STEVICA DEĐANSKI: MAKEDONIJA, RS I SRBIJA BIRAJU IZMEĐU OTPORA I NESTANKA

Izbora sem otpora nemamo. Doziranog, fleksibilnog, pametnog i dugotrajnog ali otpora. Druga opcija je...

Izbora sem otpora nemamo. Doziranog, fleksibilnog, pametnog i dugotrajnog ali otpora. Druga opcija je nestajanje

Veoma aktuelna dešavanja na Balkanu postala su predmet interesovanja svih i dobronamernih i onih koji nisu. Svako danas vidi da se stvari komplikuju i dobijaju razmere koje mogu otići u opasnom smeru. Kada se sa strane pogleda i sagleda, veoma se lepo vidi da se sprema neko novo paljenje Balkana. Od Makedonije, preko Republike Srpske do Srbije na samom kraju.

MIRNODOPSKA AGRESIJA
Kada se postavi pitanje šta je danas paljenje regiona, treba pogledati stanje na terenu pa analizirati koje su sličnosti i razlike. Onda nastojati izvući zaključak o mogućim pravcima razvoja događaja. Evidentno je da je naš region izložen raznim vrstama agresije, mirnodopske naravno, iz jednog prostog razloga. Krajnji cilj svih dešavanja jeste da se u Makedoniji, Republici Srpskoj i Srbiji na vlast dovedu oni koji su potpuno kooperativni prema Zapadu i koji će bespogovorno izvršavati sve što im se kaže. Samim tim radiće protiv interesa svojih zemalja. Takođe im je u Crnoj Gori cilj suprotan tj. tu se nastoji očuvati despotska vlast Đukanovića, koji vlada već četvrt veka. Barem do ulaska u NATO pakt.

Ko to želi da uradi? Oni koji nam stalno pričaju o demokratiji i ljudskim pravima, pokušavaju da smene demokratski izabrane vlasti pritiscima i „nenasilnim putem“ te da instaliraju poslušnike. Zapadni centri moći su ti koji pokušavaju da završe svoj ranije započeti posao. Onda se postavlja sledeće pitanje a to je zašto to žele da urade? Posle 25 godina razbijanja Balkana da bi se uspostavila kontrola nad ovom važnom geopolitičkom teritorijom, posle uloženo mnogo novca, posle mnogo ubijanja, posao im je u ključnim stvarima još uvek nezavršen. Verujem da je sa njihove tačke gledišta to frustrirajuće što će nama zasigurno praviti probleme. Ali izbora sem otpora nemamo. Doziranog, fleksibilnog, pametnog i dugotrajnog ali otpora. Druga opcija je nestajanje.

METE I ŠTIT
Koje su to stvari koji zapadni centri moći žele da promene a koje mi moramo da odbranimo? Prvo je sada Republika Srpska, kao tekovina borbe i stradanja srpskog naroda. Za to je potrebna promena Dejtona i utapanje Srpske u unitarnu nefunkcionalnu BiH. Drugo je faktičko priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Sve ostale stvari od Brisleskog sporazuma do telefonskih brojeva su samo stanice na putu kome je krajnji cilj da se sami odreknemo KiM. Treća stvar koja je ključna i za otpor kod prve dve stvari i za stabilnost u svim zemljama regiona jeste prekid odnosa sa Rusijom. Zajedničko za sve zemlje regiona u kojima se želi promeniti vlast jeste njihov dobar odnos sa Rusijom, čak bi rekli možda i najbolji u istoriji.

METODE POTPALjIVAČA
Kakav im je plan da te svoje ciljeve ostvare? Crnom propagandom, fabrikovanjem afera i na kraju nemirima na ulici po metodologiji „obojenih revolucija“. Pogledajmo činjenice. U Makedoniji vlast koja je izabrana voljom naroda biva naterana na izbore. Pre toga je bio pokušaj da se ona smeni na ulici uz pomoć opozicije i šiptarskih ekstremista. Kada se nije uspelo onda se došlo do izbora. Posle otvaranja očiju od strane naroda, po svim relevantnim istraživanjima, opozicija je u strahovitom padu i nema ni teorijske šanse za uspeh. Zato primenjuje metode bojkota izbora i pokušaće da vlast ruši na ulici.

