AMFILOHIJE: OVO JE NAJVEĆA IZDAJA U ISTORIJI CRNE GORE

Da su se Crnogorci, koji žele svoju nezavisnu državu, vratili Crnoj Gori kralja Nikole,...

Da su se Crnogorci, koji žele svoju nezavisnu državu, vratili Crnoj Gori kralja Nikole, onda kapa dolje. Ali, oni nijesu to uradili. Oni su načinili izdaju

Na tvrdnju Mila Đukanovića da su SPC i Rusija najveći neprijatelji nezavisnosti Crne Gore odreagovao je i Mitropolit Amfilohije. U izjavi Novi TV koju je dao tim povodom.

U Crnoj Gori je obilježeno deset godina nezavisnosti, na toj proslavi nije bilo predstavnika Mitropolije Crnogorsko-Primorske i Srpske Pravoslavne Crkve, a čulo se da je gospodin Đukanović donekle osudio SPC, a naravno i Rusiju da praktično ometaju Crnu Goru?

— Na proslavi 10 godina nezavisnosti Crne gore Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske nije bilo jer nas niko nije ni pozvao. Ne samo što nas niko nije pozvao, već se čula riječ našeg uvaženog premijera da su Srpska Pravoslavna Crkva i Rusija najveći neprijatelji nezavisnosti Crne Gore. Tako da je dobro što nas nijesu pozvali da pod takvim znamenjem učestvujemo u tome. Moram da kažem da mi je neshvatljiva takva jedna tvrdnja prvog čovjeka ove države o SPC i Rusiji. U tom duhu i takvom shvatanju postavlja se onda pitanje šta je ta nezavisna Crna Gora i šta predstavlja ta njena desetogodišnjica, ako ona za najvećeg neprijatelja svoga smatra Crkvu Pravoslavnu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku, koja je vjekovima bila i ostala kičmena moždina Crne Gore?

Oko te Crkve i oko ćivota Svetog Petra Cetinjskoga i Svetoga Vasilija Ostroškoga je sagrađena Crna Gora. Kakva je to nezavisnost Crne Gore, kakva je to Crna Gora koja se odriče sama sebe i na čemu ta i takva Crna Gora gradi svoju nezavisnost i tu svoju vječnost, odričući se onoga što je upravo u njoj bilo vječno, otkad se za nju zna – od Svetoga Jovana Vladimira kome obilježavamo hiljadugodišnjicu i drevna Duklja i Zeta Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića, Zeta Crnojevića kao i Zeta Crna Gora Petrovića.

Crna Gora je sagrađena na Božijoj Crkvi Hristovoj i sve ono što je u njoj vječno i neprolazno to je ta Crkva udahnula i prije svega i iznad svega dostojanstvo i vjekovnu borbu za slobodu koja nas je rodila. Sve to je nadahnuto Crkvom Božijom i ne samo borba za slobodu od porobljivača zemaljskih, nego i borba za slobodu od najvećeg porobljivača ljudskoga bića, čovječanstva, svake države pa i države Crne Gore – to je borba protiv smrti.

Smrt je mjerilo svega onoga što se gradi ovdje na ovoj zemlji. Crkva koja gradi biće ljudsko i istoriju ne na smrti, nego na besmrtnosti i ne prosto na fizičkoj slobodi – od danas do sjutra – nego na slobodi od grijeha, od demonske razorne porobljivačke sile i smrti. To je Crkva.

Na duhu te i takve nezavisnosti Crkva je gradila, ne samo Zetu, Duklju i Crnu Goru, nego i sudbinu svijeta do dana današnjeg.

Onda neko sada dođe i kaže, u ime nezavisnosti, da je Crkva ta koja ugrožava nezavisnost, i da je, u isto vrijeme, sa tom Crkvom zajedno i Rusija, bez koje je nezamisliva istorija Crne Gore, da ne idemo dublje u istoriju, nego samo da se sjetimo ove tri stotine godina, od vremena mitropolita Danila (Petrovića), do naših vremena, ako je ta i takva Rusija do cara Nikolaja Drugog ugradila sebe i žrtvovala se za tu slobodu. Kad pomenusmo Cara Nikolaja, on je žrtvovao svoju carsku krunu.

