KAKO SE OD BRAZILA PRAVI PRIVREMENA NIKOGOVIĆEVSKA BANANA REPUBLIKA

PEPE ESKOBAR Kako sada stvari stoje, u Brazilu će sve do 2018. vladati politički,...

PEPE ESKOBAR

Kako sada stvari stoje, u Brazilu će sve do 2018. vladati politički, ekonomski, društveni i juristički haos

Svakome ko strastveno prati politiku oči su sada uperene u trenutnu brazilsku Kuću od karata (aluzija na istoimenu američku seriju koja se bavi političkim spletkama; prim. prev.) koja konstantno nudi nenadmašne izvore jeftine zabave.

Poslednje izdanje donosi procurela dokumenta o konverzaciji između jednog od ključnih operatera umešanih u džinovski korupcionaški skandal u Petrobasu sa senatorom i kratkotrajnim ministrom za planiranje u uzrupatorskoj prelaznoj vladi, koja menja predsednicu Dilmu Rusef dok se nalazi u postupku smene, kojim rukovodi Senat.

To curnje bismo mogli nazvati sažetom autopsijom onoga što je od početka trebalo da bude nazvano „golpičment“; što je složenica koju dobijate kombinacijom reči „puč“ („golpe” na portugalskom) i „impičment“, a koji se odigrao u dva uzastopna glasanja u Brazilskom kongresu i Senatu, kako bi ozloglašeni prevaranati koji su pod istragom zbog bezbroj prekrašaja i krivičnih dela preuzeli vlast u Braziliji u pravoj bufonovskoj operi. Njihovu muljažu nazivam Privremenom Nikogovićevskom Banana Republikom (PBSR).

UPOZNAJTE PRIVREMENE ZOMBIJE
Curenje/autopsija detaljno otkriva kako se kancer PBSR razvijao. Jedan od ključnih zaverenika skicira udar; izjavljuje kako bi trebalo zaštiti brazilsku plutokratiju/kleptokraiju od nepredviđenih posledica tekuće, dve godine stare, korupcionaške afere Autoperionica; i kako bi levicu – od predsednice Rusef do Lule i radničke partije – trebalo kriminalizovati jednom za svagda.

dilmarusef11Ostatak bi bio istorija, uključujući uništavanje nedavno stečenih socijalnih i radničkih prava putem restauracije neoliberalizma; totalni zaokret u spoljnoj politici, sa geopolitičkim i geoekonomskim vezama vraćenim u okvire kolonijalnog mentaliteta; i ponovnom uspostavom konzervativne, neoliberalne, kapitalističke hegemonske klase, koja bi upravljala socijalno orijentisanim demokratskim društvom.

To se uklapa u planove aktuelnih saziva Brazilskog kongresa i Senata, kojima dominira GMB lobi. G u skraćenici označava govedinu (moćni poljoprivredni lobi); M je metak (oružje i sektor privatne bezbednosti) i B predstavlja Bibliju (evangelistički fanatici). Korporativni mediji podržavaju sve te tri grupe. Mnoge od ovih gnusnih figura su povezane sa (ili je reprezentuju) toksičnom brazilskom ruralnom aristokratijom – naslednicima plemićkih titula koje su date robovlasnicima.

Sve je išlo odlično nakon prvih nekoliko dana – čak i sa bivšim predsedavajućim donjeg doma zloglasnim Eduardom Kunjom, privremeno marginalizovanim. Kunja – kolovođa kampanje kojom se finansira prevara u Kongresu – je de facto postao premijer bivšeg marionetskog potpredsednika i aktuelnog privremenog predsednika Mišela Temera (na slici ispod).

Temer Uzrupator – koji bi zapravo ubrzo mogao dobiti naziv Temer Kratkotrajni – je pod pritiskom od trenutka kad je preuzeo vlast. Njegov indeks nepopularnosti obrnuto je proporcionalan Kim Džong Unovom i stoji na gotovo 99 odsto. Ogromna većina Brazilaca želi da odstupi sa dužnosti. Čovek čije se ime pominje u nekoliko korupcionaških skandala serijski imenuje ministre koji su i sami umešani u korupciju.