U Republici Srpskoj izbori su održani i verifikovani i priznati rezultati. Ali poražena opozicija Milorada Dodika ne želi da uđe u Vladu i da svoj program i zamerke na dotadašnju vlast ispravi svojim radom i delovanjem. Suprotno od toga tj. od interesa srpskog naroda i Republike Srpske, u dogovorima sa američkim diplomatama, odlučuje se da u zajedničkim organima BiH ruši i slabi Banjaluku. Po nalogu zapadnih centara moći organizuje miting u Banjaluci uprkos pozivanju čak i srpskog patrijarha da se odloži da ne bi došlo do međusrpskog sukoba. Ide se čak dotle u toj propagandi da se patrijarhu podsmeva i da se poziva da osnuje stranku. Tako nešto se retko dešava. To nisu radili ni komunisti čak. To danas samo moge da urade samo oni koje navodi na destrukciju strana sila. Protest im je doživeo debakl, po istraživanjima javnog mnjenja imaju strmoglavi pad podrške građana. Red je da se situacija zapali.

SLUČAJ SRBIJE
U Srbiji imamo stabilnu vlast koja je dobila polovinu glasova onih koji su izašli na izbore. To trenutno čuva i vlast i Srbiju od nestabilnosti. Samim tim posredno i Republiku Srpsku i region jer potpomaže stabilnost. Ali evidentni su pokušaji stvaranja klice za paljenje Srbije kada se i ako uspe podeliti i raslabiti vlast. Dan posle izborne pobede se kreće sa fabrikovanjem priča i afera. Umesto da se govori o planovima i budućnosti, govori se o navodnoj izbornoj krađi, predsedničkim izborima, patkama i sličnim marginalnim temama. Opozicija koja je na vrlo čudan način ugurana u Skupštinu predvodi sve to. Oni koji su ogrezli u korupciju i kriminalu poput Pajtića Šutanovca i Tadića, oni koji su rasprodali srpske fabrike i uništili vojsku i pohapsili sve srpske generale nude nam se kao alternativa. Svi na istom zadatku.

Da je to tako i da je sve centrirano i navođeno iz jednog mesta vidi se po aktivnostima američkih ambasadora u ovim zemljama. I ne samo njih naravno. Ali u Srbiji je uspeo da okupi opoziciju za 30 minuta ne jednom mestu. I levu i desnu. I onu navodno nacionalnu i onu koja nije. Zajedničko im je samo da su na istom zadatku i da imaju istog gazdu. U Republici Srpskoj mu redovno na kanabe i poklonjenje dolaze lideri opozicije. U Makedoniji se direktno i nekrijući meša. Sve to prate isti mediji u celom regionu. Svi direktno finansirani zapadni mediji i organizacije.

SPAŠAVANjE MILA
Situacija je drugačija samo u Crnoj Gori ali potvrđuje ove teze. Tu se na isti način kao u drugim zemljama opozicija, podržava vlast. Despotska, korumpirana, ogrezla u kriminalu, antisrpska i antiruska vlast ima bezrezervnu podršku. Nju narod neće. Napuštaju je i koalicioni partneri. Po istraživanjem je u najbržem mogućem padu. Niko je neće sem onih koji žele da ostvare svoje a ne interese naroda koji žive na našem prostoru. Zajedničko svima koji nemaju podršku zapada i njihovih medija tj koji su napadani jeste da nastoje da brinu o interesima svoje zemlje, da su najpopularniji u svojim zemljama i da imaju dobre odnose sa Rusijom.

Moglo bi čak da se zaključi da danas u ovom trenutku što manje podrške u narodu imaš veću podršku zapadnih centara moći i njihovih medija. Došlo je do takvog paradoksa zato što građani zemalja sa ovih prostora mnogo dobro razumeju krajnje ciljeve onih koji nam „darove donose“. Imali smo ih puno godinama unazad pa smo se izveštili da ih „pročitamo“. Ne mogu se više prevariti. Zato nas čeka paljenje Balkana jer drugo rešenje nemaju. Na nama je da budemo svesni opasnosti, patriotski orijentisani, odgovorni, čvrsti i pametni. Da se nadamo da će sadašnji lideri znati da odbrane državu a samim tim i sebe. I da ne dozvolimo da nam Balkan zajašu zapadni batleri i sluge koji, to svi znamo, ne žele ništa dobro bilo kome od nas. Ali ne smemo zatvarati oči.

Centar za razvoj međunarodne saradnje

Izvor Vidovdan, 07. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u