LUKAŠ RAFALSKI: STVARNI RAZLOG HAPŠENjA MATEUŠA PISKORSKOG

Sudeći prema mejnstrim medijima, Piskorski je navodno zatvoren zbog sumnje da je špijun Narodne...

Sudeći prema mejnstrim medijima, Piskorski je navodno zatvoren zbog sumnje da je špijun Narodne republike Kine

Poljskog političara Mateuša Piskorskog je u sredu ujutro uhapsila ABW, poljska obeveštajna služba. Pored Piskorskog, progonjeni su i drugi članovi političke partije Zmiana, uključujući potpredsednika Konrada Rekasa i sekretara Tomaša Jankovskog. Pripadnike službe su posebno interesovali hard diskovi i drugi uređaji za skladištenje podataka, kao i razni dokumenti. Sudeći prema mejnstrim medijima, Piskorski je zatvoren, navodno zbog sumnje da je špijun Narodne republike Kine.

Međutim, stvarni razlog je, čini se, potpuno drugačiji. Ima mnogo političara, novinara, nevladinih organizacija čije se delatnosti mogu nazvati agenturom uticaja. Na primer, poznati neokonzervativni novinar Tomaž Sakijevič, koga je Bezbednosna služba Ukrajine nagradila za doprinos proukrajinskoj propagandi ili mnogobrojni poljski poslanici koji učestvuju u programima stažiranja za strane političare u američkom Kongresu. Vredno je pomena i to da je fondacija Batorego (Fundacja Batorego), veoma uticajan liberalni analitički centar koga je 1988. godine osnovao Džordž Soros, poznat po posvećenosti raznim vrstama primene meke moći zapadnih sila.

Tako da je vrlo teško progon Piskorskog objasniti kontraobaveštajnom politikom. Pravi razlog njegovog zatvaranja je predstojeći NATO samit u Varšavi. Neokonzervativne poljske vlasti žele da drže pod strogom kontrolom razne grupe koje dovode u pitanje zapadnu politiku. Poljska vlada želi da ubedi Amerikance da treba da prebace vojne baze iz Nemačke u Poljsku i zato mora da ubedi i američke saveznike da celokupno društvo prihvata prisustvo američkih vojnika na poljskom tlu. Oni su zacrtali taj cilj, uprkos neprijateljskim koracima Vašingtona prema sadašnjoj vladi, zbog navodne autoritarne politike protiv Ustavnog suda.

A, samo dva dana ranije, bivši američki predsednik Bil Klinton je rekao da poljska Partija prava i pravde, kao i mađarska Fides (Fidesz) vode svoje države ka “putinovskoj diktaturi”. Očigledno je da čak ni mnoge štetne izjave ovog tipa ne mogu da promene svetonazore ključnih političara sadašnje vlasti. Dovoljno je pomenuti stavove nekih važnih predstavnika vlade o Transatlanskom trgovinskom i investicionom sporazumu (TTIP). Uprkos veoma opasnom uticaju ovog sporazuma na nacionalni suverenitet i ekonomiju zemlje, neki ministri su spremni da ga prihvate, ako se Amerikanci slože da vojne baze prebace na istočne granice NATO alijanse, kako bi neutralizovali navodnu opasnost koja preti od Rusije. Ako se na umu imaju ovi argumenti, mnogo je lakše zaključiti o stvarnim razlozima progona Mateuša Piskorskog.

Izvor Katehon, 20. maj 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u