interesa ali je domet njene moći još relativno ograničen u našem regionu. Toliko o spoljnoj politici. Za ovaj tekst je bitno reći da se eksterno balansiranje nužno projektuje na vođenje unutrašnje politike, uključujući i formiranje vlada. Kako republičke tako i pokrajinske!

Jasno je da je i u Beogradu i u Novom Sadu nužno da u redovima vlasti bude kako onih naglašenije proruski nastrojenih, tako i izrazitije sklonih Zapadu. Vučić daje smer politici Srbije, ali ni to ko su njegovi saradnici na ministarskim pozicijama nije beznačajno. Preko njih se šalju poruke i na Zapad, i na Istok. Prema spoljnim partnerima se pokazuje poštovanje ili nepoštovanje. Stoga, ne sme se ići u revoltirajuću krajnost.

Možemo da zamislimo kakav bi odjek u Briselu i Vašingtonu izazvalo postavljanje Šešelja, recimo, na mesto ministra odbrane. Takođe, ni Moskva ne bi bila mnogo srećnija kada bi se u Vučićevom kabinetu našao Čedomir Jovanović. Svakako, Kremlj bi manje burno reagovao jer se u duhu svoje doktrine suverene demokratije trudi da bude uzdržan kada se radi o tuđoj unutrašnjoj politici. No, u ruskim medijima ako ne i u zvaničnim strukturama, pomenuto ne bi prošlo bez negativne reakcije.

Isto važi i za Čanka. Ali težina toga je znatno veća. Dok se u dobro obaveštenim krugovima odbacuje mogućnost da lider LDP-a uđe u Vladu Srbije, iskazuje se poprilična mogućnost da Čanak ili bar neko od funkcionera njegove Lige, postane deo novog vojvođanskog izvršnog veća. Vlast autonomne pokrajine nije isto što i republička, ali i ona za Ruse ima specifičnu težinu. U krajnjoj liniji, ne treba zaboraviti šta Vojvodina – u svakom pogledu, od energetskog do geopolitičkog – znači za Naftnu industriju Srbije, odnosno njene većinske ruske vlasnike.

Verovatno se svi sećamo koliko je otrova izlio Čanak na Ruse povodom privatizacije NIS-a. I ne samo u vezi sa tim. Manje-više, ko o čemu on i njegovi negativno o Rusiji. Kako bi i bilo drugačije kada se radi o društvu zatočenika titoističkog nasleđa i sledstveno tome ekstremnog nacionalnog mazohizma. Takvima je rusofobija samo naličje srbofobije. A ako je nama već oguglalim na strano i domaće antisrpstvo, toliko mozak ispran da i Čanka u srpskoj ili makar vojvođanskoj vladi možemo da progutamo, Rusima je ipak neshvatljivo da u državi koja tvrdi da je prema njima prijateljski nastrojena, takvi dobijaju pokrajinske, ako ne i republičke ministarske fotelje.

Moskva se jasno seća da je Čankova rusofobija pre nekoliko meseci dobila i novo poglavlje. I bez toga on bi za nju bio neprijateljski faktor, ali sa poslednjim su stvari u tom smeru nadgrađene jer se vrlo lično okomio na onoga ko je u ruskoj administraciji u mnogo čemu zadužen za Srbiju i važi za Vučićevog prijatelja (i obrnuto). U pitanju je potpredsednik ruske vlade Rogozin, na koga je, tokom nedavne posete Srbiji, iz redova LSV pucano iz niza verbalnih topova. Štaviše, ubrzo posle nje je Čanak sa svojom ekipom otišao i korak dalje.

LSV je podržao odluku Podgorice da Rogozinu i nizu drugih ruskih funkcionera zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore, odnosno da protiv njih uvede personalne sankcije. Zatim je isto zatraženo od zvaničnog Beograda. Kako je pisalo u februarskom saopštenju Čankove stranke: „Zabrana ulaska Rogozinu je primer kako se država koja drži do sebe i svog ustavnog poretka odnosi prema onima koji ne umeju da se ponašaju u skladu s dobrim običajima međunarodne komunikacije. Upravo to je bio način na koji je Srbija trebalo da reaguje na više puta ponovljeno nediplomatsko ponašanje ruskih zvaničnika u Srbiji.“

I šta ćemo sada? Nije li pomenuto geopolitički konfliktno ponašanje Čanka ozbiljan argument za njegovo neuključivanje u vojvođansku vlast? Da li je u njoj mesto onima koji nas svađaju sa Rusijom koja nam je ključni saveznik u odbrani Kosova i Metohije, celovitosti ostatka Srbije, Republike Srpske? Nadam se da o tome misle oni koji sastavljaju vlade u Beogradu i Novom Sadu, ako im već nije dovoljno to što je Čanak doživeo fijasko na izborima u Vojvodini. Još nešto. Ne samo što je za nacionalno opredeljene birače on separatista već je i za one građanski ili pak i autonomaški nastrojene, svojim agresivnim ponašanjem stekao imidž huligana. A njima nije mesto u državnom vrhu jer u duhu narodne izreke „s kim si takav si“ bacaju senku na ceo kabinet!

Izvor Večernje novosti, 19. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u