Problem je u tome što PBSR zaverenička grupa prosto ne može da dopusti njegov odlazak – jer bi sa njim i vlast otišla iz njihovih ruku. Procureli razgovor lopova nepobitno je dokazao da je istraga u aferi Autoperionica instrumentalizovana sa ciljem da se kriminalizuje Radnička partija i obori Rusefova, dok je golpičmentska prevara paralelno provođena kako bi obezbedilo da ključne političke figure ne budu uhvaćene u autoperioničarsku mrežu.

Razgovor lopova se vodio pre više od dva meseca – i najmanje tri nedelje pre nego što je golpičmentska farsa dostigla vrhunac jezivim glasanjem donjeg doma. To nas dovodi do ključnog pitanja; zbog čega državni tužilac i pokrajinski sudija zadužen za istragu afere Autoperionica nisu te podatke ranije otkrili javnosti i zašto nisu automatski preduzeli odgovarajuće mere? Da je procureli „razgovor lopova“ objavljen u martu, golpičment ni u kom slučaju ne bi bilo moguće izvesti.

Činjenica da razgovor nije procureo u javnost pre dva meseca svakog ozbiljnog čoveka tera da duboko o svemu razmisli. Senator koji je učestvovao u razgovoru lopova je ozloglašeni čvor istorijskog korupcionaškog lanca u naftnom gigantu Petrobras još od Kardozove administracije iz 90-tih. On se nalazio iza kulisa u vrhu svake brazilske administracije u poslednje 22 godine. Ovo znači da je oduvek bio vrhovni poglavar njegove lopovske političke partije, PMDB.

miseltemerIpak, najozbiljniji deo cele priče je priznanje da je skrivena agenda golpičmentske priče oduvek bila da se potkopaju sve antikorupcijske istrage i da su u svemu tome učestvovale i pažljivo selektovane sudije Ustavnog suda. Da ovo nije bila epizoda brazilske kuće od karata, cela golpičmentska prevara bi trebalo da bude poništena i proglašena nevažećom. Ipak, kao što govorim od početka, radi se o sofistikovanom hibridnom ratu i puču koji je sproveden uz spregu sudskog, političkog, finansijskog i medijskog sistema. I biće veoma teško da se stvari otkriju do kraja.

LOGIKA VEČITOG SKANDALA
Budući istoričari su sa razgovorom lopova već dobili materijal za priču; golpičment 2016. je bila prevara izvedena od strane gomile političkih nikogovića spremnih na sve da bi izbegli zatvor.

Temer Kratkotrajni, marioneta niskog ranga, sada je pod pritiskom. Njegova dva manipulatora – bivši predsednik donjeg doma i kratkotrajni ministar planiranja – sada su primorani da se kriju. To praktično znači da će usvajanje duboko nepopularne ekonomske politike veoma teško proći Kongres.

Temer Kratkotrajni je sertifikovani nelegitimni vladar. Čak ni privilegovani saučesnici – Boginja tržišta, izabrani biznismeni i čak neki mejnstrim mediji – više ne podržavaju njegovu farsu. U međuvremenu, brazilske ulice neće biti mirne; to je strategija Rusefove i Radničke partije (iako samo to neće biti dovoljno).

Dakle, šta je sledeće? Jedini način da se Rusefova vrati na vlast je da ona i partija pokrenu kredibilan narativ za predsedničke izbore 2018. godine. To će podrazumevati mnogo zakulisnih političkih nagodbi – u čemu se Rusefova ne snalazi baš najbolje.

