ZAVETNICI: EVO KO SU VOĐE I FINANSIJERI POKRETA NE DA(VI)MO BEOGRAD

Zvanični organizatori su Simon Simonović, poznat kao vođa NVO „Evropa nema alternativu“ i Radomir...

Zvanični organizatori su Simon Simonović, poznat kao vođa NVO „Evropa nema alternativu“ i Radomir Lazović, arhitekta blisko povezan sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević

Opšte je poznato da u zemljama koje se nalaze pod delimičnom ili potpunom okupacijom kao posledicom „obojene revolucije“, koja se dogodila i u Srbiji 5. oktobra 2000. godine, o gotovo svim poslovno-finansijskim aranžmanima i unutrašnjim političkim prilikama odlučuju inspiratori, tj. instrumenti koji su na terenu pozicionirani od strane američko-britanskih kolonizatora.

U tom kontekstu ” Beograd na vodi” možemo posmatrati kao projekat koji je posebno značajan iz više razloga. Iako, prema mišljenju Zavetnika u odnosu na sva ulaganja donosi premalu dobit on je ipak u fokusu zapadnog uticaja upravo zato što u njemu nema finansijskog i globalnog učešća američko-britanske imperije, ali ni novca najuticajnijih svetskih porodica i fondacija.

Imajući u vidu te činjenice više je nego jasno da je u ovom trenutku jedan takav projekat osuđen na medijsku satanizaciju svih onih javnih glasila koja su pod kontrolom kreatora novog svetskog poretka. Tako smo za vrlo kratko vreme došli do toga da je projekat „Beograd na vodi“ obeležen nedavnom aferom „Savamala“ postao ključna tema društevno – političkih prilika u Srbiji. Afera “Savamala” predvođena je brendom iza kojeg zapravo stoji zapadna agentura, počevši od NVO sektora, javnih ličnosti, do novinara i medija, koji imaju za cilj spinovanje javnosti i stvaranje utiska da je ova tema prioritet i najvažniji problem u Srbiji.

Kao agitatori i podrška protestima javljaju se i politički lideri i stranke iz tzv. novog DOS-a, koji u perspektivi nameravaju da se okupe oko ovog brenda pred predstojeće izbore za skupštinu Grada Beograda.

Za jasno sagledavanje čitavog sistema koji se poslednjih meseci kreira u Srbiji neophodna je analiza svih aspekata.

MEDIJSKA PODRŠKA – SPINOVANjE JAVNOG MNjENjA
Jedno od ključnih pitanja koje treba postaviti i čiji odgovor nam najdirektnije daje pravi uvid u pozadinu samih događaja je ko su glavni mediji koji pitanje bespravnog rušenja objekata u Savamali predstavljaju kao ključnu tačku za generisanje nezadovoljstva i stvaraju medijsku iluziju koju koriste za formiranje kritične mase.

Na prvom mestu moram spomenuti britanski „Gardijan“ koji izveštava o okupljanjima u Beogradu, apostrofirajući Borisa Tadića kao jednu od vodećih figura protesta i pritom se služi istom terminologijom koja je korišćena uoči 5. oktobra 2000. godine.

Jedan od najvećih medijskih pokrovitelja u Srbiji, pored televizije “B92” i lista “Blic”, je televizija “N1”, tj. CNN za Balkan, koja je poznata po vrlo tendencioznom izveštavanju sa svih kriznih područja i to sa ciljem dalje destabilizacije celog regiona. Ta televizija poznata je i kao medijski nosilac procesa rušenja samostalnosti Republike Srpske.

Novinski portal “intellinews.com” , osnovan u SAD, a čije se glavno sedište za Evropu nalazi u Velikoj Britaniji, takođe detaljno izveštava o protestima.

Radio „Slobodna Evropa“, jedan od najpoznatijih kreatora petooktobarske atmosfere haosa u Srbiji i sada je u službi ponovnog stvaranja iste klime. Taj radio favorizuje svoje oprobane kadrove i daje najveći prostor Zoranu Živkoviću (Nova stranka) i Sandi Rašković Ivić (DSS).

Možemo zaključiti da je ovo već viđena medijska podloga i dobro uhodan sistem koji će u narednom periodu služiti isključivo za mobilizaciju nezadovoljnih građana i skretanje pažnje sa ključnih problema. Dok fokus javnosti u Srbiji bude usmeren na nametnute teme nastaviće se proces dalje dezintegracije države.

