DEJAN JOVIĆ: HRVATSKA SE POVUKLA PRED SRBIJOM ZBOG LOŠEG IMIDžA U SVETU

Jović „reteriranje“ ministra spoljnih poslova u odnosu na Srbiju smatra dobrim jer postoji veliki...

Jović „reteriranje“ ministra spoljnih poslova u odnosu na Srbiju smatra dobrim jer postoji veliki raskorak između pogleda ministarstva na Hrvatsku u EU i njene stvarne snage

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović kaže da je Hrvatska popustila u pokušaju da nametne Srbiji svoje rješenje za pregovore u vezi sa evropskim Poglavljem 23, a da je loš rejting zemlje usljed nacionalizma uticao na to povlačenje.

„To pokazuje povratak realističnoj procjeni o tome šta Hrvatska u EU uopšte može, a naročito šta može u ovom trenutku“, navodi Jović.

On ocjenjuje da Hrvatska nije uspjela da se afirmiše kao pozitivan „dodatak“ Uniji, te da joj je pozicija oslabljena i zbog rasta nacionalizma koji sada već predstavlja ozbiljan problem za hrvatsku reputaciju.

Jović „reteriranje“ ministra spoljnih poslova Mire Kovača u odnosu na Srbiju smatra dobrim, jer je došlo do velikog raskoraka između toga kako Ministarstvo pod njegovim vođstvom vidi snagu Hrvatske u EU i njene stvarne snage.

Jović upozorava da je hrvatska vlada slaba i da se to ne vidi samo kod kuće, nego i spolja.

„Broj tekstova koji se spolja pojavljuje o hrvatskom povratku u nacionalizam, pa čak i ekstremizam, zbog imenovanja ministra Zlatka Hasanbegovića, te dolaska na visoke državne pozicije nekih ekstremnih desnih političara, slabi našu ionako slabu poziciju“, ukazuje Jović.

On procjenjuje da je Hrvatska „mala i slaba i da nije u poziciji da postavlja svoje uslove niti da postigne nešto blokadom Srbije“.

„Hrvatskoj je mnogo pametnije da pusti Srbiju da krene u pregovore pa onda pokuša u pregovaračkom procesu da utiče na njih“, navodi Jović.

Izvor press.ba, 03. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u