Ono što je bilo s razlogom opisano kao predsednički kondominijum, tj. „novo normalno“ u Brazilu“ (aluzija na sintagmu „novo normalno“, koja je centralna teza ekonomskih reformi u Kini; prim. prev.) pretvorilo se u konfliktnu agendu bez šansi za postizanjem konsenzusa. Trebalo bi očekivati da Brazil duže vreme bude zaglibljen u logici večnog skandala.

Sada će biti ključno videti kako će manevrisati PBSR banda da bi – moguće i protivpravno – ostala na vlasti. Javni kabinet (politički organ u Brazilu sastavljen od nezavisnih javnih tužilaca; prim. prev.) i Federalna policija su totalno politizovani. Sve je manje posredničkih političkih snaga. PBSR banda neće pristajati na komprimise. Javni kabinet će udariti na Lulu, dok će državni tužilac pokušati da blokira svaki pokušaj povratka Rusefove.

brazilpatkaU međuvremenu, socijaldemokrate preobraćene u neoliberale – ključni partneri PBSR – će nastaviti da slede svoju agendu – beskompromisna privatizacija, predaja naftnih nalazišta američkom Big oilu, i pokorno služenje vašingtonskim interesima. Treba samo pogledati koliki značaj američko ministarstvo pravde pridaje svim stvarima povezanim sa aferom Autoperionica da bismo shvatili koliko duboko je Vašington umešan u razbijanje vodećih brazilskih korporacija.

A ŠTA SA BRIKS?
Brazil je sada globalno izolovan. Argentinski predsednik Maurisio Makri, inače blagonaklono nastrojen prema lešinarskim fondovima, bio je jedini lider koji je priznao ilegalnu PBSR vladu. PBSR obožava Makrija kao da je Bijons, beskrajno ga vole jer je prekinuo seriju opštenarodnih (socijalno inkluzivnih) vlada u Argentini.

Vašington nije imao hrabrosti da sve uradi direktno – oslanjajući se na svoje igrače kao što je američki potparol i privremeni ambasador u OAS (Organizacija američkih država; prim. prev.). Ali poruka je jasna; golpičment je legalan i Vašington veruje brazilskim „demokratskim institucijama“. Uporedite taj stav sa stavom ruskog ministarstva inostranih poslova, koje je upozorilo na „strano mešanje“ u unutrašnje stvari Brazila.

Novi brazilski ministar inostranih poslova – koji je izgubio dva puta na predsedničkim izborima od kandidata Radničke partije – nije časio ni časa da počne sa svojom vazalskom politikom prema Vašingtonu i krupnom američkom kapitalu. Već je uputio prikrivene pretnje Kubi, Venecueli, Nikaragvi, Boliviji, Ekvadoru i El Salvadoru. Merkosur (politička i privredna antiamerička organizacija u Južnoj Americi; prim. prev.) će biti skrajnut u korist Pacifičke alijanse – u kojoj Meksiko, Peru i Kolumbija plešu kako Vašington svira. Unasur (Unija južnoameričkih država; prim. prev.) će biti podriven iznutra.

A onda – šlag na nikogovićevskoj torti; „B” se suspenduje iz BRIKS. To znači da će uloga Brazila u BRIKS banci biti ozbiljno kompromitovana. Zapravo je istina da BRIKS nikad nije bio homogena grupa i da je od početka prepun nekomplementarnih interesa. Na primer, ugovor o nuklearnoj razmeni sa SAD Indiju suštinski vezuje za Vašington. Sledeći BRIKS samit održaće se u Indiji u oktobru. Postoji rizik da PBSR banda tamo obruka Brazil.

brics07201404U međuvrememenu, budite sigurni, koliko god je Autoperionica raskrinkana kao afera sa političkom pozadinom – u kojoj borba protiv korupcije služi samo kao smokvin list – PBSR banda i njihovi saveznici će učiniti sve da se otarase direktnih predsedničkih izbora 2018. godine. Ukratko, u Brazilu će do 2018. vladati politički, ekonomski, društveni i juristički haos.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Sputnik International

Svet
Pratite nas na YouTube-u