NEVLADIN SEKTOR – NOSIOCI LOGISTIČKE I TERENSKE PODRŠKE
Jedna od oprobanih metoda je prikrivanje stvarnih organizatora protesta i stvaranje ilizuje o spontanim građanskim okupljanjima. Međutim, prostim sagledavanjem spiska stalnih učesnika protesta koji se kao nosioci ključnih parola nalaze u prvim redovima može se doneti zaključak da se iza brenda „Ne da(vi)mo Beograd“ zapravo krije čitav sistem nevladinih organizacija i političkih subjekata.

Zvanični organizatori su Simon Simonović, poznat kao vođa NVO „Evropa nema alternativu“ i Radomir Lazović, arhitekta blisko povezan sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević. Simon Simonović poznat je i po aktivnostima prelepljivanja bilborda na kojima je pisalo „Kosovo je Srbija“ i to fotografijama Džona Kenedija i Baraka Obame.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd!“ izdaje časopis istoimenog naziva, u čijoj se redakciji nalaze predstavnici NVO sektora, a urednica lista Natalija Simović i njen saradnik su istaknuti članovi NVO „Trag“, koju finansiraju: “Fond braće Rokfeler”, “Kooperativa holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu”, “Institut za održive zajednice” iz SAD, “Američka agencija za Međunarodni razvoj”, “Čarls Stjuart Mot fondacija”, “Odeljenje za internacionalni razvoj britanske ambasade”, “Fond za otvoreno društvo”, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke, Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Delegacija EU u Srbiji, “GOPA konsultant” iz Nemačke, Ambasada Holandije, “Kanadska agencija za međunarodni razvoj”, “Freedom House”, “Balkanski fond za demokratiju” iz SAD i “Balkanski fond za lokalne inicijative” iz Velike Britanije.

Jedan od članova redakcije lista „Ne da(vi)mo Beograd!“ je i Nemanja Nenadić, programski direktor NVO „Transparentnost Srbija“, na čijem se spisku finansijera nalaze Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije i Severne Irske, Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Holandije, Ambasada Kraljevine Norveške, “USAID”, “Vestminsterska fondacija za demokratiju”, “Fond za otvoreno društvo Srbija”, “Fondacija Konrad Adenauer”, “IFES”, “Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije” i Ambasada Finske.

Članovi redakcije su i Džordžija Đeković, Virdžinija Đeković, kao i Andrija Stojanović, od kojih su Andrija i Virdžinija osnivači organizacije „Tačka komunikacije“ koju finansiraju NVO „Trag“,, zatim grad Beograd, “USAID”, “Telenor fondacija” i drugi.Trag- donacije

Izvori finansiranja pokazuju da članove redakcije povezuju pre svega isti donatori i međusobna finansijska sprega i da se ne radi o grupi istinskih zastupnika interesa građana.

U ime inicijative „Ne da(vi)mo Beograd!“ oglašava se i Ilir Gaši, izvršni direktor fondacije „Slavko Ćuruvija“, čiji su glavni donatori “Fond braće Rokfeler”, “Balkanski fond za demokratiju”, projekat nemačkog maršalovog fonda SAD, “NED”, Ambasada Kraljevine Danske i Ambasada Australije u Beogradu.

Pored pomenutih vidiljivo je i učešće Inicijative mladih za ljudska prava čiji je direktor Anita Mitić. Ova Inicijativa poznata je po aktivnom učešću u performansu „7000“ koji je imao za cilj da Srbe prikaže kao genocidni narod. Svake godine ova NVO u Tuzli obeležava godišnjicu od zločina, koje je navodono počinila Vojska Republike Srpske.

Čelnici ove organizacije imali su između ostalog sastanke i sa Albinom Kurtijem, vođom ekstremističkog pokreta „Samoopredeljenje“ sa KiM, a takođe učestvuju i u organizovanju odlazaka studenata Univerziteta u Beogradu u Prištinu gde se susreću sa predstavnicima tzv. kosovskih institucija, među kojima i sa predsednicom tzv. države Kosovo Atifetom Jahjagom. U Prištini su se sastajali i sa Bljerimom Šaljom, tadašnjim koordinatorom prištinskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom. Najvažniji finansijeri Incijative mladih za ljudska prava su “Fond za humanitarno pravo” Nataše Kandić, “Vojvođanski građanski centar” i mnogi drugi.

Čitav sistem NVO mobilisan je od strane svojih finansijera ne bi li predstavio srpskoj javnosti da gotovo sve kategorije stanovništva ovu temu vide kao najveći problem, krijući se iza lažne brige o građanima.

