KAKO SU TAJNE SLUŽBE UKRAJINE PRIPREMALE NAPADE NA ZVANIČNIKE EU

GEORGIJ IVČUK Prljave radnje ukrajinske Službe bezbednosti obelodanjene su curenjem dokumenata iz nje U...

GEORGIJ IVČUK

Prljave radnje ukrajinske Službe bezbednosti obelodanjene su curenjem dokumenata iz nje

U maju su se u ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsku održali dani Litvanije. Nijesu protekli bez ekscesa, a sve je počelo saopštenjem policije da je mjesto gdje se ovaj događaj odvija minirano. Nakon provjere bombe nijesu pronađene, ali to nadležnim nije smetalo da se ovaj incident pripiše proruskim militantima. Eskcesi su nastavljeni, ali Dani Litvanije su ipak nekako okončani.

Slična stiuacija dogodila se u istom gradu i nekoliko nedjelja ranije, kada su 4. i 5. aprila, na dnjepropetrovskom Nacionalnom Univerzitetu – Olesja Gončara takođe pod pokroviteljstvom ambasade Litvanije u Ukrajini bio održan Omladinski evroatlantski forum bezbjednosti. Na njemu su učešće uzeli studenti iz 15 univerziteta Dnjepropetrovske, Poltavske i Zaporoške oblasti. To je bio treći ovakav skup koji je organizovala litvanska ambasade. I na tom događaju 20 minuta poslije početka policija je dobila poziv da se u sali univerziteta nalazi bomba. Svi prisutni u sali – prema jednim izvorima bilo ih je 93, a prema drugim 80 – momentalno su evakusiani. Međutim, specijalci ni tada nijesu pronašli bombu.

Događaji iz aprila i maja povezani su sa evrointegracijama Ukrajine. Realizaciju tih planova posebno pomaže Litvanija, koja je takođe i zvanični predstavnik NATO u Ukraniji.

Kako će u nastavku biti razjašnjeno, postavlja se pitanje u kojoj se mjeri aktivnosti Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) podudaraju sa interesom naroda kome svi njeni saradnici daju zakletvu i koliko su korektne prema saveznicima. Zato vratimo se seriji zagonetnih incidenata tokom Dana Litvanije u Dnjepropetrovsku, kao i sličnih događaja tokom evroatlantskog omladinskog foruma u istom gradu početkom aprila.

BOGDANA OTKRIVA DOKUMENTE
Izgleda da službenici SBU sve do sada ne mogu da prihvate prosto pravilo da ne postoji ništa tajno što prije ili kasnije neće biti objelodanjeno. Uvijek se događalo da se iz nekih sporednih razloga podiže zavjesa sa događaja koji je zbog nekih razloga trebalo da ostanu tajni.

Posije ekscesa za vrijeme Dana Litvanije u Ukrajini Bogdana Muzika, jedan od administratora Fejsbuk grupe Ukrajina: Put u Evropu, inače zaposlena u berlinskoj centrali Aksel Špringera AG (medijski konglomerat koji u vlasništvu ima vodeće prozapadne štampane medije u Srbiji), zapisala je sledeće:

ukrajinadnjepropetrovsk„Kucala sam dugo na sva vrata, ali ona su za mene bila zatvorena. Pošto su neki materijali isplivali u javnost, osjećam potrebu da kažem svoju priču. Mom evropskom kolegi njegov poznanik iz Litvanije u povjerljivoj formi je prenio da su za vrijeme obilježavanja Dana Litvanije u gradu Dnjepropetrovsku tamo prisutnu evropsku delegaciju radnici SBU željeli su da iskoriste za postizanje svojih nečistih ciljeva. Riječ je bila o provociranju histerije u Evropi povodom separatista i ruskih militanata. Uz informaciju, strane saradnik SBU koji nije ravnodušan prema evropskoj budućnosti Ukrajine priložio mi je i fotografije dokumenata tajnih službi.

Ne bi bilo ništa strašno da upravo tih dana nije počeo svojevrstan teatar apsurda. U ukrajnskim medijima objavljeno je da je iz SAD stigao poziv o postavljanju bombe u gradskom i oblasnom savjetu, kao i admnistraciji Dnjepropetrovske oblasti. Sva ‘miniranja’ urađena su tako da se ugrozi imidž regiona sposobnog da sprovodi međunarodne događaje. Kao što znate, u petak veče organi državne vlasti evakusali su saradnike iz zgrade administracije, ali je gradonačelnik zbog nepoznatih razloga ostao u zgradi.

