PUTIN SUGERISAO DA SU ZA MOSKVU POŽELjNI SOCIJALISTI I POPOVIĆ?

Prema jednoj teoriji, Rusiji bi najviše bilo po volji da u Nemanjinoj 11 ostane...

Prema jednoj teoriji, Rusiji bi najviše bilo po volji da u Nemanjinoj 11 ostane Ivica Dačić, čijim predsedavanjem OEBS su bili zadovoljni

Neplanirani susret srpskog premijera Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi pokrenuo je odmah u Beogradu lavinu spekulacija – na koga je Putin mislio kad je govorio da u srpskoj Vladi treba da budu ljudi koji će da razvijaju saradnju između dve zemlje.

Prema jednoj teoriji, Rusiji bi najviše bilo po volji da u Nemanjinoj 11 ostane Ivica Dačić, čijim predsedavanjem OEBS su bili zadovoljni. Takođe, Putinu bi, navodno, odgovaralo da socijalisti zadrže i resor energetike, ali i da Dušan Bajatović ostane u „Srbijagasu“.

Sugestija prvog čoveka Rusije mogla bi da bude i da u Vladi zauzmu mesta oni političari sa Vučićeve izborne liste kojima je na visokom mestu prioriteta – razvoj saradnje sa Kremljom. Moskva u toj ulozi vidi Nenada Popovića i njegov SNP. Sa druge strane, Rusija ne bi gledala blagonaklono ukoliko bi u srpskoj vlasti „pretegle“ evroatlantske snage ili ako bi, što se spekulisalo, uz vladajući blok stao i, na primer, LDP Čedomira Jovanovića.

— Važno je reći da Moskva nikad ne daje zahteve i ultimatume. Ovo je bio srdačan susret gde je Putin izneo neku vrstu molbe. Svakako da bi Moskva u Vučićevoj vladi, sa čijom strankom odlično sarađuje, volela da vidi i Nenada Popovića koji godinama unapređuje odnose sa Rusijom. Mislim da bi Putinu odgovarao i ostanak socijalista u vlasti, jer oni ne zaboravljaju staru saradnju sa SPS kada su Dačićevi bili spona prema Moskvi u vladi koju je vodio DS – ocenio je za „Novosti“ Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Izvor Večernje novosti, 27. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u