„POLITIKA”: VUČIĆ OTKAZAO PUT U BRISEL I SUSRETE U AMERICI

Zasad nema zvanične potvrde ove informacije, kao ni merodavnih tumačenja ovog poteza koji može...

Zasad nema zvanične potvrde ove informacije, kao ni merodavnih tumačenja ovog poteza koji može da ima dalekosežne posledice po odnose sa Zapadom

Mandatar Vlade Srbije otkazao je posetu Briselu 21. juna, kao i sve ranije dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim zvaničnicima povodom njegovog odlaska u Sjedinjene Američke Države 23. juna prvim direktnim letom Er Srbije na relaciji Beograd–Njujork, saznaje „Politika” u dobro obaveštenim krugovima bliskim premijeru.

I poseta Briselu i odlazak u SAD odavno su zakazani i do u detalje isplanirani, tako da je otkazivanje putovanja u Brisel i susreta u Njujorku veliko iznenađenje, s potencijalno dalekosežnim političkim posledicama.

„Politika” juče nije uspela da od Aleksandra Vučića ili ljudi iz njegovog kabineta dobije potvrdu ove informacije iz nezvaničnih izvora. U odsustvu takve potvrde, krajnje je nezahvalno spekulisati o razlozima odustajanja od važnih susreta s čelnicima EU i Sjedinjenih Država.

Tim pre što se sve zbiva u krajnje delikatnom političkom trenutku, posle vanrednih parlamentarnih izbora i dok zemlja još nema vladu, a javnost čak ni jasnu predstavu o tome koje će tačno stranke ući u sastav nove vlade.

Prema informacijama koje imamo, odluka o otkazivanju puta u Brisel i ranije ugovorenih susreta s visokim zapadnim zvaničnicima donesena je tokom vikenda, posle telefonskih kontakata koje je Aleksandar Vučić imao s najvišim predstavnicima Evropske unije.

Tokom tih učtivih, ali i krajnje uzdržanih razgovora, zapadni sagovornici obavešteni su da Vučić neće ići u Brisel sve dok se ne formira vlada Srbije, ma ko da je formira.

Autor P. R
Izvor Politika, 13. 06. 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u