Čovjek koji je mom evropskom kolegi predao fotografije dokumenata uvjeravao ga je da fotografije nije dobio samo on već i niz zvaničnika i društveno-političkih aktivista iz Evrope. Niko nije reagovao, samo je obezbjeđenje pojačano. Naši ljudi, u koje i ja spadam, prosto ne žele vjerovati da protiv njih mogu biti preduzete takve prljave aktivnosti.“

Bogdaninim tvdrnjama o prljavim radnjama SBU trebalo bi vjerovati. Ona je jedan od miliona Ukrajinaca koji stremi ka Evropi. Fakti koje je prezentovala zaista ne smijemo ignorisati, jer u ovom slučaju njene riječi neposredno potkrepljuju dokumenata, koje je skenirao savjesni saradnik SBU.

NAREDBA: ČLANU DELEGACIJE EU NANETI POVREDE
Čitaocima predstavljam suštinu jednog od objavljenih dokumenata, koji je potpisao pukovnik Pojarkov, načelnik Uprave:

„Prema naredbi rukovodioca SBU generala armije Vasilija Gricaka o aktuelizaciji antiruskog raspoloženja među predstavnicima političkih elita Evropske unije, sa ciljem privlačenja pažnju Evrope na probleme separatizma u Ukrajini i obezbjeđivanje skorašnjeg rješavanja pitanja zapadne finansijske pomoći od strane zapadnih partnera za učvršćivanje bezbjednosti države, planiramo sprovođenje sledećih aktivnosti, koje bi kasnije bile pripisane separatistima i proruskim militantima:

Povećati kontrolu od strane SBU nad internet nalozima i uticati na lični život članova delegacije, u prvom redu Rjadzavičijusa, Gražuinene i Janukonisa;

Posredstvom opertativnih mogućnosti organizovati napade na jednog od članova delegacije i nanijeti mu lakše ili povrede srednjeg inteziteta;

Sa ciljem uticanja i kontrole nad potpisivanjem investicionih projekata od strane litvanske delegacije u Dnjepropetrovskoj oblasti, ubaciti saradnike uprave SBU kao službenike Oblasnog državnog savjeta i Gradskog savjeta.“

U objavljenim dokumentima još se pominje načelnik Kontraobavještajne službe Vitalij Najdi. Jasno je da ovakve „specijalne operacije“ ne mogu pomoći evrointegracijama Ukrajine, naprotiv samo im nanose štetu. Tu je još i Posmatračka misija UN za ljudska prava, koja otvoreno okrivljuje Ukrajinu za progon neistomišljenika i postojanje tajnih zatvora na teritoriji zemlje.

ukrajinadokumentiOva misija u Kijevu je 3. juna predstavila 14. po redu izvještaj o stanju ljudskih prava u Ukrajini. U izvještaju se pominje stotine nelegalnih hapšenja i primene nasilja nad uhapšenima od strane organa vlasti. U izvještaju se navode masovni primjeri represije, koja uključuje i mučenja, podržane od strane ukrajinskih vlasti. Navedeno je i postojanje pet tajnih zatvora, koji se nalaze pod kontrolom ukrajinske vlasti.

Pored opštih brojki, Ivan Šimonović, hrvatski diplomata i pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava, upoznao je predstavnike medija sa konkretnim slučajevima prebijanja i mučenja privedenih, koje su izvršili saradnici SBU.

Stoga, ko bi u Evropi poželio da integriše Ukrajinu, koja se na tako žalostan način odnosi prema ljudskim pravima? Ko bi želio da investira u takvu zemlju? Ko bi bio spreman da joj pomogne finansijski i politički? Prema mom mišljenju, SBU, sa ciljem ostvarenja svojih unutrašnjih ambicija, doprinosi da se Ukrajine odrekne cio civilizovani svijet. I ne samo međunarodna zajednica već i ukrajnski narod, koji je napravio proevropski izbor.

Neophodno je da nadležni organi naprave odgovarajuću pravnu i političku ocjenu štete koju državi nanose određeni nivoi državne vlasti.

Autor je politički aktivista iz Kijeva

Preveo IGOR DAMJANOVIĆ

In4s

Svet
Pratite nas na YouTube-u