Nikada ne treba izgubiti iz vida 1916. godinu, kad je kapitulirala Crna Gora i kad je srbijanska vojska zajedno sa kraljem Petrom krenula na svoju golgotu i kada je 150.000 vojnika među kojima su bile i hiljade vojnika iz Crne Gore i Srbije sa kraljem Petrom i tadašnjim mitropolitom SPC Dimitrijem došli na Valoru i Drač na obalu Jadranskog mora, onda je car Nikolaj Drugi zaprijetio saveznicima i rekao da ukoliko ne pošalju brodove da se spase srpski kralj, srpska vojska i narod, da će sklopiti separatni mir sa Njemačkom i Austro-Ugarskom. Upravo je to ono što je spasilo i Crnu Goru i Srbiju, njen narod i Evropu.

Ako je ta žrtva Cara Nikolaja opasnost za današnju Crnu Goru, onda ne bilo takve Crne Gore. Takva Crna Gora nije postojala, takva nezavisnost, koja se danas temelji na plodovima austro-ugarske i njemačke okupacije, bombardovanju 1914. i 1918. godine, koja se temelji na naci-fašističkoj ideologiji stvaranja nove Evrope i novog evropskog poretka i onome što je izraslo iz toga tokom čitavog HH vijeka i dovelo do bombardovanja Crne Gore i grobova djece u Murinu, hiljade pobijenih u Metohiji, desetine hiljada spaljenih domova Crnogoraca, ako je to nezavisnost Crne Gore i time stvoreni sadašnji poredak na prostorima bivše Jugoslavije, onda neka joj bude na zdravlje takva nezavisnost.

Ne bih mogao to da nazovem nezavisnošću, to je nova forma ropstva Crne Gore, da ne idemo u dublje slojeve ropstva, o kojima smo govorili na vječnom planu od grijeha, od razorne demonske sile i smrti, nego ropstva u ovom fizičkom smislu od strane onih koji su nas do juče bombardovali, koji su razorili ovu zemlju i postavili granice u njoj, a koje je manje-više zacrtao Hitler 1941. godine i granice koje su onda grupa revolucionara, ne pitajući nikoga postavili u AVNOJ-u, pa ponekad malo ružno, ali istinito kažem da Crna Gora koja je rođena u Brozovom Jajcu i tzv. fildžan avnojevska Crna Gora koja zasniva svoju slobodu i svoju nezavisnost na novom nasilju na prostoru bivše Jugoslavije i novom rasporedu ovdje na Balkanu, takva Crna Gora, moram da priznam, nije Crna Gora moga Svetoga Vasilija Ostroškoga – Hercegovca, Srbina, da to nije Crna Gora moga Svetoga Petra Cetinjskoga, to nije Crna Gora kralja i gospodara Nikole Prvog Petrovića koji je 1912. i prije toga, zacrtao i krvlju obilježio granice Crne Gore u duhu one njegove himne „Onamo `namo za brda ona“, takva nezavisna može, poštujemo mi vlast i sve skupa, ali što se tiče njene nezavisnosti koja se odriče kičmene moždine one istinske prave Crne Gore i koja u ovom trenutku stavlja sankcije Rusiji – to nije Crna Gora Svetoga Petra Cetinjskoga, a on je mjerilo za mene, to nije Crna Gora mojih predaka koji su ugradili svoje kosti u onu istinsku pravu Crnu Goru, naročito od 1812. godine kada je moj predak vojvoda Mina Radulov i moj direktni predak – knez Raško Ivanov Radović – kad su Moraču i Rovce donijeli Svetom Petru Cetinjskom na Cetinje i prisajedinili.

