VUČIĆ: RTV JE SLUŽILA ZA STRANAČKU PROPAGANDU, SMENE U SKLADU SA PROPISIMA

Vučić je rekao da ne misli da neko treba da ima „naslednu funkciju“ i...

Vučić je rekao da ne misli da neko treba da ima „naslednu funkciju“ i da se uvodi „monarhizam“ u javna preduzeća da bi oni iz DS „bili negde do kraja života“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom dešavanja u RTV, da je ta televizija korišćena za stranačku propagandu DS i da je hajka i haranga te stranke krenula kada su zaposleni hteli da naprave nešto profesionalno.

— To je najvećin delom služilo za njihovu stranačku propagandu već 15 godina. Kada se bilo ko, pa i zaposleni sa televizije, izbore da nešto sami promene, da naprave nešto profesionalno, onda krene hajka i haranga – rekao je premijer odgovarajući na pitanje novinara nakon konsultacija sa predsednikom Srbije o formiranju vlade.

On je dodao da nije prvi put da se DS tako ponaša i da će ta histerija da traje, jer su takav sistem ustanovljavali godinama i sada ne mogu to da dopuste da „nešto, u šta su uložili mnogo novca i energije, propada za dan“.

— Ne sekiram se zbog te histerije, neka oni svoj posao rade politički, evo imaće priliku da me rasturaju u Skupštini Srbije, kako su to govorili u prethodnom periodu. Tako da sam ja 30 ili 40 puta izašao „rasturen“ iz Skupštine – rekao je Vučić i dodao da je na izborima dobio osam do devet puta više glasova nego DS.

„Smene u RTV po propisu, nije bilo upliva politike“

Ranije danas, tokom otvaranja fabrike u Šimanovcima, Vučić je izjavio da su smene urednika na Radio televiziji Vovodine (RTV) po propisu i da nije bilo upliva politike, već je sve rešavano kroz Upravni odbor.

— Ja koliko vidim tamo se stvari po prvi put dešavaju po zakonu. Zašto da budem zabrinut kada se stvari dešavaju po zakonu. Niko ne lupa table nikakve, niko ne smenjuje ljude i ne dovodi ljude iz Beograda po partijskoj liniji, kao što su to radili 2008. i 2011. godine – rekao je Vučić novinarima u Šimanovcima.

On je ocenio da je tamo sve čisto i u skladu sa zakonom, bez upliva politike.

Vučić je rekao da ne misli da neko treba da ima „naslednu funkciju“ i da se uvodi „monarhizam“ u javna preduzeća da bi oni koje su postavili Bojan Pajtić i Bojan Kostreš (DS) „bili negde do kraja života“.

— Više me zanima kada će da počne racionalizacija RTV i RTS, izbori su prošli. Četiri godine treba da se radi u Srbiji. Ono što me mnogo više zanima jeste kada će da krene racionalizacija da mi ne bismo trošili državne pare, jer mi je sporazum u MMF mnogo važniji od žalopojki Bojana Pajtića i Bojana Kostreša i njihovih političkh prijatelja i poslušnika – rekao je Vučić.

U RTV su u prethodnom periodu smenjeni programski direktor Slobodan Arežina, zatim su ostavke podneli direktor Srđan Mihajlović i direktorka TV Novi Sad Marjana Jović, a smenjeno je još 14 urednika koji su bili zaduženi za informativni program.

Novinarska udruženja i pojedine stranke ocenili su da je reč o političkim smenama i pritiscima vladajuće strukture.

Izvor Blic, 19. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u