SERVER: IMAM ZAMERKI NA RAČUN UNUTRAŠNjE POLITIKE VLADE SRBIJE

Ističe za Glas Amerike da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da...

Ističe za Glas Amerike da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da je svestan zamerki na račun vlade u domenu pravosuđa, službi bezbednosti i uticaja na medije

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server svestan je nekih zamerki na račun unutrašnje politike vlade Aleksandra Vučića, ali ističe da nekom ko ide u pravom smeru treba pomoći da tamo stigne, a ne otežavati mu taj put.

Danijel Server, koji je u Beogradu razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, ističe za Glas Amerike da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da je svestan zamerki na račun vlade u domenu pravosuđa, službi bezbednosti i uticaja na medije.

Na pitanje da li Zapad zbog proevropske politike vlade u Beogradu „žmuri“ na te unutrašnje probleme, Server kaže da je to pitanje za američke zvaničnike.

„Ja svakako ne žmurim, ali nastojim da očuvam osećanje proporcije, i osećanje da – ako neko ide u pravom smeru, želite da mu pomognete da tamo stigne, a da ne radite nešto što bi mu otežalo da ide u pravom smeru“, kaže Server.

Konstatovao je da premijer Vučić jasno ističe da želi da Srbija bude okrenuta ka Evropi, dok se predsednik Nikolić zalaže više za okrenutost ka Moskvi, što je, kaže, nezgodno, ali ne mnogo značajno.

„Ne mislim da ima mnogo uticaja, pošto premijer ima veću moć i ovlašćenja u ovom trenutku, ali dovodi do toga da je srpska politika manje koherentna nego što bih ja voleo da vidim, a imam utisak da je i manje koherentna nego što bi premijer Vučić to želeo“, rekao je za američki radio.

Takođe ističe da ne misli da će povratak lidera SRS-a Vojislava Šešelja u srpski parlament i prisustvo anti-evropske struje u novom sastavu parlamenta uticati na promenu kursa zemlje.

Server ne smatra ni da su američke investicije u Srbiji, konkretno ulaganja američke kompanije KKR u srpske kompanije i medije, pokušaj jačanja takozvane „meke moći“ SAD i pariranje Rusiji u tom smislu.

„KKR traži bolji povraćaj svojih investicija, posebno kada je reč o vladinim hartijama od vrednosti. Srpske akcije se, koliko razumem, malo više isplaćuju. Ne iznenađuje što kompanija sa ogromnim portfolijem želi da diverzifikuje svoja ulaganja, preuzme malo više rizika i kupi neke srpske akcije. To je dobro za Srbiju, dobro za SAD, ne bih to opisao kao meku moć, već kao normalno funkcionisanje kapitalizma“, uveren je Server.

Nasuprot tome, kaže da je upečatljiv utisak na njega tokom posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ostavilo to „koliko je snažna romansa Srbije sa Moskvom“.

„Ta rusofilija je, po mom mišljenju, pomalo smešna. Rusija je regionalna sila u opadanju, sa velikim ekonomskim problemima, velikim problemima sa Sirijom i Ukrajinom, nema neku važniju ulogu na Balkanu, a ponaša se kao da je Balkan njena sfera uticaja. Rusija ulaže mnogo novca u medije, nevladine organizacije, političke stranke u Crnoj Gori, Srbiji, a kako čujem i u Bosni, ali ne mislim da joj se to mnogo isplati“, kaže Server.

Američka izborna trka pažljivo se prati u Srbiji, a Server smatra da bi u slučaju da Hilari Klinton osvoji nominaciju, a zatim i opšte izbore, njena pobeda za Balkan značila kontinuitet.

„Sa Hilari dobijate stabilnost. Ne znam šta biste dobili sa Trampom. Tačno je da je govorio protiv američkog bombardovanja Srbije, ali on svašta govori, danas jedno, sutra nešto sasvim suprotno, i nije ga briga za to da bude dosledan. Neki su mi u Srbiji rekli da bi sigurno poništio priznanje Kosova – prvo, ne znam da li je tako nešto ikad urađeno, a drugo nema razloga da se veruje da bi to bio slučaj. Izbor Trampa bi poremetio ceo svet, uključujući i Balkan“, kaže Server.

Sumirajući utiske iz posete regionu, u privatnom svojstvu, kako naglašava, Server kaže da mu je Beograd, iako je svestan da se mnogi građani bore sa ekonomskim problemima, u celini delovao lepše i vedrije nego što ga pamti – kao kosmopolitska sredina sa jasnim osećanjem smera – ka Evropi.

Izvor RTS, 24. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u