POLITIČKA PODRŠKA – NOVI DOS
Uvertira za udruživanje opozicije, bez obzira na navodne programske i ideološke razlike, bila je saradnja u okviru Komisije o regularnosti izbora, kao i zajednički nastup povodom izborne krađe. Zapravo, po sredi je bilo pripremanje javnosti za sledeći korak, a to je zajednički nastup na izborima za grad Beograd, a po svemu sudeći i za zajedničkog predsedničkog kandidata.

Rušenje objekata u Savamali opozicija je iskoristila kao izgovor da predstavi jedan “nadideološki” koncept i da zajednički krene u svojevrsnu kampanju za gradske izbore. Podsećamo da su proteste podržali Bojan Pajtić (DS), Boris Tadić (SDS), Sanda Rašković Ivić (DSS), Boško Obradović (Dveri), Zoran Živković (Nova stranka), Saša Radulović (Dosta je bilo) i mnogi drugi koji svoje mesto traže u novom DOS-u. Posebno je značajna uloga Saše Jankovića, zaštitnika građana, koji podršku za svoje izjave ne dobija samo od čelnika opozcije i organizatora protesta, već i od međunarodnog faktora, pre svih Majkla Devenporta, šefa Kancelarije EU u Srbiji. Iza namere Saše Jankovića da u narednom periodu krene u obilazak gradova i opština širom Srbije, navodono promovišući instituciju Ombudsmana, krije se zapravo namera celog pomenutog sistema da upravo Saša Janković bude zajednički predsednički kandidat.

KRAJNjI CILj
Iza dobro uigranog sistema, medija i NVO, političkih partija i pojedinaca stoji namera zapadnih centara moći da metodom pritisaka, takozvanim “talasanjem”, nametanjem tema i nizom drugih tehnika, izvrše uticaj na formiranje nove Vlade Srbije, kao i da u perspektivi stvore uslove za dalju destabilizaciju države i da umesto stare krilatice „Srbe na vrbe“, primene „Srbe na Srbe!“ .

Dok se završava proces zaokruživanja kosovske državnosti, podstiče dalja dezintegracije države, rastu seperatističke tendecije, fokus javnosti usmereva se na rušenje nekoliko objekata. Posebno je licemerno to što oni koji danas, krijući se iza parola o građanskim pravima dižu glas protiv rušenja nekoliko objekata, uopšte nisu reagovali kada je potpisivan Briselski sporazum, IPAP sporazum, kada je usvojen Zakon o saradnji sa NATO paktom, kada je privatizovana i u bescenje rasprodavana državna imovina, kada je proterivan narod sa svojih ognjišta, kada su paljene pravoslavne svetinje i rušeni kulturni spomenici. Da li možemo poverovati da je važnije rušenje zgrade od rušenja države?!

STAV ZAVETNIKA
Nedvosmisleno smo više puta istakli pogubnost projekta „Beograd na vodi“,koji favorizuje stranog partnera na štetu srpske strane i koji je samo još jedan od simbola naše ekonomske okupacije.

Smatramo da je rušenje objekata u Savamali sraman i kriminalan čin, pokazatelj nefunkcionisanja institucija sistema države, oblik bahatosti i samovolje, čiji počinioci i nalogodavci moraju biti procesuirani.

Situacija u kojoj narodnim nezadovoljstvom zbog učinjene nepravde manipulišu čitave zapadne agenture, potvrđuje ono na šta su Zavetnici upozoravali, a to je uticaj nevladnog sektora finansiranog iz inostranstva na političke prilike u Srbiji. Zbog toga je jedina i hitna mera suzbijanja ovakvih subverzivnih delatnosti usvajanje Zakona o NVO, koji bi one koji se finansiraju iz drugih zemalja, a mešaju u unutrašnja politička pitanja, tretirao kao strane agente i predvideo njihovo krivično gonjenje.

Uveren sam da građani Srbije neće podleći ovoj vrsti manipulacije, koja nas je već skupo koštala u novijoj političkoj istoriji, a aktuelni događaji iskristalisaće odgovore na pitanje koje danas postavljaju mnogi kritičari aktuelnog režima: ko je suštinska i srpska opozcija, a ko lažna i zapadna marioneta?! Ne dozvolimo da nešto što zovu „Ne da(vi)mo Beograd!“ udavi Srbiju.

Izvor zavetnici.rs, 27. maj 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u