ČEPURIN: PSEUDODOMEKORATSKE STRUKTURE NASTOJE DA OSLABE VLADU, TO MOŽE BITI OPASNO

Pokušaji nametanja ovde svojih šablona, kao i ubacivanje preko pseudodemokratskih struktura onih ideja koje...

Pokušaji nametanja ovde svojih šablona, kao i ubacivanje preko pseudodemokratskih struktura onih ideja koje šire nesuglasice i slabe vlast, kako bi bila poslušna i nesuverena, nisu samo protivpravni, nego i vrlo opasni

Ruska Federacija slavi svoj glavni praznik – Dan Rusije. Ruska državnost broji 1154 godine – od Novgorodske republike iz 9. veka do Moskovske velike kneževine, Moskovskog carstva, Ruske imperije, Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije.

Tokom poslednjih 500 godina Rusija – i još samo možda jedna zemlja u svetu – nisu nijednom izgubile nezavisnost i suverenitet. Više stoleća Rusija predstavlja jedan od ključnih centara evropske i svetske politike.

Sa Srbijom nas povezuje duhovna, kulturna, ekonomska i politička bliskost. Ujedinjuju nas najslavnije i najsvetlije stranice istorije. Danas je Srbija naš pouzdani prijatelj. Mi smo strateški partneri u skladu sa Deklaracijom koju su u Sočiju pre tri godine potpisali predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

Rusija čvrsto podržava mir i stabilnost na Balkanu. Uzimajući u obzir krhkost stanja regiona, pokušaji nametanja ovde svojih šablona, kao i ubacivanje preko pseudodemokratskih struktura onih ideja koje šire nesuglasice i slabe vlast, kako bi bila poslušna i nesuverena, nisu samo protivpravni, nego i vrlo opasni.

Već smo videli rezultate takve politike u Jugoslaviji devedesetih godina, u Severnoj Africi, na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini. Međutim, vojničići konfrontacije su još uvek u stroju, i vidimo ih ovde kako teže da nanesu štetu i Rusiji, i Srbiji. U zadnje vreme oni sve češće vire iz rovova, ponašajući se bahato kao da su gazde.

Rusija se dosledno zalaže za teritorijalni integritet Srbije, striktno poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Po mom mišljenju, ne sme se dopustiti devalvacija Misije UN na Kosovu i Metohiji. Važno je da Priština neizostavno ispunjava postignute dogovore o ZSO. Apsolutno su nelegitimni pokušaji Kosova da uz pomoć spoljnih pokrovitelja insistira na učlanjenju u međunarodne organizacije. Nemojmo zaboravljati da prema rezoluciji 1244 pravo predstavljanja Kosova u međunarodnim strukturama pripada isključivo Unmiku, čiji je status određen kao privremena administracija pokrajine.

Visoko cenimo iskreno raspoloženje srpskog rukovodstva za dalje unapređivanje saradnje s Rusijom. To je nedavno još jednom potvrdio susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Moskvi. Treba istaći i značajni konstruktivni doprinos srpske diplomatije koja se protivi donošenju antiruskih odluka, zagovara smanjenje napetosti u Evropi i teži proširenju spoljnopolitičkih horizonata zemlje. Novi impuls našoj saradnji će bez sumnje dati poseta Dmitrija Medvedeva Srbiji, koja je planirana za jesen. Naš potencijal je veliki i može da bude realizovan u zajedničkim projektima, čiji je cilj povećanje blagostanja naših građana.

Naša duhovna dužnost je da pomognemo završetku oslikavanja Hrama Svetog Save. Uz podršku “Gasprom nafte” u najkraćem roku biće urađeno pokrivanje mozaikom više od 4.000 metara kvadratnih unutrašnje površine kupole Hrama. Ova saradnja će se nastaviti. Nadamo se i nastavku svepravoslavnog dijaloga uz učešće Ruske i Srpske pravoslavne crkve što bi trebalo da utiče pozitivno na atmosferu u Evropi, na očuvanje naših tradicionalnih vrednosti.

Važno je posebno istaći nedavnu odluku šefova država članica Evroazijske ekonomske unije o stvaranju zone slobodne trgovine između Srbije i EEU. Mi ćemo svim merama doprineti najskorijem potpisivanju dokumenta.

Ne treba staviti tačku i na perspektivan projekat izgradnje gasovoda preko Crnog mora u južnu Evropu. Objektivna potreba je ovde očigledna. Treba insistirati na adekvatnom pristupu Evropske komisije.

U širom kontekstu važno je pronaći modus vivendi u izgradnji odnosa između centara moći u već nastalom multipolarnom svetu. Potrebno je da se dogovara umesto da jedni druge drže na nišanu. I Moskva je spremna za to. Oštra konfrontacija nije samo štetna nego i izuzetno opasna.

Tokom poslednjih godina Rusija se oslanja na brz rast ekonomske saradnje sa Azijom – pre svega sa Kinom i zemljama ASEAN. Te zemlje su pokretač razvoja svetske privrede. Nedavno se predsednik Rusije susreo u Sočiju sa liderima zemalja ASEAN kao i sa premijerom Japana. Interesantno je da će ovog meseca kineski predsednik posetiti Srbiju, a Vladimir Putin – Kinu.

Uzgred rečeno, “sankcije” pomažu Rusiji da aktivnije realizuje dva odavno sazrela zadatka: modernizaciju svoje privrede, kao i odlučnije ekonomsko okretanje Aziji.

Veoma važan faktor za naše odnose predstavlja Evropska unija. Sasvim je očigledno da su evropske zemlje, ukoliko žele da sačuvaju konkurentnost i životni standard, objektivno zainteresovane za izgradnju dobrih odnosa sa Istočnom Evropom, sa Rusijom sa EEU. U perspektivi konfrontacija nije potrebna ni Zapadu, ni Istoku. U ovom smislu rusko-srpsko uzajamno razumevanje može da postane pozitivan faktor za budućnost čitavog našeg kontinenta.

Na Dan Rusije želeo bih još jednom da srdačno zahvalim svim iskrenim prijateljima naše zemlje u Srbiji.

Izvor Večernje novosti, 12. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u