IGOR DAMJANOVIĆ: AKO CG UĐE U NATO BEZ REFERENDUMA BIĆE VELIKIH PROTESTA

Ukoliko referenduma o NATO ne bude, sigurno će biti protesta, čak i masovnijih nego...

Ukoliko referenduma o NATO ne bude, sigurno će biti protesta, čak i masovnijih nego prošle godine

Igor Damjanović, koordinator Mirovnog pokreta Ne u rat, ne u NATO imao je danas dikrektno uključenje u program moskovske televizije Carigrad, a takođe dao je i intervju njihovom portalu. Intervju portalu prenosimo integralno.

Šta se dešava u crngoroskom parlamentu?

— Kasno sinoć izabrana je rekonstrusana vlada Mila Đukanovića. Danas u njegovu vladu ulaze 4 nova ministra iz različitih opozicionih partija. Indikativno je da nijedna od njih nije samostalno nastupila na poslednjim izborima, sve one su proizvod raskola u opozicionim partijama i koaliciji Đukanovića.

Da li je to po vašem mišljenju pokušaj Đukanovićevog uspjeha, sa ciljem da se izbjegnu protesti?

— Rekonstruisana vlada, je po mom mišljenju, to je dio jednog šireg plana, razrađenog u američkoj ambasadi. Na dan potpisivanja formalnog protokola o pristupanju Crne Gore NATO paktu u Briselu, potrebno je na zapadu prikazati iluziju da postoji široka podrška crnogorskog društva prisupanju u NATO , uključujući i opoziciju. Takođe potrebno je podržati iluziju legitimiteta vlade premijera Mila Đukanovića, koji našom zemljom upravlja već 27 godina.

Ulazak Crne Gore u NATO po svaku cijenu predstavlja trenutno osnovni strateški cilj SAD na Balkanu. Zbog toga je Americi potrebno da u potpunosti kontroliše situaciju u našoj zemlji. Oni odavno kontrolišu Đukanovićevu vladu. Međutim to se pokazalo nedovoljnim. Zbog toga su SAD počele da unutar opozicionih redova provociraju raskole, odnosno, kako je to definisao poznati crnogorski intelektualac profesor Vladimir Božović, pripremaju svoj “tim B“.

U tom smjeru prije nešto više od godinu dana, insceniran je raskol u najsnažnijim opozicionim subjektima, DF-u i SNP-u, grupacijama čije je rukovodstvo zauzimalo jasnu anti-NATO poziciju. Iz ovih raskola stvorena su dva politička subjekta koje nemaju oficijalni stav treba li Crna Gora da postane članica NATO. Oni takođe promovišu opasnu tezu da tema ulaska u NATO uopšte nije važna. Tako se, čini mi se planski utiče na amortizovanje narodnog nezadovoljstva, sa ciljem da se, kada režim Mila Đukanovića zemlju pokuša uvesti u NATO glasanjem u parlamentu, građani demotivišu za protest.

Prokomentarišite, molim vas danas potisani Protokol u Briselu, da li je to presudan korak ka pristupanju NATO-u?

— Apsolutno ne. To je za nas potpuno očekivan korak, koji proizilazi iz procesa koji je počeo nekoliko godina ranije, inteziviranog nakon 2 decembra prošle godine i oficijalne pozivnice u NATO. Sada predstoji ratifikacija u nacionalnim parlamentima 28 država članica NATO. Mi ipak smatramo da poslednju riječ o ulasku u NATO mogu da kažu samo građani Crne Gore na referendumu, a nikako korumpnirana parlamentarna većina Mila Đukanovića, ili NATO ambasadori.

Poršle godine dogodili su se masovni građanski protesti, da li se nešto slično može ponoviti kada pitanje ulaska u NATO dođe na dnevni red? Da li vaša organizacija priprema neku akciju?

— Ukoliko referenduma o NATO ne bude, sigurno će biti protesta, čak i masovnijih nego prošle godine. Značajne političke snage, uključujući i naš pokret u njima će uzeti učešće. Što se tiče akcija koje konkretno naš pokret planira u skorije vrijeme, to za sada neka ostane mala tajna.

Izvor in4s.net, 29. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u