U OKTOBRU MANIFESTACIJA „DANI MOSKVE U BEOGRADU“

Prošle godine potpisan je sporazum o saradnji dva grada, a kruna te saradnje biće...

Prošle godine potpisan je sporazum o saradnji dva grada, a kruna te saradnje biće „Dani Moskve u Beogradu“, ali i „Dani Beograda u Moskvi“

„Dani Moskve u Beogradu“ biće održani od 3. do 7. oktobra. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin očekuje da će tokom manifestacije jedna beogradska ulica poneti ime čuvenog rusko-srpskog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Prošle godine potpisan je sporazum o saradnji dva grada, a kruna te saradnje biće „Dani Moskve u Beogradu“, ali i „Dani Beograda u Moskvi“ koji će biti održani naredne godine u ruskoj prestonici.

Reč je o kulturno-poslovnoj manifestacija koja će biti još jedna prilika da se učvrste dobri odnosi dva grada, ali i Srbije i Rusije.

„Cilj manifestacije je da kroz poslovni forum okupimo što veći broj privrednika iz Rusije i Moskve, da predstavimo potencijale i investicije koje imamo u Beogradu. Očekujem veliki broj građana na toj manifestaciji. Očekujem da napravimo veliki broj dogovora. Mnogo će nam pomoći što će ’Er Srbija‘ krenuti od juna da leti za Sankt Peterburg“, naglasio je gradonačelnik Beograda.

Moskva i Rusija Beograđanima će se približiti kroz nesvakidašnji, izuzetno bogat kulturni program, a najvažnija će biti razmena poslovnih iskustava, kaže za Sputnjik ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

„U poslovnoj razmeni iskustava biće reči o transportu, infrastrukturi i uređenju javnih prostora, kao što su parkovi, obale, centar grada. Očekujemo poslovnu saradnju, kontakte između kompanija, a poseban naglasak će biti na predstavljanju turističkog potencijala Beograda i Moskve. Raste posećenost turista Moskvi, prošle godine bilo ih je 17 i po miliona. Mi se nadamo da će ovo za Beograd biti važan događaj, povećanje turističkih potencijala je i za Beograd vrlo važna stvar“, kaže ambasador Čepurin.

Kulturni deo manifestacije „Dani Moskve u Beogradu“ odvijaće se na nekoliko lokacija u gradu. Ambasador Čepurin za Sputnjik otkriva detalje programa.

„Iz Moskve će doći klasična muzika, biće održan filmski festival, različiti programi očekuju nas u Gradskoj biblioteci. U Knez Mihajlovoj ulici biće održana izložba fotografija, kao i izložba radova ruskog vajara Vadima Sidura. Mi se nadamo i događaju u vezi sa promenom naziva jedne beogradske ulice koja će poneti ime poznatog rusko-srpskog arhitekte Nikolaja Krasnova“, kaže ambasador Čepurin.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji posle posete Moskvi nije krio oduševljenje parkom „Gorki“, najavio je posle susreta sa ruskim ambasadorom da će rebalansom budžeta, koji je zakazan za 22. jun, biti doneta odluka da se uradi projekat parka Ušće, po ugledu na čuveni moskovski park.

„Apsolutno sam oduševljen ’Parkom Gorki‘ i načinom na koji je Moskva stvorila život u tom parku. Taj park nije samo mrtvo zelenilo, već imate veliki broj terena za decu, sportskih terena, događaja, vozića, koji čine taj deo Moskve živim. Mi ćemo upravo u saradnji sa ljudima koji su osmislili i gradili ’Park Gorki‘ raditi na projektu osmišljavanja parka Ušće. To je velika stvar za nas, proširićemo tramvajski i napraviti pešački most i spojiti obale“, rekao je gradonačelnik Beograda.

„Dani Moskve u Beogradu“ imaće i sportski deo programa, a glavni sportovi biće vaterpolo i košarka.

Izvor Sputnjik, 07. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u