NATO SE SPREMA ZA UDAR

LEONID SAVIN Prema karakteru vežbe, Pentagon uvežbava trenutni, munjeviti udar na mogućeg protivnika, uz...

LEONID SAVIN

Prema karakteru vežbe, Pentagon uvežbava trenutni, munjeviti udar na mogućeg protivnika, uz osvajanje teritorije

Istovremene vojne vežbe vazdušno-desantnih (Swift Response) i kopnenih snaga (Saber Strike) NATO počele su 27. maja. Vežbe koje će trajati mesec dana izvode se na teritoriji Nemačke, Poljske i Pribaltika.

Prema planu Swift Response, globalne snage za brzo reagovanje SAD, koje predstavlja 82. brigada aeromobilne divizije izvršiće 10-satni let preko Atlantika, uključujući tu i dopunu aviona gorivom u vazduhu i izvršiće desant u blizini poljskog grada Torun na Visli. U istoj zoni će biti i desant britanskih i poljskih desantnih jedinica. Paralelno će 173. avionska brigada armije SAD, koja je smeštena u Nemačkoj, naneti udare na severu Poljske. Vežbe će se završiti 26. juna.

U Saber Strike će učestvovati 13 država NATO, koje će do 22. juna dejstvovati svojim jedinicama na teritoriji Latvije, Litvanije i Estonije. Osim toga, iz Nemačke će u Estoniju (2.200 km) biti obavljeno prebacivanje oklopne tehnike i ljudstva, uz vazdušnu podršku američke avijacije.

MILITARIZACIJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE
Prema karakteru vežbe, Pentagon uvežbava trenutni, munjeviti udar na mogućeg protivnika, uz osvajanje teritorije. Samo dva dana pre početka vežbi snaga NATO, parlament Švedske potpisao je ugovor sa Alijansom koji joj omogućuje da svoje snage za brzo reagovanje (NRF) prebace na teritoriju Švedske. Pravno to znači da je Švedska prestala da bude neutralna.

natoistok02A nešto pre toga, 3. maja, ministri inostranih poslova pet zemalja Severne Evrope – Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske – potpisali su zajedničko saopštenje „For a Stable Baltic Sea Region“, u kome su zajedno pozvale Rusiju da se uzdrži u Pribaltiku. Može da se smatra da je time politička konsolidacija severnog krila NATO uglavnom i uopšte završena.

Istovremeno članice NATO jačaju i centralni pravac. Konačno uključenje PRO u Rumuniji, koje je uz pompu proslavljeno 12. maja u bazi u Deveselu, gde su se RLS smestile na 175 hektara, zajedno sa centrom operativnog upravljanja baterijama PRO i mobilnom baterijom MK-41 sa raketama-presretačima SM-3, što sve predstavlja još jedan izazov Rusiji. A manevri i simbolični ulazak američke oklopne tehnike u Moldaviju uoči 9. maja trebalo bi da pokažu ko je pravi gazda Istočne Evrope.

Nema sumnje da će na samitu u Varšavi 8-9. jula NATO svoju delatnost ka militarizaciji Centralne i Istočne Evrope potvrditi.

ARAPSKE DRŽAVE U NATO
Protokol o pristupanju Severnoatlantskoj alijansi potpisala je 19. maja i Crna Gora. Istog dana su ministri inostranih poslova NATO konstatovali da alijansa mora da pojača rad na zaštiti stabilnosti i izvan granica zone odgovornosti bloka. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg podvukao je da NATO mora da ima mogućnost ne samo da razmešta svoje armije kad je to neophodno već i da obučava oružane snage drugih država (koje nisu njegove članice), da kontroliše njihovu teritoriju i da istupa protiv „ekstremističkih grupacija“. Kao primer dato je iskustvo obuke iračkih oficira u Jordanu kao i razmeštaj i obuka snaga za specijalnu namenu i nacionalnog obaveštajnog centra u Tunisu. U vezi s tim podsećano je i na napore davanja nekih „mogućnosti“ Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

Sve rečeno znači da zemlje Bliskog istoka mogu da postanu de facto južno krilo NATO mada nisu članice Alijanse. Organizacione pretpostavke za to postoje:

1. Istanbulska inicijativa o saradnji sa NATO zemalja Persijskog zaliva, u kojima su Bahrein, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati (sve one osim UAE već imaju predstavništva u Briselu); i

2. Mediteranski dijalog – forum saradnje NATO i sedam zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Mauritanija, Maroko, Tunis).

Drugim rečima, u širem smislu zapadni vojni klub, osim 28 država članica NATO i Izraela, na današnji dan u svom sastavu ima i još desetak arapskih država. Da primetimo da su u 2011. godini UAE i Katar već pozajmljivali svoje oružane snage NATO u okviru operacije Unified Protector protiv Libije, što je u uništenju te države odigralo svoju ulogu.

natoistok01Globalizacija NATO se nastavlja. Oružane snage Severnoatlantske alijanse pripremaju se za vođenje vojnih dejstava širokih srazmera ne samo na evropskom poprištu, već i u drugim regionima.

Fond strateške kulture

Svet
Pratite nas na YouTube-u