Crna Gora ovog i ovakvog duha, ropskog duha, izmećarskog duha koja bi žrtvovala i prodala i grob svoje majke za svoje interese – to nije Crna Gora koju ja znam i koju ja poznajem, kojoj ja služim, u kojoj živim, u kojoj sam rođen i u kojoj ću ostati da služim Hristu Bogu, Svetom Petru Cetinjkom i Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu vo vjeki vjekov. Amin.

Izvor Novi TV/Fakti, 25. maj 2016.

CRNA GORA KOJA UVODI SANKCIJE RUSIJI NIJE CRNA GORA MOJIH PREDAKA
— Referendum u Crnoj Gori bio je jedna faza, odnosno jedan od segmenata procesa cijepanja Jugoslavije. Treba reći i sljedeće: da su se Crnogorci, koji žele svoju nezavisnu državu vratili Crnoj Gori kralja Nikole, onda kapa dolje. Ali, oni nijesu to uradili. Oni su načinili izdaju. Oni su jednostavno najgore izdajice Crne Gore u njenoj istoriji, od vremena Bodina Vojislavljevića do naših vremena. Na djelu je najstrašnija izdaja Crne Gore u svim oblastima njenog života, i što se tiče kulture, jezika, pa i crkve -kazao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za beogradski „Nedeljnik“.

Prema njegovim rečima, da je obnovljena Crna Gora kakva je bila do 1918. godine onda neka bude tako.

— Jedan dio Crnogoraca zaista je bio nezadovoljan 1918. godine, i to jeste tačno. Ali, to je bila dinastička borba, a ne pitanje jedinstva naroda i države. Kralj Nikola je htio da njegovi sinovi budu njegovi naslednici i sva priča je u tome. Nije postavljano ni nacionalno, ni duhovno, ni crkveno pitanje. Kao što mi je rekao jedan od „glavnih“ u Crnoj Gori, „mi smo stvorili okvir naše nezavisne Crne Gore, a sad treba da ga ispunimo sadržajem. To je sad borba za identitet“. Jedna država koja se ponosi svojim hiljadugodišnjim postojanjem sada stvara identitet. To je najstrašnija izdaja istinske, prave Crne Gore. Neka im je sa srećom, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je ocenio da je aktuelni režim žrtvovao Crnu Goru za svoju vlast.

— I do te mjere ide taj stid i sram Crne Gore da oni udaraju sankcije Rusiji. To je mjera tog bezumlja i odricanja od Crne Gore i njenog dostojanstva, njenog obraza i njene časti. Crna Gora nikad nije bila ropskija nego što je danas. Svaka čast onome ko to proglasi za nezavisnost, istakao je mitropolit Amfilohije.

Kako je zaključio, bez ćivota Svetog Petra Cetinjskog, bez ćivota Svetog Vasilija Ostroškog i bez crkve koja ih je rodila, Crna Gora predstavlja karikaturu države.

U jučerašnjoj besedi na liturgiji povodom proslave 900. godišnjice crkve Svetog Nikole u manastiru Gradište u Paštrovićima, on je kazao da Crna Gora može biti večna samo ako se bude gradila na tvrdoj Božjoj veri.

— Koliko je bilo silnika i moćnika kroz ove dvije hiljade godina, a danas se ne zna ni mjesto gdje su bili. Ima ih u prašnjavim knjigama, piše i o Juliju Cezaru, Napoleonu, Hitleru, Staljinu, Mao Cedungu, o moćim imperijama od vremena Aleksandra Makedonskog, koje su gospodarile svijetom ili su pokušavale da zagospodare temeljeći svoju vlast na sili. A sila njihova je bila prolazna. Evo i danas, ovih dana u Crnoj Gori, čitamo i gledamo da je vječna Crna Gora. Daj Bože da bude vječna Crna Gora. Samo, pitanje je na kojoj sili se temelje Crna Gora i Evropa i vasiona, naglasio je mitropolit Amfilohije.

Izvor Dan/Fakti, 25. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u