DVA PROROKOVIĆA

ŽELjKO CVIJANOVIĆ Proroković intelektualac sasvim je autentičan kad ne ugađa Prorokoviću političaru Žao mi...

ŽELjKO CVIJANOVIĆ

Proroković intelektualac sasvim je autentičan kad ne ugađa Prorokoviću političaru

Žao mi je što nisam razumeo da Dušan Proroković nije mislio na Savamalu pišući o protesnim trendovima na Balkanu i tvrdeći da ne stoji Soros baš iza svakih demonstracija. Pretpostavljam da sam bio lakomisleno zaveden time što ovde baš svi govore baš o tom protestu a poneko i o tome da iza njega stoje neke sorošoidne cvećke i da na onim žutim gumenim patkicama piše Made in Brasil. Na samog Prorokovića pada manji deo odgovornosti za moju zabludu budući da sam nije naveo kako nije mislio na Savamalu, već na proteste u Mjanmaru.

Istine radi, bilo bi dobro prekinuti ovu igru francuskih sobarica i reći da između mene i Prorokovića nema ni nerazumevanja ni konflikta. Konflikt je između Prorokovića intelektualca, uvek rado viđenog na stranicama Novog Standarda, i Prorokovića funkcionera, čija stranka ipak ne učestvuje na protestima u Mjanmaru, nego, gle čuda, u Savamali, zajedno sa masno tovljenim NVO patkama i prozapadnim strankama. Na njihovoj političkoj agendi, naravno, ne na svojoj.

Prorokovića intelektualca poznajem; on nikad ne bi mogao da navija za proteste koje organizuju šef NVO pod imenom Evropa nema alternativu i saradnik Borke Pavićević. Proroković političar, međutim, zna da na tom protestu u pištaljke, zajedno sa Borisom Tadićem i Balšom Božovićem, duvaju i najviši funkcioneri njegove stranke. Da Proroković intelektualac i Proroković političar ne bi završili u trajnom sukobu, rešili su da se nađu na pola puta. Pa, ne pominjući Savamalu, kaže kako ne finansira sve proteste Soros. Kako to zna? Tako što proteste deli na one koji imaju pravedan povod i one koje finansira Soros. Takvom dosetkom političar bi morao da bude zadovoljan, ali intelektualac…

Politički život nije holivudski film sa dobrim i lošim momcima, a Soros ne finansira samo proteste koji počinju bez povoda ili one kojima se povod mora konstruisati. Uostalom, opšte mesto svakog udžbenika o „mirnim protestima“ jeste ono u kome se govori da je za protesno okupljanje građana najbolje iskoristiti realno postojeći povod. To što neki protesti počinju zbog opravdanog nezadovoljastva građana, još uvek ne znači da su Sorosu neinteresantni, naprotiv. Još manje znači da su ciljevi tih protesta jednako opravdani i pravedni kao i povodi. Protest u Savamali školski je primer toga: možda je njegov povod pravedan, ali, sudeći po njegovim akterima, tipu i podršci, taj protest ne služi samo destabilizaciji vlasti već destabilitaciji Srbije. Umesto što mu povlađuje, Proroković intelektualac, koji to dobro zna, morao bi to da kaže i Prorokoviću političaru.

patkabrazilProroković intelektualac zna da destabilizacija Srbije ne može biti dobra, ali ponovo ugađa Prorokoviću političaru, pa kaže da to uopšte ne mora biti loše. Kako to objašnjava? Tako što, kaže, zapadne sile više nisu toliko jake, što na Balkanu više nisu same i što ne mogu da provedu svoju volju kao pre četvrt veka. Moraću da podsetim Prorokovića intelektualca da je slabljenje jedne zapadne sile pre sto godina – Austro-Ugarske – bilo jedan od njenih motiva za agresiju na Srbiju i da je ta slabost Beča koštala Srbe više od milion glava.

Da, Zapad jeste slabiji nego što je bio, ali da li to znači i da je toliko slab da ne bi mogao da u Srbiji na ovaj ili onaj način ponovi masakr? Naravno da ne znači. Da li nam to što Zapad slabi garantuje da ćemo ovaj put proći bolje nego 90-tih? Ne znači. Tačno je samo to da su danas naše šanse veće, ali i da su naši rizici veći nego 90-tih. Onaj ko vidi samo prvo nema mozga; ko vidi samo drugo nema srca. Ko ne vidi i jedno i drugo ne razume procese.

Mnogo je toga u svetu na šta ne možemo da utičemo, ali nije malo ni toga na šta možemo. Recimo da, ako već građani na samim izborima nisu dozvolili unutrašnju podelu, ne činimo to u postizbornom periodu na protesnoj agendi američke ambasade i ovdašnjih nevladinih patki. Proroković intelektualac o tome ume lepo da piše, ali, avaj, Proroković političar to ne čita.

Nije lepo od Prorokovića što insinuira da je moju polemičku intervenciju u kompromisu Prorokovića intelektualca i Prorokovića političara motivisalo to što je ovaj drugi u svom tekstu pomenuo Vučića. Možda neko misli kako kritičko pominjanje Vučića osećam kao prst u oku, ali bar Proroković zna koliko je puta u tekstovima koje je objavljivao na Novom Standardu kritikovao Vučića. I? Bilo mu je zamereno? Cenzurisan je? Uticao sam da to ne radi? Pre će biti da je moj smrtni greh u tome što sam pre 14 meseci video gde će danas i u kakvom društvu biti Prorokovićeva stranka, što sam se zbog toga razišao s njom, ostavio o tome pisani trag i prepustio je časnoj i sigurnoj desnici Đorđa Vukadinovića.

patkapekingVeseli me što Proroković intelektualac nema dobro mišljenje o najavama sa vrha njegove stranke da će na predsedničke izbore sledeće godine izaći sa zajedničkim kandidatom sa prozapadnom opozicijom. Još više kad se otvoreno protivi predlozima novog ideologa DSS o formiranju fronta protiv vlade zajedno sa žutima i ostalim prozapadnim strankama. To samo znači da je Proroković intelektualac sasvim autentičan kad ne ugađa Prorokoviću političaru. Jer pametnih će uvek biti nedovoljno, duvača u pištaljku uvek je previše.

Politika
Pratite nas na YouTube-u