SASTANAK BILDERBERG GRUPE BLOKIRAO DREZDEN; KOJE SU NAJAKTUELNIJE TEME?

Poznavaoci ističu da će se ove godine raspravljati i o „Bregzitu“ i usvajanju strategije...

Poznavaoci ističu da će se ove godine raspravljati i o „Bregzitu“ i usvajanju strategije za uklanjanje milijardera Donalda Trampa iz trke za američkog predsednika

Pojava bez presedana u svetu – sastanci na čijem kraju nema zaključaka, ali koji, sudeći po svemu, trasiraju globalnu politiku – Bilderberg grupa, događa se ovih dana u nemačkom gradu Drezdenu. Politička elita krije se iza pojedinaca, mada oni, navodno, na redovnim godišnjim okupljanjima ne predstavljaju svoje kompanije, stranke, niti države. A sve to pod velom tajne, koji neretko spadne tek mnogo godina, ili decenija kasnije, kad svet retroaktivno shvati da su neka dešavanja bila deo preciznog plana. Dokaza, međutim, nema.

Drezden je bukvalno pod okupacijom specijalaca koji štite učesnike od demonstranata – najavljeno je više od 20 protesta. Svake godine Bilderberg okuplja kraljeve, plemiće, političare, šefove država i vlada, bankare, vlasnike i izvršne direktore vodećih svetskih kompanija. Kao i 63 puta do sada, broj učesnika na spisku dostupnom javnosti kreće se između 120 i 150, ovog puta ih je, u hotelu „Kampinski“, u zdanju dvorca Tašenberg, 125. Ima, međutim, članova čija se imena nikad ne saznaju.

Učešće u bilderberškom skupu ne može da se kupi. Pojedini megakoncerni pokušali su da zamene novac za stolicu, ali bezuspešno. Članovi se „slepo“ pridržavaju pravila Četam hausa iz 1927. godine, koje ih obavezuje na strogo ćutanje o sadržini razgovora. Mitski tajni kružok ili paralelna svetska vlada? Učesnicima se neretko događalo da moraju svojoj (partijskoj) bazi da pravdaju prisustvo na skupu. Sada je to, međutim, apsolutno „normalno“ i ne podleže naročitom propitivanju.

Poznavaoci ističu da će se ove godine – mimo zvaničnog dnevnog reda naravno – raspravljati i o „Bregzitu“, izlasku Velike Britanije iz EU, kao i usvajanju strategije za uklanjanje milijardera Donalda Trampa iz trke za američkog predsednika, pošto bi njegova eventualna pobeda otvorila novu fazu u odnosima SAD i Rusije, što nije isplativo za Bilderberg. Kao verovatnu temu američki list „Hafington post“ navodi i strategiju o tome kako ojačati položaj predsedničkog kandidata za izbore u SAD kog je odabrao Bilderberg, a to je Hilari Klinton. Španski portal „El konfidesijal digital“ najavljuje da Bilderberg grupa ove godine planira da reši pitanje afere „Panama papira“, curenja poverljivih dokumenata koji otkrivaju skrovišta bogatstva i utaju poreza šefova država i vlada, svetskih lidera…

Pošto na sastancima nema izveštača, sve što „procuri“ zanimljivo je za „obične“ ljude. Pikanterija je, recimo, da se okrugli stolovi, predavanja ili diskusije održavaju u ritmu od 90 minuta, a da je u pauzama, na raspolaganju uobičajeno posluženje na bifeu. Vino, međutim, mora da se plati.

Otkako grupa postoji, odjekuje i pitanje, do danas bez odgovora, koliko je bilderberški skup smrt za demokratiju? Učesnici bilderberških okupljanja, demokratski izabrani u parlamentima svojih zemalja, postižu konsenzus o kome svetska javnost nema pojma… I zagovornicima terorija zavere, Bilderberg (ime potiče od hotela u Holandiji) je omiljena tema. Oni su uvereni u to da B-grupa, svojom „zakulisnom arhitekturom“ postavlja eksploziv pod demokratske tekovine civilizacije. Po njima, naftna kriza 1973. godine već je ranije isplanirana na jednoj od konferencija, baš kao i ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea, ili čak rat u Iraku i ponovno ujedinjenje dve Nemačke, ili dolazak na vlast brojnih nemačkih kancelara, među kojima Helmuta Kola i Angele Merkel. Prema pisanju uglednog magazina „Cajt„, Merkelova je ove godine odbila da učestvuje, iako je dobila poziv.

— Ovo je neformalna grupa koja govori o različitim temama iza zatvorenih vrata, da bi se pojednostavio postupak – kaže, međutim, Henri de Kastris, šef Osiguravajućeg koncerna „Aksa“ (sve popularnijeg i u Srbiji), koji ove godine predsedava skupu. – Ovo nije parlament, ni operativna organizacija, niti se ovde donose ikakve odluke.

U memoarima Džordža Megija, bivšeg američkog ambasadora u Nemačkoj, tvrdi se da je bilderberški kružok zaslužan za sklapanje Rimskih ugovora koji su predstavljali prethodnicu današnje EU. A Etjen Davinjon, belgijski preduzimač i počasni predsednik Bilderberg grupe, kaže da je u tom kružoku rođen i evro. Sociolog medija Rudolf Štumberger smatra da je na delu pokušaj refeudalizacije društva, na novim osnovama.

KINA
U vrhu tema ovogodišnjeg okupljanja, prema zvaničnom sajtu Bilderberg grupe, nalazi se i Kina. Budući da je Srbija jedan od strateški najvažnijih partnera Kine u Evropi, naša zemlja, mogla bi takođe da bude tema „globalnih moćnika“.

NA SPISKU I LUŽIČKI SRBIN
• Na spisku učesnika su i šefica MMF, bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, čelni ljudi „Gugla“ i „Jutjuba“, kao i Henri Kisindžer, političar i diplomata stare generacije lidera iz SAD.

• Kisindžer je 2014. godine najglasnije „upozoravao“ na mogućnost velikog rata između SAD i Kine, što je u mnogim krugovima protumačeno kao ratnohuškački govor.

• Nova učesnica je španska kraljica Leticija. Nemački „Cajt“ ističe da su i ove, kao prošle godine, među učesnicima predstavnici medija, Matijas Dopner i Julija Jekel iz izdavačke kuće „Aksel Špringer“, kao i da „Cajtovi“ urednici od 2012. godine ne učestvuju u sastancima.

• Za nas interesantno, među učesnicima je i Stanislav Tilih, premijer domaćina – pokrajine Saksonije, inače Lužički Srbin.

Izvor Večernje novosti, 12. jun 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u